Noin puolivuotiskatsaus - mitä tekee tavallinen osakesästäjä nyt?

Helsingin pörssin yleisindeksi nousee melkein kymmenen vuoden tauon jälkeen yli 10 000 pisteeseen, mutta tämä ei ole mitään verrattuna USA:n ennätyksiin. Iltapäivälehdissä on kivoja juttuja siitä, miten keskituloiset ihmiset sijoittavat rahansa päästäkseen eläköitymään erittäin varhain tai erittäin joustavasti. Taksimatkoja en ole tehnyt riittävästi, että osaisin päätellä, ovatko taksikuskit alkaneet antaa helposti sijoitusvinkkejä, joten se ennusmerkki on jäänyt tarkastamatta.

Yhdysvalloissa osakkeet vaikuttavat nousseen varsin kalliille tasolle, ja jos katsotaan Suomen pörssilistaa, niin sieltäkään ei hypi silmille joukoittain sellaisia firmoja, joilla olisi erikoisen pieni P/E -luku.

Eli niitä perinteisiä romahdusta ennakoivia merkkejä tarkkailemalla päästään tulokseen, että jonkinlainen pörssiromahdus voi olla tulossa. Siis ideahan näissä ennusmerkeissä on se, että kun pörssinousua on tapahtunut riittävän kauan, liian moni haluaa ryhtyä sijoittajaksi, kysyntä kasvaa, ja samalla hintatasot muuttuvat lievästi epärealistisesta selvälle kuplatasolle. Sitten pieninkin tärähdys aiheuttaa paniikin, romahduksen ja uuden aloituksen alemmilta hintatasoilta.

Mutta toisaalta varsinkaan Euroopassa ei olla missään teknokuplan kaltaisissa tunnelmissa, arvostustasot eivät ole karanneet mihinkään hulluihin kertaluokkiin. Korkotaso tuntuu olevan jo aika pysyväisluontoisesti ällistyttävän matala, ja siksi tuntuu toisaalta ihan ymmärrettävältä, että osakkeet ovat melko korkeasti hinnoiteltuja.

Tämä on teille varmaan aika tuttua tarinaa.

Mitä tämä sitten tarkoittaa tavallisen yläkoulunopettajan (siis minun) eläkesäästöt sisältävän osakesalkun kannalta?


Puolisen vuotta sitten Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkimainingeissa päätin jättää osakeostot puoleksi vuodeksi pois, ja katsoa mitä tuleman pitää. Nyt lienee puolivuotiskatsauksen aika, eli mitä siis olen tehnyt?

1) Olen myynyt Orionin ja eQ:n osakkeistani osan pois, ja sain niistä myyntivoittoa, josta joudun sitten joskus puolentoista vuoden päästä maksamaan pienoiset verot.

2) Kevään aikana myös maksoin perintöverot setävainaan perinnöstä, joten siihen liittyviä piileviä veronmaksuja ei enää ole odottamassa.

3) Jätin ostamatta kohdasta 1) saaduilla ja kohdata 2) jäljelle jääneillä rahoilla uusia osakkeita, ja myös keväiset osinkorahat olen jättänyt rauhaan, joten nyt noin 10 % sijoitusvarallisuudestani on käteisenä (tai siis tietenkin pankkitilillä euroina).

Mitä aion tehdä loppuvuoden aikana?


Edelleen fiilis tuntuu kovin odottavalta. Epävarmuus on sitä luokkaa, että vaivaiset 10 % varallisuudesta nollakorkoisella tilillä yllättävää ostopaikkaa odottamassa ei tunnu ylimitoitetulta valmistautumiselta romahdukseen. Edustan kuitenkin sitä koulukuntaa, että yleensä varallisuus kannattaa pitää voitollisten firmojen osakkeissa tekemässä työtä, joten en nyt ala millekään kaikki käteiseksi -linjallekaan.

Pidän siis ostojen suhteen edelleen melko matalaa profiilia. Voi olla, että ihan omista, ns. päänsisäisen kirjanpidon syistäni täydennän vielä salkkuani pienillä lisämäärillä Sampoa ja UPM:ää, että vuosia vanhat ostosuunnitelmat tulevat toteutetuiksi. Vähän niin kuin Orionin ja eQ:n vähennystä korvaamaan. Yritän ajoittaa ne ostot niin, että hinnat ovat edulliset, mutta ikuisuuksiin ei luonnollisesti tällaisissa asioissa kannata odottaa, jos aikoo jotain saada aikaan.

Myyntejä voisivat olla osin verotuksellisistakin syistä vielä yksi pieni erä vanhimpia Nokian osakkeitani ja sitten se pieni erä SSH:ta, jonka omistan. Ja nämä luonnollisesti ennen vuoden vaihdetta, jotta näistä tulevat pienet myyntitappiot kuittaisivat pienen osan niistä verraten isoista myyntivoitoista, joita alkuvuonna tein.

Eli todennäköisesti en tee juuri mitään loppuvuonnakaan, vaan istun täällä rahakasan päällä ja seuraan, jatkuuko se pörssi-ilmasto pitkäänkin niin mukavana ja leppoisan nousujohteisena kuin tähänkin asti. 

* * * * *

Ja jos alkoi kiinnostaa, mitä osakkeita salkussani on, niin katsokaa salkkuni sisältö vaikkapoa tästä blogitekstistä. Nyt kun en jaksa tehdä päivitettyä versiota tuosta osakelistasta, niin muistutan vaan, että tuohon vuoden vaihteen tilanteeseen verrattuna Orionin määrä salkussa on puolittunut ja eQ:n vähentynyt reilulla kolmanneksella. Osakkeideni arvo on noussut nyt alkuvuonna lähes samaan tahtiin kuin Helsingin yleisindeksi, muttei ihan. (Kyllä minä vielä sen indeksin päihitän, ennen se oli jotenkin helpompaa...)

Mutta hyvää kesän jatkoa!

Kommentit

  1. Osakkeisiin sijoittaminen on kyllä vaikeaa. Muistan joskus vuosi pari sitten odottaneeni että OMXH olisi alle 7000. Silloin oli juuri tullut joku ajallisesti nopea dippi 7500. No ei ole laskenut enää noin alas....

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Kannattaa laittaa käteiset Bank Norwegian tilille turvaan inflaatiohamsterilta. BN maksaa talletukselle 1.75% koron. Tili on helppo avata!

    Minä säilytän siellä käteistäni, niin saapahan pientä takuu tuottoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023