Valheiden käsikirja - Miten ajatella kriittisesti totuudenjälkeisenä aikana

Daniel Levitin julkaisi vuonna 2016 kirjan ”Weaponized Lies (A Field Guide to Lies), How to Think Critically in the Post-Truth Era”. Kimmo Pietiläinen suomensi sen nimellä Valheiden käsikirja, ja tämän suomennoksen olen lukenut.

Levitinin kirja käsittelee kirjassaan erilaisia esimerkkejä siitä, miten tietoa voidaan muokata johtamaan harhaan eri syistä, ja miten tämä on mahdollista tunnistaa. Kirjassa esitellään monia mielenkiintoisia ja paikoitellen ehkä myös valveutuneelle lukijalle tuttujakin asioita keskiarvojen tai viiva- ja pylväskuvaajien epäreilusta virityksistä. Myös tilastojen keräämisen ongelmakohdat saavat ansaittua huomiota.

Asiantuntemuksen tunnistaminen ja lähdekritiikki, vaihtoehtoiset selitykset asioille ja logiikan periaatteet ovat myös asialistalla.

Kirjassa on reilut parisataa sivua ennen liitteitä, ja teksti on kohtalaisen helppoa ja myös mielenkiintoista, jos asia kiinnostaa. Paikoin ongelmaksi nousee suomenkielisen pienkustantamon krooninen oikoluvun ja toimituksen puute. Esimerkiksi sivun 40 pylväskuvaaja on erehdyksessä sama kuin sivun 41 kuvaaja, joten niissä olevien erojen vertailu pitää tehdä yksinomaan varsinaisessa leipätekstissä olevan selityksen perusteella.

Suositeltavaa lukemista joka tapauksessa, jos aihe kiinnostaa. Ellei ostaminen houkuta, niin sitten kirjastosta lainaamalla.

Tällaisista tietokirjoista olen huomannut, että englanninkielisen teoksen lukemisen aloittaminen aiheuttaa isomman riskin kesken lopettamisesta, vaikka kirjoittaja olisi kuinka asiantunteva ja maailman huippua. Kahnemanin paksu teos ”Thinking, fast and slow” alkukielellään on edelleen hyllyssäni uutta lukemisintoa odottamassa, vaikka yritin sitä jo aloittaa. Se on varmasti mielenkiintoisempi kuin moni muu lukemani teos, mutta vieraskielinen järkäle aiheuttaa ehkä jopa rimakauhua. Eli jatkossakin varmaan tilaan silloin tällöin Terra Cognitan julkaisemia suomennoksia englanninkielisestä tietokirjallisuudesta kaikesta huolimatta.

Terveisin yläkoulunopettaja virkavapaalla...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä