Kirja-arvio: Pyroseeni
Otetaanpa taas käsittelyyn yksi kirja, jonka olen lukenut. Kirja on "Pyroseeni, miten loimme tulen aikakauden ja mitä sen jälkeen tapahtuu", Stephen J. Pynen teos vuodelta 2021. (The Pyrocene, How We Created an Age of Fire, and What Happens Next). Teos on Kimmo Pietiläisen suomentama, ja kustantajana on Terra Cognita.
Kirja on yksi niistä merkittävistä teoksista, jotka hyvun todennäköisesti muokkaavat lukijan ajattelutapaa jossain maailmankuvaan liittyvässä asiassa.
Kirjan aihe on palaminen ja tuli planeetallamme, ja miten elämän alkaminen ja ihminen ovat muuttaneet tulen esiintymistä. Pyroseeni on kirjan tekijän kehittämä käsite, geologinen aikakausi, jonka ominaispiirteenä on tulen ratkaisevasti aiempaa laajempi esiintyminen.
Aivan ilmeinen osa tulen käyttämisen muutoksista on nykyinen fossiilisten polttoaineiden polttaminen, joka uhkaa muuttaa planeettamme muun muassa ihmiselle elinkelvottomaksi. Se kuitenkaan ei ole tämän kirjan pääaihe. Se iso asia, jota kirjassa pyritän välittämään, on tulen oleellisuus elämälle ja erityisesti ihmiselle, ja erityisesti, miten on elämän kannalta katsottuna on olemassa hyvää ja huonoa tulta.
On tietynlainen tuli, jota on teollistumisen myötä vähennetty, tietynlainen tuli, jota on lisätty. Joitain tulen muotoja pitäisi lisätä runsaasti, toisaalta fossiilisten polttoaineiden polttaminen pitäisi oleellisesti ottaen lopettaa. Esimerkiksi hallitut usein toistuvat maastopalot voivat olla ilmiö, jolla muokataan maastoa kestävämmäksi suuria ja tuhoisia maastopaloja vastaan.
Kirja on pieni ja ohuehko. Ensimmäisten n. 70 sivun aikana kirjan teksti tuntui jankkaavan ja pyörittelevän tulikeskeistä maailmanselitystään edestakaisin, mutta sen jälkeen, kun Pyne pääsi ihmisen toimintatapojen historiaan, teksti alkoi vetää mukaansa. Ja kun kirja kerran oli niin kovin pieni, sen jälkeen ei hirveän pitkiä aikoja tarvinnut kirjan kanssa viettää. Myönnetään, että niiden ensimmäisten 70 sivun aikana kirja jäi pitkiksikin ajoiksi pöydälle, ja kirjastolaina piti uusia parikin kertaa työ- ja lomakiireiden ohessa.
Joka tapauksessa suosittelen kirjaa kaikille. Näkökulma laajenee lukiessa.
Kommentit
Lähetä kommentti