Kotimaan osinkokevät mennyt odotusten mukaan

 

En ole tehnyt mitään yleistä analyysia tähän mennessä ilmestyneistä tilinpäätöstiedotteista ja osinkoehdotuksista kotimaan pörssiyhtiöitä ajatellen. Joka tapauksessa omistan kahtakymmentäneljää kotimaista pörssiosaketta, ja lähes jokainen niistä on osinko-osake. Loput pari ovat aiemmin olleet sitä tai sitten ovat pian. Näistä aineksista voi syntyä ns. piiloindeksoinnin ohella myös lista, jota seuraamalla pysyy kärryillä koko pörssimme tilanteesta.

 

Viime viikko oli tulostiedotteiden osalta jonkinlainen superviikko, joten käydäänpä nyt tilanne läpi.

 

Maanantaina (5.2.) tiedottivat Nordea ja Oma säästöpankki. Molemmat ottivat osakekurssin suhteen hiukan osumaa tulostiedotteen jälkeen, mutta osingot olivat odotusten mukaiset. Nordea päätti maksaa 0,92 € osakkeelta, kun olin itse odottanut 0,90 euron maksua. Inderes oli ennakoinut 0,95 euroa ja Kauppalehden keskustelupalstan tietäjät yltiöpäistä yli euron osinkoa, mutta näköjään olin sopivan varovainen.  Oma sp. ehdotti yhden euron kokonaisosinkoa, mikä oli Inderesin arvio, ja Oma sp:n tapauksessa olin peesannut Inderesiä, eli merkannut taulukkooni juuri saman odotuksen. Parempaakaan arvausta ei ollut tarjolla edes etukäteen ajatellen.

 

Tiistaina Eq ilmoitti maksavansa 0,8 euroa osakkeelta kahdessa erässä, 0,4 € keväällä ja loput 0,4 € syksyllä. Tämä oli maltillista laskua edellisistä euron osingoista. Olin arvellut Eq:n maksanvan 0,75, kun Inderes ennusti 0,79 euroa. Olen varmaankin taas vähän niin kuin peesannut Inderesin ennusteita, mutta ollut tässä kohtaa varovainen. Eq laski keskiviikkona vain ihan tavallisen prosenttimäärän, joten eipä siinä paljoa uutista liene ollut. Toki alkuvuoden aikana laskua on tullut reilu kymmenen prosenttia, joten melko alavireisesti on viime aikoina markkinoiden odotus Eq:n suhteen kehittynyt. Kuten pitemmälläkin välillä.

 

Keskiviikkona CapMan ilmoitti odotetun huonontuneesta tuloksestaan, ja päätti antaa osinkoa yhteensä 0,10 € kahdessa erässä. Olin arvioinut noin 0,08:a euroa. Tulos oli sellainen, että osakkeen hinta laski reilusti. Fortumilta olin odottanut jotain kunnollista 0,95 euron pläjäystä, mutta Fortum päätti maksaa melko odotetusti varsin runsaasti, 1,15 € osakkeelta. Osakkeen hinta kuitenkin laski tulosjulkistuksen yhteydessä, joten pelkkää ruusuilla tanssimista energiafirman tie ei ole. Toki riskit ovat viime vuosiin verrattuna minimoituneet. Sanoma jatkoi 0,37 euron maksamista kolmessa erässä, mikä oli hiukan enemmän, mitä rohkenin odottaa. Omistan osakesäästötililläni mitättömän pienen nipun tätä oppikirjamaakaria, joten ei siitä sen enempää.

 

Torstaina Aktia ilmoitti nostavansa osinkonsa 0,70 euroon, aavistuksen verran enemmän, mitä odotin. Aktiaankin omistan alle puoli prosenttia sijoitusvarallisuudestani, ja osinkoja Aktialta tulee alle prosentti saamastani osingoista. Huhtamäki päätti nostaa jakamansa osingon määrän tasan eurosta 1,05 euroon (kahdessa erässä, kuten aiemminkin), ja sen kurssi aiemmista mainituista poiketen nousi tilinpäätöstiedotteen jälkeen.

