Loppuvuoden osakekaupat, (yksi toteutunut ja kaksi muunlaista)

Sampoa lisää


Ostin eilen perjantaina vanhan suunnitelmani täyttääkseni Sampoa pienen erän. Hinta oli 45,67 euroa osakkeelta. Tämä osake ei liiemmälti ole horjunut ja heilunut, mutta pääsin minä sentään iltapäivän tuntien aikana 13 senttiä voitolle tämän osakkeen suhteen. Tämä oli siis kuitenkin pitkäaikainen, hitaasti ja varmasti arvoaan ja osinkoaan kasvattavaksi tarkoitettu hankinta.

Veromyyntiä yritin...


Vuoden viimeiset pari pörssiviikkoa yritin odottaa Nokian ja SSH:n sopivaa kurssia, jotta olisin voinut myydä koko SSH:n pienen osakeomistukseni pois, ja Nokian omistuksestani pienen erän vanhimmasta päästä. Nämä olisivat olleet verotuksellisesti tasapainottamassa sitä asiaintilaa, että olen tältä vuodelta maksamassa isohkot verot myyntivoitosta, kun myin Orionia ja eQ:ta varsin isolla voitolla alkuvuodesta.

SSH:n kurssi kun on sitä omistaessani ehtinyt laskea varsin reippaasti, ja vanhin tällä hetkellä salkussani oleva osake-erä Nokiaa on hankittu vuonna 2010 reilulla kahdeksalla eurolla, joten sen myynnillä olisi myös tullut tappiota, jolla vuoden aikana saatua myyntivoittoa olisi voinut vähentää.

Valitettavasti vain molempien osakkeiden hinta notkahti ennen vuoden vaihdetta, ja ainakin SSH:n kohdalla vaikutti uskottavalta, että muiden ihmisten ”veromyynnit” ajoivat sen kurssia alas. Hintakehitys aiheutti sen, ettei tuntunut kovin järkevältä myydä. Pieni veroetu ei tietenkään korvaa liian alhaista myyntihintaa, joten veromyynneissäkin pitää yrittää aina saada maksimaalinen hinta.

Sitten jo mietin mahdollisuutta, että pitäisikö sittenkin verotuksen takia myydä SSH ja se suunniteltu pieni erä Nokiaa, ja ostaa suurin piirtein vastaavat määrät osakkeita samaan hintaan takaisin, mutta toisaalta siinä olisi ollut se riski, että kurssit voivat karata oston ja myynnin välissä. Hintakehitys näyttää jossain vaiheessa selvältä, mutta sitten se meneekin päinvastaiseen suuntaan. Ja SSH:lla myynti- ja ostotasojen ero voi vaikeuttaa edullisten veivausten tekemistä.

...kunnes oivalsin jotain


Sitten sain oivalluksen. Jos myyn nuo mainitut osakkeet vaikka samallakin hinnalla vasta ensi vuonna, saan ensi vuotta koskevaan verotukseen saman hyödyn kuin olisin tänä vuonnakin saamassa. Nykyäänhän on voimassa laki/asetus/verotustapa, jonka mukaan myyntitappiot voi vähentää kaikesta pääomatulosta, osinkotulot mukaan lukien. Ja osinkotulojahan minulla on aivan varmasti myös ensi vuonna. Aiemman verotustavan mukaan myyjän olisi pitänyt tietää myyvänsä myös jotain voitollista samana vuonna, että verohyödyn olisi saanut kyseisen vuoden verotukseen. Nyt tappiot eivät käytännössä jää odottamaan eivätkä vanhene ainakaan osinkoja suosivan osakesäästäjän tapauksessa.

Eli päätin, ettei kannata myydä noita osakkeita epäedulliseen aikaan vain siksi, että tämän vuoden verotuksen valmistusessa välttyisin maksamasta osaa tulossa olevasta jäännösverosta. Sitä seuraavana vuonna voi nimittäin tulla vastaavasti veronpalautuksia, jos katson tappiolla olevien osakkeiden myynnille otollisen ajan koittaneen…

Eli taas yksi syy olla kiirehtimättä osakkeiden myynnin kanssa. 

Vaan toisaalta, huomasin juuri, että nyt Nokian halventuneen hinnan seurauksena koko Nokia-omistuksenikin olisi tällä hetkellä kohtalaisesti tappiolla. Jos haluaisin sekä veroedut että Nokia-osakkeet osinkoineen ja tulevine arvonnousuineen, voisin myydä kaikki Nokia-osakkeeni ja ostaa suurin piirtein saman määrän suurin piirtein samalla hinnalla takaisin, ja tietenkin ostaisin aina suhteellisesti halvemmalla, kuin myisin… ei, tuollaiset ajatukset on paras jättää huomiotta, sillä kenen hermot tuollaista jättiveivausta kestäisivät, eivät ainakaan minun!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023