Puolivuotisraportti ja Cramo-kuulumiset

Nyt olisi ehkä aika näyttää puolivuotisraportti sijoitussalkkuni menestyksestä, ja päivittää ne muutamat väliaikatiedot tämän ”osta ja unohda” -strategiaa noudattavan salkun yllättävän tiheään vyöryvistä äkkikäänteistä.

Puolivuotisraportti


Tässä alla olevassa kuvakaappauksessa näkyy, että Nordnetin Sharevillen mukaan vuosi on alkanut indeksin ylityksellä. Tälle voin kiljaista vaimean ”jee”-huudon hiljaa mielessäni. Se, ettei tätä menestystä voi alkaa isommin juhlia, on se, että Nordnet on indeksivertailuissa vähän liiankin asiakasystävällinen.

Nordnet laskee nimittäin osingot mukaan tuohon salkun tuottoon, mutta käyttää vertailulukuna OMXH PI -indeksiä, jossa osinkotuotto unohdetaan. OMXH GI -indeksi (jossa on mukana Helsingin pörssin osakkeiden koko tuotto osinkoineen) onkin sitten tarkoin varjeltu salaisuus, etteivät asiakkaat ala paiskoa salkkujaan ja repiä ostohousujaan saatuaan ikäviä ajatuksia omasta sijoitustaidostaan.
Sharevillen käyrä vuoden alusta kesäkuun loppuun.


Kauppalehden virtuaalisalkku sen sijaan on perinteisesti näyttänyt oman salkun tuoton ottamatta osinkoja huomioon, kun ilmeisesti siten selviää vähemmillä laskentakaavoilla. Harmi vain että kun Kauppalehti vihdoin viimein sai virtuaalisalkkupalvelunsa mukautettua uuteen sivustoonsa, se muutti joustavan käyränpiirtotyökalunsa vain maksullisen digipalvelun tilaajille suunnatuksi.

No, onneksi Oman salkun näkymän uudella etusivulla näkyy ilmaisversionkin asiakkailla hiirellä osoitettava tasan vuoden mittainen virtuaalisalkun käyrä, ja siitä eri päivämääriä hiirellä osoittelemalla ja eri päivien indeksilukuja vertailemalla näkyy, että salkkuni on ilman osinkoja noussut n. 5,2 %. Se ei siis aivan pärjää 7,35 % nousseelle OMXH PI -indeksille.
Tältä näyttää Kauppalehden salkkunäkymässä automaattisesti näkyvä 12 kuukauden käyrä. Syksyn laskettelut näkyvät, vaikka päivän agendalla olisi vain ja ainoastaan tämän vuoden kehitys...


No, joka tapauksessa oli miten oli, 9 prosenttia tuottoa puolessa vuodessa, ja olkoonkin muutama vaivainen prosentti jäljessä OMXH GI -indeksistä (joka taisi nousta reippaat 12 %), niin eihän tuota voi pahanakaan pitää. En tänäkään vuonna ottanut näkemystä muuttamalla kaikkia osakesijoituksia käteiseksi ja kullaksi, joten olen edelleen tehnyt järkeviä ja/tai onnistuneita päätöksiä. Katsotaan, jos loppuvuosi menisi vielä paremmin...


Cramo-omistukseni viime käänteet


Melkein nolottaa tuo lievästi sanottuna päistikkainen reagointini Cramon Adapteo-jakautumisen omituiseen toteutukseen. Mutta siis myin kaikki Cramo-osakkeeni 17.6. hintaan 19,32 euroa kappale, koska vain Ruotsissa listattujen Suomi-yhtiöiden omistaminen Suomessa on periaatteessa mahdotonta ja käytännössä mahdollista, mutta järjestely noudattaa hankalaa, hidasta ja kallista poikkeuksen poikkeus -menettelyä. (Eli osakkeet säilytetään listaamattomina, ja myynti onnistuu ainakin Nordnetissa vain puhelintoimeksiannolla ja kestää viikkokausia, ja konvertoinnista myynnin yhteydessä pitää maksaa satanen toimenpidemaksua. Lisäksi luulisin, että lisäostot ovat oikeasti mahdottomia.)

Sitten luin Sharevillessa, että Nordnetin Private Banking -asiakkaille ei tule listaamattomien osakkeiden 2,5 euron kuukausimaksua, mikä on sama etu, kuin erään osakesäästäjille suunnatun yhdistyksen jäsenille on annettu. Siis osakkeen omiastminen ja osinkojen kuittaaminen vuosien ajan ei aiheuttaisi lisäkuluja. Lisäksi puhelintoimeksiannosta ei Private Banking asiakkaana joudu maksamaan lisämaksua, mikä vähentää pakollisia myyntikuluja. Nordnetissa Private Banking -asiakkuus siis tarkoittaa lähinnä halvempia kaupankäyntikuluja ja pieniä erikoisetuja palvelussa, jos salkku on yli 200 000 euron arvoinen.

Harkinnan jälkeen laitoin ostotarjouksen samalle hinnalle, kuin olin myynyt (tai niin ainakin luulin!). Määrä oli vähän isompi,kuin se jonka aiemmin omistin, ettei tulisi ihan turhan kokoista erää ”listaamatonta” Adapteoa. Maanantaina ja tiistaina tarjous ei mennyt läpi, mutta keskiviikkona hinta käväisi tarjoukseni alapuolella, ja kauppa toteutui kokonaan.

Tämä kauppa toteutui melkein ns. pohjilta, sillä torstaina ja perjantaina hinta ei käynytkään noin matalana, ja nousi lopulta reippaasti yli 20 euron, käyden reilusti yli 21 eurossa. Jos olisin sillä hetkellä epäillyt, olisi vielä ollut tilaisuus vetäytyä voitolla. Tosin huomasin, että lomaillessani ulkomuistini oli toiminut hieman heikosti, ja olin luullut myyntihintani olleen 19,33 euroa osakkeelta, ja säädin ostohintani siis noinkin korkeaksi. Tämä ei oikeastaan harmittanut, sillä hintojen ero oli pienempi kuin tuo kauhua herättänyt satasen konversiomaksu.

Joka tapauksessa olin ollut hippusen verran ärtynyt siitä, miten Cramon pääomistajat tällä keikauksella tulkintani mukaan pyrkivät eroon tai vähintäänkin vähät välittivät suomalaisista pienomistajista, joten olin ajanut itseni tilaan, jossa tunsin tarvetta olla jatkossakin Cramon osasten omistajana. Saada samat mahdolliset naapurimaan pörssin arvonnousut, kuin isotkin omistajat. Ja nyt siis yritän seurailla, miten Nordnetin salkussa tuo näennäisesti listaamaton Adapteo-omistus alkaa näkyä ja vaihdella arvoaan. Katsellaan.

Kommentit

  1. Kannattaa käytää vertailuindeksin paikalla suomi superrahastoa. Sen vertailukäyrän saa valittua vapaasti muista salkuista tai muista instrumenteista. Superrahasto sisältää osinkotuotot.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023