 

Torstain tilinpäätöstiedotteista tärkein oli kuitenkin Sammon tiedote, joka ensinnäkin nosti Sammon kurssia maltillisesti, ja tarjosi konsensusennusteen ylittävän 1,8 euroa osinkoa. Itse olin kuitenkin lukenut vain Inderesin ennusteita, ja Inderes ennusti reipasta 2,1 euron osinkoa. Itse arvelin jo vuosia sitten Sammon Nordean myyntien jälkeen Sammon pitävän vakuutusyhtiönäkin osinkonsa tasan kahdessa eurossa, kun oli noin korkeiden osinkojen maksamisen aloittanut, ja näköjään olin kahden euron arviossani liian rohkea. Silti kokonaisennusteeni oman salkkuni noususuuntaisesta osinkomäärästä pitää näillä oletuksilla vielä pintansa, ei hätää.

 

Perjantaina Digia vielä ilmoitti pitävänsä osinkonsa 0,17 eurossa, ja Teleste ilmoitti vuoden viimeisen neljänneksen menneen huonosti, ja että se joutuu jatkamaan osingotonta linjaansa. Olin arvellut Telesten palaavan osingon maksajaksi maltillisella 0,06 euron osingolla, Inderes oli veikannut 0,08 euroa.

 

Mitä tästä tulostiedotteiden superviikosta jää päällimmäiseksi? Pääosa omistamistani firmoista on ilmoittanut osinkonsa. Varsinaista osinkojuhlaa en ole nähnyt, mutta viime vuoden tuloksista maksettavat osingot ovat aivan kunnolliset, mitään kriisitunnelmaakaan ei pääse syntymään. Koko vuoden osinkoennusteeni oman salkkuni suhteen näyttää pitävän, mutta eri firmojen kohdalla pieniä taantumisia tai yllättävän pieniä osingon nostoja on tullut vastaan.

 

 

Kaikki ei ole silti vielä selvää kevään osingoista…

 

Ensi viikolla omistamillani firmoilla on vielä neljä tulostiedotetta samalla viikolla. Supertiistai 13.2. tuo Mandatumin, Orionin ja Raision tulostiedot ja osinkoehdotukset. Tiistain tiedottajista Orion on omistuksistani kolmen suurimman joukossa, samoin osinkojen maksanjana kolmen suurimman joukossa. Isompina on vain Sampo ja Nordea. Perjantaina Aspo ilmoittaa vielä omansa tuloksensa ja osinkonsa.

 

Sitä seuraavan viikon aluksi toimistofirma Wulff ilmoittaa 19.2. hämärän peitossa olevat tulostietonsa ja kertoo, jakaako nykytilanteessa osinkoja, ja Scanfil jatkanee viikon päätteeksi tasaista linjaansa 23.2.

 

Helmikuun lopulla Boreo kertoo vielä tuloksestaan ja osingostaan. Piiitkällä maaliskuun puolella punnitsijafirma Tamtron ilmoittaa tuloksestaan. Osinkoa ei tässä vaiheessa ehkä ole lupa odottaa, mutta tulos voi olla ihan mainio. Ja maaliskuussa ehtii oman tuloksensa kertoa myös Tokmanni.

 

Tällaista harrastelua siis pörssiosakkeiden omistaminen tarjoaa. Pakko aina kevättalvella seurata osinkotiedotteita, ja samalla (oleellisempana asiana) yhtiöiden yleistä vointia. 

 

Voi olla, että tässä kevättalven aikana ostan kuitenkin Nordnetin maailmanindeksirahastoa, eli uusien osinkofirmojen ostamien voi ehkä jäädä myöhempään aikaan. Parempi lisätä hiukan indeksin osuutta, kun se on niin tehokasta ja helppoa piensijoittajan kannalta. Varsinkin kansainvälisten firmojen kohdalla.

 

Ehkä sitten kesämmällä, kun osingot ovat tilillä, on paremmin aikaa säädellä omistuksiaan jostain nurkasta varovasti vähän parempaan asentoon myös osinkofirmojen osalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023