Kuulumiset virkavapaalta

Tämä syksy on alkanut yllättävänkin kiireisissä merkeissä, jos otetaan huomioon, että olen elämäni ensimmäistä kertaa virkavapaalla. Siis homman nimihän on 12 kuukautta, tasan, eikä mitään yhteiskunnan rahallisia tukia, niin kuin oikein tällaisessa omaehtoisessa katkoksessa onkin. Se olisi voinut tarkoittaa 14 kuukautta yhtämittaista kesälomaa, mutta jotain muuta minä nyt olen itselleni näköjään tilannut.

Olen aloittanut aivan oman alan ulkopuoliset opinnot, ja koska ne opinnot tapahtuvat Helsingissä, olen vuokrannut itselleni pienen opiskeluyksiön, ja asun siellä työviikot, mutta käyn kyllä maakuntamatkalla omassa varsinaiseesa asunnossani jokseenkin joka viikonloppu.

Eli kallistahan tämä on, mutta ajattelen asiaa kertainvestointina, ja tähän saa minun puolestani mennä viime vuoden palkasta säästämäni rahat, sekä tämän ja viime vuoden osinkotulot. Tämä ei oman arvioni mukaan murenna eläkesäästöjeni kehitystä mitenkään kohtalokkaasti. Ensi vuonna palaan taas ns. sorvin ääreen tahkoamaan ns. palkkatuloa, ja siinä vaiheessa sijoittaminen tulee helpommaksi, kun rahaa virtaa taas tilille.

* * * * *

Lepo ei siis näköjään ole se tulos, mitä virkavapaa minulle tuo, mutta tuo oman alueen ulkopuolelle meno ja joidenkin menneisyyden haaveiden toteuttaminen on sekin isona katkaisuna arkeen. Saa nähdä, mitä tämän vapaavuoden lopussa tapahtuu, poikiiko tämä mitään muutoksia siihen, mistä asioista saan palkkaa. Asemaani kunnallisena viranhaltijana kansankynttilänä en ole tällä tietoa millään todennäköisyydellä jättämässä, mutta jotain muutoksia ja hienosäätöä on aina sallittua tehdä. Sivutoimi-ilmoituksella siitä varmaan selviää, jos niin pitkälle ajaudutaan.

* * * * *

Tällä viikolla kävin elämäni ensimmäistä kertaa Pörssitalossa. Pörssisäätiö oli järjestänyt Pienet helmet -nimisen yleisöillan keskiviikkona 11.9. kello 16 alkaen. Koska minut on jossain yhteydessä lisätty jonkinlaiselle talousbloggarilistalle jota Pörssisäätiö käyttää, Pörssisäätiö lähetti minullekin sähköpostikutsun, jossa kerrottiin, että illan lopuksi on vielä pieni bloggaritapaaminen.

Päätin viimeiseen ilmoittautumispäivään eli maanantaihin asti harkittuani osallistua, mutta seuraavana päivänä ilmoittautumisen jälkeen tullut sähköpostitiedote joutui henkilökohtaisen sähköpostini roskapostikoriin, ja juuri sitä roskapostilaatikkoa en huomannut tiistaina tarkistaa, vaikka maanataina kyllä kirjoitin sen osoitteen yhteystiedokseni. (Microsoftin sähköpostilaaatikot ovat jotenkin hysteerisen tarkkoja siinä, että kaikki hiukankin epävarmat tapaukset tulevat roskapostilaatikkoon, mikä joskus ärsyttää. Varmaan siksi kutsut linnan juhliin postitetaan edelleen paperisina, eikä sähköpostina...)

Seurauksena oli, että en keskiviikkona tilaisuuden päätteeksi mennyt sinne, missä bloggareita odotettiin tapaamiseen, kun yleisöillassa ei tietenkään mainittu sanallakaan, että tällainen kokoontuminen olisi odotettavissa, joten oletin sen bloggariosuuden peruuntuneen. Kivat kahvituksethan tuli illan aikana muutenkin. En ole vieläkään varma, oliko tämä hyvä vai huono juttu. Päivä oli ollut harvinaisen pitkä, ja uusien ihmisien tapaaminen käy joskus työstä. Toisaalta, jos Pörssisäätiö joskus vielä järjestää bloggari-illan, niin osallistun varmaan, jos silläkin hetkellä oleskelen Helsingin seudulla ja aikataulu muuten sallii.

Sen varsinaisen Pienet helmet -illan anti oli kiinnostava. Aluksi Pörssisäätiön TJ Sari Lounasmeri esitti mainiosti oleellisen kiteyttävän yhteenvedon osakesäästötilin vaikutuksista. Sitten esiteltiin vuorotellen viisi pieneksi tai keskisuureksi luokiteltavaa pörssiyhtiötä, esittelijöinä ylin johto, toimitusjohtaja tai talousjohtaja äänessä. Scanfil, Nixu, Etteplan, Digia ja Glaston oli valikoimana. Lopuksi pankin ekonomisti kertoi näkemyksen olevan, että pientä nikottelua talouteen on odotettavissa, mutta ei todennäköisesti isoa romahdusta.

Omavaraisuushaaste -niminen blogi on jo kommentoinut omat näkemyksensä firmoista. Itse mietin, että jos tililläni olisi nyt 25 000 euroa käteistä ihan tyhjän panttina, voisin ostaa jokaista näistä firmoistas viidellä tonnilla, kunhan olisin tietenkin ensin tarkistellut tunnuslukuja jonkin aikaa. No, nythän niitä rahoja ei ole, kun tililläni lojuva raha on korvamerkitty virkavapaavuoden kuluihin, joten en ainakaan heti ajaudu impulsiiviseen hajautuksen lisäykseen kevein perustein. Ja en kai unohtanut niitä muutamia ulkomaisia osakkeita, joita olen suunnitellut ostavani? Tässä tulee selvästikin kulumaan aikaa, että saan ideat toteutettua…

Sekä näiden toimarien powerpointit että videotallenne illan puheista löytyvät Pörssisäätiön sivulta. Ilta oli sisällöltään kiinnostava, ja salissa oli paljon yleisöä, mutta nuoria sijoituksesta kiinnostuneita olisi kyllä mahtunut enemmänkin. Suurin osa porukasta näytti olevan vanhempieni ikäluokkaa (70-80), minkä tietysti ymmärtää, koska iäkkäämmillä on ollut aikaa kerätä pelimerkkejä tätä hauskaa harrastuta varten, mutta silti. Kun on pienempi osakesalkku, mutta paljon sijoitusvuosia edessä, homma on vähintään yhtä mielenkiintoista.

* * * * *

No, joka tapauksessa tuleva vuosi tulee olemaan minulle työntäyteinen, ja ehkä se mistä on varaa helpoimmin tinkiä, on tämän blogin kirjoittaminen. Vaikka olen muutenkin kirjoittanut harvakseltaan, niin jokainen kirjoitus vaati yllättävästi aina yhteensä tunteja ajatus- ja kirjoitustyötä. En lopeta, näin väittäisin, mutta varmaan hieman vähemmän näitä pitkiä blogikirjoituksia tulee seuraavien kuukausien aikana. Katsotaan, mitä tapahtuu. Hyvää syksyä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023