Kvartaalin viimeiset osavuositulokset ja lopuksi pieni loppusyksyn erikoisvinkki...

Kolmannen kvartaalin osavuosikatsaukset alkavat hiljalleen loppua. Oman salkkuni Teleste ja Yleiselektroniikka julkaisivat katsauksensa torstaina 9.11. ollen tällä erää viimeiset julkistajat minun salkkuyhtiöistäni.

Tulosjulkistuskausi meni tällä kertaa minun nähdäkseni hiukan heikosti, mihin ehkä vaikuttaa Nokian isohko osuus salkussani. Teleste ja Yleiselektroniikka eivät onnistuneet kääntämäkään yleiskuvaa sen enempää täydelliseen katastrofiin kuin yllättävään huippupelastukseenkaan päin, vaan tasaisen harmaissa suhdanteissa mennään.

Telesten tulos oli mollivoittoinen, mutta valona tunnelin päässä oli tilauskannan paraneminen ja se että vuoden loppupuolisko sentään on tänäkin vuonna tulokseltaan selvästi parempi kuin alkuvuosi. Telesten kurssi laski useita prosentteja, mutta vielä on varaa laskea lisääkin ennen kuin ollaan loppukesän ja alkusyksyn alimpien alhojen tasolla, siellä mihin tulosvaroituksen ja aiemman osavuosikatsauksen jälkeen pudottiin. Osingon voi olettaa näillä tuloksilla laskevan, mutta kyllä tämäkin firma tulosta tekee myös jatkossa.

Yleiselektroniikka sen sijaan jauhoi tulosta kuin mikäkin sampo, ja liikevaihtokin on kasvanut viime vuodesta kohisten. Suomen, Venäjän ja Baltian toiminnot olivat kaikki kasvussa, ja näistä varsinkin Venäjän suuri osuus tuntuu varsin epävarmalta poliittisten riskien ollessa käsin kosketeltavia. Mutta kun hyvin menee, niin menköön. Yleiselektroniikka voi jopa varovaisesti kasvattaa osinkoaan, jos ongelmia ei sitä ennen ilmene. Vähävaihtoinen firma hiukan jopa laski pörssissä tulosjulkistuksen jälkimainingeissa, mutta en tee siitä johtopäätöksiä, kun yksittäiset myyjät ja ostajat heiluttelevat tämän kokoisen firman kursseja.

Ehkä tässä osavuosikatsausten tutkailussa alkaa hiukan orientoitua siihen, että tulossa saattaa olla sitä jo jonkin aikaa ennakoimaani laskusuhdanteen aikaa. Ainakin joillain markkinoilla ja ainakin isoja heilahduksia. Mainittakoon, että oma salkkuni ei pärjännyt Helsingin yleisindeksille, joten jollain muulla saattaa olla oman salkkunsa perustella vähän toisenlainen yleiskuva pörssistä.

En kuitenkaan myy osakkeitani merkittävästi, vaan teen pienempiä peliliikkeitä. Katsotaan mitä tapahtuu.

* * * * *

Marraskuun erikoinen: Yläkoulunopen keinot flunssaa vastaan


Syksyn mukana ovat tullet myös nuhakuumeet ja infektiot. Niitä vastaan ja oman terveytensä puolesta kannattaa toimia mieluiten tutkittuja ja tilastollisestikin toimiviksi havaittuja keinoja käyttäen. Pelkät yksittäiset anekdootit eivät riitä, ja vanhat poppakonstit voivat aivan hyvin selvitä sukupolvelta toiselle vain sen takia, että ihminen kokee parantuvansa poppakonstin avulla, mutta todellisuudessa paranee siitä huolimatta.

Muutamalla keinolla olen välttänyt sairauspoissaolot ja äänen menetyksen viime vuosina erittäin tehokkaasti. Mutta kaikkein tärkeimpänä, nämä keinot ovat saaneet tukea myös lääketieteellisistä tutkimuksista. Niitä siis uskaltaa suositella muillekin:

1. Influenssarokote


Se tukee ihmisen omaa vastustuskykyä, ja estää melko suurella todennäköisyydellä influenssaviruksen aiheuttamat sairaudet.

2. D-vitamiinin saannin varmistus


Viime aikoina suomalaiset ovat aika suurissa määrin tajunneet, että asuinpaikkamme on lähellä napapiiriä, ja UV-valon avulla saatava D-vitamiini on todellisuutta vain kesän valoisimpaan aikaan. D-vitamiinia ei kuitenkaan voi käyttää mitenkään kuuriluontoisesti, vaan turvaamalla D-vitamiinilisällä D-vitamiinin saanti ympäri vuoden ihmisen vastustuskyky pysyy hyvällä tasolla. Niitä löydätte varmasti apteekista ja ruokakaupan lisäravinnehyllyltä ilman linkkiäkin.

