Vuoden 2017 sijoit(tamattomu)ussuunnitelma

Varmaankin joku jo odottaa tuoreita tietoja nimimerkki Yläkoulunopen tämän vuoden sijoitussuunnitelmasta? - No, ei se mitään, kerron ne silti!

Aloitetaan siitä, miten näen maailman tilanteen sijoitusten kehittymisen kannalta. En edelleenkään pysty uskomaan, että Donald Trumpin valinta olisi niin sanotusti ”sisällä kursseissa”, tai että hänen politiikkansa toimisi seuraavat neljä vuotta kuin kenen tahansa presidentin. Ja käsittääkseni Yhdysvaltain presidentillä on tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa suuri merkitys myös osakkeiden kunkin hetken hinta-arvioon ja myös pitemmän ajan tuottoon.

Trump siis valmistautuu edelleen virkaansa, ja pörsseissä ehkä hieman yliedustetut valkokauluspsykopaatit luottavat liikaakin tähän valkokauluspsykopaattien mallikappaleeseen, jolla ei kuitenkaan ole keinoja selvitä tehtävästään kunnialla. Muurien rakentaminen naapurien kustannuksella ja protektionistisen kauppapolitiikan toteutus ei ole tosimaailmassa ruusuilla tanssimista, vaikka päällikön twitter-tili olisikin hakkereilta suojassa. Osakekurssien ylävire näyttää minun USA-keskeisten pörssisilmälasieni läpi katsottaessa väistämättä väliaikaiselta. 

Tässä kuussa Donald Trump nimitetään virkaansa neljäksi vuodeksi, ja ensimmäisen puolen vuoden aikana hänellä on runsaasti tilaisuuksia ajaa Yhdysvaltojen tilanne umpikujaan tavalla, joka laskee kursseja myös Suomessa. Lisäksi pörssikurssit ovat siinä määrin korkealla tasolla, ettei tavanomainen iso laskuvaihe tunnu kaukaiselta ajatukselta jo siltäkin pohjalta.

En kuitenkaan ryhdy myymään osakkeitani, vaikka sekin olisi melko loogista omaan talouspoliittiseen tilannekuvaani nähden. Väliaikainen salkun tyhjennys ei useimmiten ole kannattava tapa, jos ei etukäteen saa tietää hintakehitystä, ja sitähän emme todellisia rahoja tosimaalimassa sijoittaessamme saa. Tällaisten isojen peliliikkeiden ajoitus etukäteen on aina kovin epätoivonen yritys. 

Varsinkin koko salkun myynti olisi minun tapauksessa kaikkine veroseuraamuksineen niin raskassoutuinen operaatio, että siihen ei mielestäni omassa tilanteessani kannata ryhtyä, kun en kuitenkaan kuvittele varmasti tietäväni tulevaisuutta. Jätän joka tapauksessa osakeostot tekemättä seuraavan puolen vuoden ajan, ja teen sitten seuraavan tilannekatsauksen. Jo tämäkin on minulle varsin harvinainen tilanne. Toisaalta myönnän, että aika vähäisiä ne tulevat osakeostot olisivat muutenkin ainakin ennen osinkokautta, sillä eihän minulla ei kovin isoja pääomia tässä vaiheessa olisikaan. Eli onko tämä välttämättömyys vai strateginen päätös?

Periaatteessa voisin tehdä jotain valikoituja ostoja varojeni puitteissa jonkun ylimitoitetun pörssiromahduksen sattuessa. Yksittäisen osakelajin myynti tulisi myös kyseeseen, jos jokin firma nousisi niin ylimitoitettuun kuplahintaan, että myynti vaikuttaisi ainoalta järkevältä liikkeeltä. Tämä lisäisi myös mahdollisuuksiani ostaa osakkeita siinä kuvitellussa ylimitoitetussa romahduksessa. Mutta kynnys kumpaankaan peliliikkeeseen on aika korkealla.

Pidän siis kuuden kuukauden mittaisen väljästi tulkittavan pörssipaaston. Toki aion seurata eri yhtiöiden tilinpäätöstiedotteita ja osinkopäätöksiä aivan entiseen malliin. Blogikirjoitusaiheitakin löytynee, vaikka en koko aikaa raportoisikaan uusista osakeostoistani. Tällä hetkellä on vain sellainen tilanne, etten kuvittele tietäväni mistään mitään edes sen vertaa kuin tavallisesti. Eli katsotaan ensin puoli vuotta, mitä tapahtuu. Sitten kesällä mietin, muutanko tämän puolivuotiskauden todelliseksi "älä osta mitään" -vuodeksi, vai ostanko, myynkö, vaihdanko. Mutta jätetäänpä se hautumaan, ja seuraillaan tilannetta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023