Hyvä alkuvuosi tähän asti, ja katse menneisiin osakkeisiin

Joskus on vain niin mukavaa valita sopiva hetki esitellä hyvää menestystään pörssisijoittajana.

 

Huomasin, että nyt, tasan yhden kuukauden jälkeen, vuoden alusta lasketut arvonkehitysprosentit (YTD) ovat kaikilla osa-alueilla

1)      - plusmerkkiset

2)      - paremmat kuin indeksi (jonka olen aina valinnut olemaan OMXHGI).

 

Tilanne voi olla erilainen kuukauden tai puolen vuoden päästä, joten nyt on oikea aika, ehkä jopa ainoa aika, jolloin voin esitellä salkkuni varmaa etenemistä.

 

Eli tässä siis salkkuni kehitys:

 

Ensin Nordnetin arvo-osuustili, se suurin osuus omistuksistani:

Tammikuun 2024 kehitys Nordnet arvo-osuustililläni verrattuna kotimaan indeksiin.

 

 

Sitten osakesäästötilini:

 

Osakesäästötilini kehitys 2024 tammikuussa, huomatkaa kiriminen lopussa plussalle ja yli indeksin!

 

 

Ja vielä Mandatum Trader -arvo-osuustilini, jossa vertailuindeksinä on pakko käyttää ruotsin indeksiä, kun läheisempääkään ei ole Mandatumin palvelussa tarjolla: (Mutta ei haittaa, minähän voitan jopa ruotsalaiset indeksit!)

 

 

Mandatum Trader-arvo-osuustilillä olevien sijoitukseni kehitys tammikuussa 2024.

 

Lopuksi on mainittava vielä PYN Elite -erikoissijoitusrahasto, jota omistan vielä näidenkin lisäksi pienen siivun. Sekään ei nimittäin riko kaunista yleislinjaa. YTD-kehitys on tässä Vietnamin markkinoille sijoittavassa rahastossa +7,51 %, joten sekin on seuraamiini indekseihin nähden reippaasti plussalla.

 

Katsotaan, miten on loppuvuonna.

 

Se mikä kannattaa tästä muistaa, on, että nyt vain sattui minun sijoitustyylini osakelajitelmalle hyvä kuukausi, sellaisia tulee kyllä vastaan aina välillä. Se ei kuitenkaan osoita mitään sen kummempaa oman sijoitustategiani fiksuudesta tai varmuudesta, enkä mitään sellaista totta tosiaan koskaan myöskään väitä. Kuten sanottu, on vain kiva välillä näyttää, miten osakkeiden arvo osuu välillä kohdilleen. Pääosin saan suurin piirtein sen minkä indeksikin, ja se on parempi tuotto kuin säästötililtä saatava korko.

 

 

Metsäfirmoille näkemiin!

 

Toinen peruutuspeiliin katsahdus koskee metsäfirmoja, joista päätin monestakin syystä luopua viime vuonna, ja vähentäminen alkoi jo 2022.

 

On siis aika hieman arvioida, onko myyntipäätös ollut jälkiviisauden valossa järkevä. UPM:ää olen myynyt 2022 melko tarkalleen kaksi vuotta sitten hiukan hinnalla 32,20 € ja 33,32 € osakkeelta. Viime vuoden puolivälissä myin hieman isomman erän hinnoilla 29,65 ja 29,75 euroa osakkeelta. Loput (kooltaan näiden edellisten myyntierien puoliväliin sijoittuvan nipun) myin tämän vuoden alussa hintaan 34,51 euroa per osake.

 

Koska UPM:n hinta on tänään, vuoden 2023 tulostiedoteviikon lopuksi 29,75 €, voidaan todeta, että nyt hinta on niiden halvimmalla myymieni osakkeiden myyntihintojen tasolla. Suurimman osan olen saanut myytyä 2,5 4,75 euroa kalliimmalla. Jos nyt maanantaina päättäisin ostaa takaisin kaikki joskus omistamani UPM-osakkeet, saisin ne takaisin hieman halvemmalla kuin myin, ja jäljelle jäisi hieman enemmän ylijämärahaa, kuin ne välistä jääneet osingot olisivat olleet, ja vaikka vähennetään kaupankäyntikulutkin laskuista.

 

Mitään huippukauppaa tai mahtavaa ajoitusta tästä ei kuitenkaan voi jälkikäteen löytää. Jos tulevina vuosina UPM menestyy paremmin kuin keskimääräiset viime aikoina ostamani osakkeet, sitten myynti on ollut huono kauppa. Myyntini olen tehnyt ajatuksella, että UPM mahdollisesti ei menesty jatkossa yhtä hyvin kuin aiemmin. Tulevat vuodet näyttävät, oliko ajatukseni oikea.

 

Toinen metsäfirma, jota omistin ja myin, oli Stora Enso. Myin omistamani nipun Storaa viime vuoden kesällä kahdessa erässä alle 11 eurolla (n. 10,84 €), ja nykyhinta on 11,39, joten enemmänkin olisi tuosta firmasta saanut. Se mikä UPM:n myyntihinnoissa on ollut nykyhintaan verrattuna plussaa, kuittaantuu sillä, että Stora Ensosta sain vähemmän kuin nyt olisi ollut tarjolla. Varsinkin Stora Enson myynnistä on todettava, että jos (ja vain jos) hinta on tulevat vuodet laskusuunnassa tai vähemmän nousussa kuin tilalle ostamani firmat, olen ajoittanut myyntini oikein. Muussa tapauksessa en.

 

Stora Enson ohella UPM:kin on siinä mielessä hiukan kyseenalainen myynti vaikutukseltaan, että siitä aiheutuu veroseuraamuksia. Myyntivoittoa syntyi molempien metsäfirmojen myymisestä, joten vasta tulevaisuuden kehitys valaisee paremmin, olinko jollain tavalla oikeassa, kun päätin nuo osakkeet myydä, ja panostaa muihin.

 

Ainakin se hyvä puoli myynnissä oli, että turha stressaaminen sellaisen toimialan suhteen, jonka toimintaan en täysin enää luota, sai ainakin päätöksensä. Katsotaan myöhemmin, miltä tämä myyntipäätös näyttää tulevina vuosina.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023