3. Nenänhuuhtelukannu


Nenäkannu ehkäisee poskiontelontulehduksia tehokkaasti, kun sitä alkaa käyttää säännöllisesti heti kun nenän sieraimissa alkaa tuntua nuhaa ja tukkoisuutta. Siis kannulla kaadetaan mukana seuraavan ohjeen mukaisesti suolavettä yhteen sieraimeen, ja vesi valuu suoraan toisesta sieraimesta lavuaariin, kunhan pää on oikealla tavalla kallistettuna. Vaikka tämä on monessa paikassa vanha ja perinteinen menetelmä, niin ei sitä miksikään puoskaroinniksi sen perusteella voi tuomita. Myös nykyiset parhaat lääkärit suosittelevat tätä, ja ovat määränneet poskionteloleikkauspotilaalle leikkauksen jälkeiseksi jaksoksi monta kerta päivässä nenähuuhtelua tällaisella kannulla. Meille perusterveille riittää varmaan kausittainen kerran tai kaksi päivässä oireiden mukaan itsehoitona.


4. Imeskeltävät sinkkitabletit


Alkuvuodesta ilmestyi mullistava tutkimus. Kun perinteisesti flunssanhoidossa epätoivonkin vimmalla käytetty C-vitamiini ei tutkimusten mukaan ehkäise flunssaa, mutta saattaa ehkä lyhentää sen kestoa urheilijoilla hiukan, niin imeskeltävät sinkkitabletit lyhentävät flunssan kestoa noin kolmanneksella. Esimerkiksi tästä lehtijutusta voitte tutustua tarkemmin yksityiskohtiin.

Ja omasta kokemuksestani voisin sanoa, että jos heti oireiden alettua (kun kurkku tuntuu karhealta) alkaa niitä käyttää, niin oireet pysyvät monessa tapauksessa varsin tehokkaasti huomattavan lievinä, eikä esim. ääni käheydy.

Ja miksi puhun nimenomaan imeskeltävistä sinkkitableteista? Koska mainittu tutkimus löysi yhteyden flunssan paranemisessa nimenomaan siihen, että ihminen saa sinkkiyhdistettä ulkoisesti nielun pinnalle, ja tällöin mikään tavallinen sinkkipilleri ei auta tähän asiaan. Kyse ei siis ole sinkin puutteesta. Tarvitaan siis pienen määrän sinkkiasetaattia tai sinkkiglukonaattia (muttei missään tapauksessa täysin tehotonta sinkkisitraattia, jota sitäkin myydään apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa) sisältäviä imeskeltäviä sinkkitabletteja, ja niitä pitää sitten nappailla melkein ketjussa aika monia.

Jos noudattaa tutkimuksessa käytettyä annostusta, joka on kyllä jonkin verran enemmän kuin ns. virallinen sinkin annossuositus, niin noita 2,5 mg sinkkiä sisältäviä saa syödä päivän aikana aika monta. Esim. 100 mg tulee täyteen 40 tabletilla, ja kysymys kuuluukin, viitsiikö niitä niin montaa syödä. Ja kestääkö vatsa hyvin tabletissa makeutukseen käytettyä laktitoli-nimistä makeutusainetta. Aika miedon makuinen ja helposti imeskeltävä tuo tabletti on, ja jos otetaan omat kokemukseni huomioon, niin ilman muuta suosittelen tätä kaikista näkökulmista.

Apteekeissa näitä on vaihtelevasti, pariakin eri tuotemerkkiä joissa on sinkkiglukonaattia joko 2,5 tai 4 mg. Suosittelen edellistä. Ja sitten on niitä turhia sinkkisitraattitabletteja, jotka pitää vain unohtaa. Netistä niitä löytyy yhtä vaihtelevasti. Apteekin henkilökunta ei välttämättä tiedä mitään tästä mainitsemastani tutkimuksesta, vaan voi sanoa vaikkapa jotain poretablettia tehokkaammaksi tuotteeksi, kun siinä on enemmän sinkkiä, ja että tuo imeskeltävä on vain helpompi syödä. Mutta tällaisen vinkin halusin jakaa. Varsinkikin kun apteekkien lisäksi esimerkiksi sinkki.com -niminen informatiiinen sivusto jättää nykyisellään pääosan tästä asiasta kertomatta. Eli saa käyttää, mutta ei ole pakko.

* * * * *

Mainittakooon, että jutun flunssavinkkiosa siis vanhaan tapaa saattaa sisältää jotain täysin hyvämaineisia ns. affiliate-tyyppisiä linkkejä siltä kohdin kun ne on merkitty tähdellä. Mainoksia saattaa olla jutun lopussa tähdillä erotettuna, siis ihan niiden viimeisten tähtien jälkeen...

* * * * *



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Vuoden 2024 puolivälin tilannetarkastus

Osinkoja tiedossa taas neljätä firmalta plus yksi hankinta