Osinkoja tiedossa taas neljätä firmalta plus yksi hankinta

Palataanpa vielä tänäkin viikonloppuna osinkojen kertymiseen. Se on kuitenkin se osinko-osakkeisiin sijoittamista harrastavalle se mielenkiintoisin osa vuotta. Uutisia tulee harva se päivä, kaikki ovat uutta ja mielenkiintoista tietoa firmojen toiminnasta, ei niinkään markkinoiden oikuista.

 

Tiistaina 13.2. oli vielä jonkinlainen supertiistai tulostiedotteiden julkaisun osalta. Mandatum, Orion ja Raisio olivat vuorossa. Mandatum antoi hyvin odotetusti tiedon 33 sentin osingostaan. Osakkeen hinta putosi tiistaina noin 6 7 prosenttia eli reilusti alle neljän euron, mutta palasi viikon aikana suurin piirtein ennalleen.

 

Merkittävä omistukseni eli Orion piti osinkonsa suurin piirtein samana, nosti sen 1,6 eurosta lukemaan 1,62, mutta liittyi nyt osinkonsa kahdessa erässä maksavien joukkoon. Sinänsä hiukan ärsyttävää, että osinkojen oikeaa määrää tilillä on nyt hankalampi seurata, kun niitä tulee useammin vuodessa.

 

Orion sentään on kaikin tavoin varma tapaus, eikä jätä toisen osingon maksamista ilmaan roikkumaan, kuten Aspo, Tokmanni ja Boreo, joiden hallitus pyytää yhtiökokoukselta vain mahdollisuutta maksaa toinen erä osinkoa tai pääomanpalutusta, jos jossain vaiheessa loppuvuotta siltä tuntuu. Helpompaa olisi omistajalle, jos ne rahat, joita ei uskalla keväällä maksaa, jätettäisiin suosiolla seuraavan kevääseen. (Tiedän, että en todennäköisesti edusta tällä mielipiteelläni enemmistöä, mutta sanonpahan vain.)

 

Orion tiedotti tuloksestaan keskipäivällä, joten tiistain huippu, reippaasti yli 43 euroa, oli aamupäivällä. Vastauksena tulostiedotteeseen Orionin kurssi sitten ropisikin sinne 38 euron päälle. Liikevaihto ja liikevoitto jäivät vuonna 2023 edellisetä vuodesta, mutta oliko se tässä vaiheessa yllätys, ei luultavasti. Lääkefirma puksuttaa eteenpäin, ja liikevaihdon odotetaan elpyvän tänä vuonna edellisvuoden tasolle, ja liikevoiton pysyvän ennallaan tai vähän kasvavan, mutta ei toki vuoden -22 tasolle asti. No kyllä se Orionkin neljällä alkavaan osakkeen hintaan viikon aikana palasi.

 

Raisio sitten taas romahtikin oikein kunnolla, lähes 10 prosenttia pitkälle alle kahden euron, mutta itse tulos ja yhtiön toiminta vaikuttivat aivan asiallisilta. Osinko  säilyi ennallaan, ja toivotusti tai ei, se oli tulokseen nähden runsas.

 

Perjantaina oli vielä vuorossa Aspo tilinpäätöstiedotteellaan. Osinko oli Inderesin odotuksien mukaisesti yhtä senttiä korkeampi kuin viime vuonna, siis 47 senttiä, jos lasketaan ehdotettu ehdollinen pääomanpalutus mukaan. 24 senttiä siis on keväällä maksettavaa osinkoa, ja 23 senttiä ehkä maksetaan jos jaksetaan syksyllä pääomanpalautuksena. Ja tilinpäätöksestä ei nyt ihan voi sanoa ilman ennustajan viittaa, onko Aspolla syksyllä niin hyvin irtonaista rahaa, että sen kannattaa maksaa. No, tämä on esimerkki siitä osingonjakopolitiikasta, jossa syksyllä pitää osakkeenomistajien seurailla uutisia, jotta saa tietää, tuleeko osinkoja tilille vai ei.

 

Kevättalven jatko

Nyt seurailen vielä muutaman firman tulostiedotteiden ilmestymistä. Vain Wulff, Scanfil, Boreo, Tamtron ja Tokmanni ovat vielä odotuslistalla. Näistä Tokmannia pitää odottaa yli maaliskuun puolivälin.

 

Mielenkiintoisin odotettava asia osakesäästäjän näkökulmasta tässä keväällä kuitenkin lienee veroilmoituksen saapuminen. Suomi.fi-palvelun käyttöön ottaneiden ei tarvitse odottaa postin kulkemista, ja veroilmoitus tupsahtaa täydennettäväksi jonakin aikana helmi-maaliskuun vaihteesta huhtikuun loppupuolelle ulottuvana ajankohtana.

 

Se voisi olla hyvä blogikirjoituksen aihe, sillä tällä kertaa on myyntivoittoja ja tappioita selvennettävänä.

 

Yksi hankinta on myös viime viikolla saatettuna alulle. Tällä kertaa hankinta suuntautui poispäin osinkoja maksavien kotimaisten osakkeiden läheltäkään.  Merkitsin torstai-iltana Nordnetin maailmanindeksirahastoa parin prosentin verran sijoitusvarallisuudestani olevalla summalla. Tämän rahaston merkitseminen toimii niin, että joka pörssipäivänä kello kolmetoista rahasto ottaa merkinnän tiedokseen, ja 1 – 3 pörssipäivää tästä eteenpäin rahasto-osuuden hankinta toteutuu. Eli perjantaina tämä merkintä lähti rahaston prosessin rattaisiin, ja oletan, että maanataista keskiviikkoon olevana ajanjaksona saan uuden osuuden arvo-osuustililleni.

 

Indeksejä minulla on tällä hetkellä vain pari prosenttia sijoitusvarallisuudestani jakautuen karkeasti tasaosuuksin kehittyviin markkinoihin, maailmaan, Suomeen ja Ruotsiin. Se on siis kaikin tavoin liian pieni osuus, jos järjellä ajatellaan. 

 

Nyt tämä maailmanindeksin hankinta tuplaa indeksisijoitukseni siis kerralla. Minulla on lisäksi PYN Elite erikoissijoitusrahastoa (se sijoittaa Vietnamin osakemarkkinoille) noin neljän prosentin verran sijoitusvaroistani, joten tällaisia maantieteellisesti hajautuneita osakerahastoja (tai ylipäätään mitään rahastoja) on tämän jälkeen noin kahdeksan prosenttia sijoitusvarallisuudestani.

 

Tänään btw. aloin aamulla pohtia erilaisia strategisia tapoja myydä sopivia osakenippuja kesämmällä salkun siivoamiseksi, mutta täytyy yrittää hillitä itseäni, etten innoissani tee liikaa kierrätystä. No, Nordnetin talletustilihän maksaa nykyään jopa hieman korkoa, joten ehkä onnistun hidastelemaan ostojen suhteen taas hiukan. Katsellaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023