Asuntolainan kilpailuttamisesta mustikanpoimintaan — ja jotain siltä väliltä

Kun en nyt kesälomalaisena pysty jostain syystä tarttumaan pitkiin kirjallisiin projekteihin, niin kerronpa nyt tässä blogitekstissä kaikenlaista pientä. Otsikot ovat helpottamassa lukemista ja varsinkin valikoivaa lukematta jättämistä.


Asuntolainakilpailutusta


Kokeilin nyt sitten minäkin asuntolainan uudelleen kilpailuttamista. Pyysin lainatarjousta ykköspankiltani S-pankilta noin 65 000 euron vanhalle Nordean asuntolainalleni. Talousbloggareiden monilukuinen joukko on rohkaissut tähän esimerkillään, ja nyt lehdistössäkin on ollut tietoa siitä, että lainamarginaalin saa reilusti alle yhden prosentin, jos lainanhakija on sellainen, ettei varsinaisesti tarvitse sitä lainaa.

Lainan avausmaksu saattaa tuhota tästä saatavan hyödyn, jos korkomarginaali ei ole todella alhainen, ja tämä on hiukan hidastanut minun tarttumista toimeen tässä laina-asiassa. Kuitenkin ne lehdissä ilmestyneet esimerkkikorot saivat minut lopettamaan jahkailun, ja kokeilemaan mitä on saavutettavissa. Lainatarjoustahan ei tarvitse käyttää, jos siitä saatava hyöty on koituvaan vaivaan nähden liian pieni. Kerron siis myöhemmin, tärppäsikö.


Nokian osakkeita lisää, mutta ei enää jatkossa


Ostin viime kuun lopulla pariin otteeseen Nokian osakkeita, joilla (tälläkin kerralla) arvelin olevan nousupotentiaalia osavuosikatsauksen yhteydessä. No, koska olen vuosikaudet omistanut Noksun osakkeita, ja seurannut firman suuren syöksylaskun ja sen jälkeisen elpymisen, niin minulla voi olla liiankin vahva kiintymyssuhde tähän osakkeeseen. Mikä on todella huono juttu, jos haluaa menstyväkis sijoittajaksi, tai vaikkapa Superenustajaksi. Tämä nykyinen määrä olkoon kuitenkin tämän firman kohdalla se maksimi. Ei ole tarvetta kasvattaa omistustani Noksussa, vaikka osakkeen hinta muuttuisi jatkossa mihin suuntaan.

Periaatteen vuoksi pidän kuitenkin parempana kertoa näistä ostoksistani näin ennen osavuosikatsausta, ettei tämä sijoituksista kertominen saisi liian vahvasti jälkiviisastelun ätläkkää sivumakua. Meni sitten syteen tai saveen. Kappalehinnat tasasuuruisille ostoerille olivat 5,5 € (29.6.) ja 5,355 € (30.6.), joten halvemmallakin olisin teoriassa päässyt ostamaan.

Melkein innostuin ostamaan 21.7. perjantainakin vielä yhden erän ihan pörssipäivän lopussa (siis ennen kuin tein ihan lopullisesti tuon yllä olevan periaatepäätöksen ostamattomuudesta), mutta kun hinta ei laskenut 5,3 euroon, niin toimeksianto jäi toteutumatta. Ihan hyvä näin. Se yksi aiemmin mainitsemani veroteknisesti järkevä Nokia-myynti minulla on vielä tekemättä, joten perustelin itselleni, että jos myyn osavuosituloksen julkaisun jälkeen sen erän, niin Nokia-omistukseni ei olisi sen jälkeen liian suuri. No, tietenkin osavuosituloksen aiheuttama riski olisi ollut juuri niin suuri, kuin osakkeita enimmillään salkussa olisi ollut, eikä tuo tulossa oleva myynti sitä olisi pienentänyt. No, täytyy varoa näitä uhkapeluri-impulsseja.


Uutispoimintoja


Uutisista olemme saaneet kuulla ensin suomalaisten kotitalouksien velkojen määrään huolestuttavasta lisääntymisestä, ja sitten suomalaisten omaisuuden ja säästöjen määrän rohkaisevan vahvasta kasvusta. Tänään radiouutisissa kerrottiin kulutusluottojen yhä vaan huolestuttavammasta kasvusta ja yleistymisestä. 

Päätelmä: pakko yrittää jatkaa valistusta järkevän taloudenpidon puolesta. Erityisesti teidän, hyvät ja valistuneet lukijani! Varsinkin nyt kun talousviisaat manaavat Ruotsin asuntokuplan puhkeamista, niin suomalaisten pitäisi tietenkin entistä vahvemmin, maaotteluhengessä yrittää ottaa ruotsalaisten etumatkaa kiinni kansankapitalismissa, kun kilpakumppani voi horjahdella tulevina vuosina. Jos nyt joku ei muuta syytä henkilökohtaisen taloutensa järkevälle hoidolle keksi...


Mustikoita


Poimiskelin tänään nimeltä mainitsemattomassa metsässä niitä kunnolla kypsyneitä mustikkayksilöitä, joita satuin löytämään. Ukkosen jyrähtelyä en säikkynyt, mutta lopulta lähdettyäni kotimatkalle sade saavutti urhean pyöräilijän täydellä voimallaan. Mustikat olivat onneksi hyvin suojattuina, sijoitettuina muovitiiviöihin pyörälaukussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä