Tämän iloisen veromaksajan ilon päivä oli eilen

Eilen sitten vihdoin ehdin ja sain aikaan veroilmoituksen tekemisen. Tai tarkemmin sanoen tein tarvittavat korjaukset ja lisäykset esitäytettyihin tietoihin verottajan nettipalvelussa. Ja tämä tapahtui vielä hyvissä ajoin: 15.5. olisi ollut viimeinen ilmoituspäivä. Muistakaa siis tekin veroilmoitus, ettette maksa liikaa tai jätä epähuomiossa (ja samalla rikollisesti) verotettavaa tuloa ilmoittamatta.

Pieniä huomioita tämänkertaisesta ilmoituksesta.

Esitäytettyyn veroilmoitukseen olin saanut alustavaksi veronpalautukseksi vajaan tuhat euroa, mutta sen arvion saatoin heti hylätä. Verottaja oli saanut Nordnetilta tiedon IBM:n myynnistäni, ja siitä tulleesta myyntitappiosta, mikä tietenkin alensi pääomaverotuksen loppusummaa. Sen vastapainoksi, että myyntitappiot olivat verottajan tiedossa, jättimäiset myyntivoitot Orionin ja eQ:n maltillisesta vähennyksestä olivat tietenkin verottajalta piilossa. Kotimaisen arvo-osuustilini hoitaja Nordea on toki säntillisesti ilmoittanut myyntini verottajalle, mutta koska ostin nämä vanhat osakkeet jo hyvin kauan ennen kuin siirsin arvo-osuustilini Nordeaan, niin Nordea ei ole voinut ilmoittaa tietoja ostohinnoista näissä tapauksissa, hankintahinnat oli minun itse näpyteltävä. Veroja näistä myyntivoitoista tulee monta tonnia, joten jäännösveron puolelle mentiin että heilahti.

Näpyttelin ne pienet kyselyistä saamani palkkiotulot muihin tuloihin, ja reilu pari sataa euroa siitä tuli summaksi. Ei mitään hirveää liikevaihtoa tuo kyselyharrastus siis tuo.

Bank Norwegianin säästötilin korot olivat ilmoitettuna jo valmiiksi verotiedoissa, joten niitä ei tarvitse itse merkitä. Olen joltain foorumilta lukenut ja mieleeni tallentanut sellaisen käsityksen, että niiden korkojen ilmoittaminen olisi omalla vastuulla, mutta tässä tapauksessa norjalaispankkikin näköjään on etukäteen yhteydessä verottajaan. Mukavaa.

Tulonhankkimiskulut olivat taas matemaattisten aineiden opettajalla hiukan yli omavastuun, sen verran että ne kannatti merkitä. Tietokoneen hankintahintaa, ammattikirjallisuutta, oppiainejärjestön jäsenyyttä, työpöytävähennystä ja sen sellaista. Kannattaa miettiä itse kunkin, onko omassa ammatissa sen verottajan automaattisesti vähentämän 750 euron ylittäviä tulonhankkimiskuluja, nimittäin sellaisia jotka on perinteisesti hyväksytty.

Mutta lopputuloksena siis on, että vaihteeksi minun jättimäiset myyntivoittoni käänsivät veronpalautukset varmaan noin viitisen tonnia jälkiveron puolelle. Tänä vuonna en sattumalta aio myydä voitolla melkein mitään, joten ensi kerralla taitaa olla taas veronpalautusten vuoro.

Tämä sijoitusharrastus tekee veroilmoituksen täyttämisestä vaihtelevaa. Jäännösverot tuntuvat melkein yhtä hauskoilta kuin veronpalautukset, sillä ne kertovat siitä, että myyntivoittoa on tullut. Veronpalautukset taas kertovat myyntien optimoinnista.

Nykyään kun ei tarvitse tehdä paperista veroilmoitusta, niin tämä on muutenkin siistiä hommaa. Varmaan verotoimistossakin ovat tyytyväisiä, ettei enää tarvitse päivät pitkät plärätä niitä käsin söherrettyjä merkintöjä niiltä paperisilta planketeilta ja liitelomakkeilta. Miten tämä onkin nykyään niin iloinen asia, tämä veronmaksu, etten löydä mitään varjopuolia?

* * * * *

Ensi viikolla sitten taas kevään osakekurssikehitys määräytyy melko suurelta osin ainakin Suomessa, sillä osavuosikatsausten julkistuskausi on parhaimmillaan. Minäkin seuraan tarkkana Orionin (tiistai), eQ:n, Nordean, Technopoliksen (keskiviikko), Nokian ja UPM:n (torstai), sekä vielä Stora Enson (perjantai), kvartaaliraportteja. Vapun jälkeiseen aikaan toukokuulle jää vielä Teleste, Sampo ja Yleiselektroniikka. Muutenkin suomalaisten yhtiöiden kvartaaliraportit osuvat aika hyvin näille tienoille. SSH kertoi tuloksestaan tämän viikon torstaina, ja ihan kiva kehitys sinänsä. Katsotaan myynkö pienen SSH-omistukseni tänä vuonna, mutta lisää en näillä tiedoilla osta.

Kommentit

  1. Huoh, täällä veroilmoituksen tekeminen vielä vaiheessa...Ehkä tänään vapun kunniaksi se loppuun. Mielenkiintoinen blogi, meni seurantaan :) Jos naisen ajatukset rahasta kiinnostavat: https://voikonainenymmartaarahasta.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tässä vähän mainoksia ja muuta mielenkiintoista:

Ota säästösi hallintaan

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitenkäs paljon siihen Suomen rikkaimpaan prosenttiin pääsemiseksi oikein tarviittiinkaan?

"Lyhyt" selostus hahmottelemistani seuraavien vuosien sijoitus- säästö- ja rahankäyttöperiaatteista

Norwegian aiheutti ketjureaktion myös muille Nor-alkuisille pankeille S-alkuista unohtamatta