Katsaus yläkoulunopen sijoitusvuoteen 2019

Näytetäänpä nyt vuoden tulos Sharevillen piirroskäppyränä. Nousu on sellaiset 12,84 %. En aivan onnistunut kasvattamaan tuottohistoriaani OMXHPI-indeksin tahtiin koko vuotta, vaikka pitkin matkaa käyrässä näkyy hyviä yrityksiä. Ja koska tuo Nordnetin käyränpiirto-ohjelma ei tiedä PYN Elitestä mitään, PYN-rahaston vaatimattomampi kasvu laskee koko sijoitussalkkuni nousua hieman, tosin 12 prosentilla alkavaksi desimaaliluvuksi joka tapauksessa. Ehkä ensi vuonna on parempi tuurin ja taidon yhteispeli.

Vuoden 2019 salkkukehitys kuvakaappauksena Sharevillestä.


Pakko taas tänäkin vuonna tähän kohtaan todeta, että jopa tuo vuoden aikana 13,38 % noussut OMXHPI on kotoisista yleisindekseistämme se helpommin lyötävissä oleva, siinä kun ei ole mukana Helsingin pörssin osinkotuottoja, pelkät kurssimuutokset. Jos otetaan huomioon, että kaikki muutkin osakkeisiin sijoittavat sijoittajat saavat osinkoja, Nordnetin ilmoittamaa salkun kehityslukemaa pitää verrata OMXHGI-indeksiin, jota Nordnetin tai Shareville työkalut eivät suostu piirtämään, kun se ei vain ole niin kannustava meille osakesijoittajille. Se on kasvanut vuodessa 19,14 %, eli osinkojen kilinä kirittää Suomen pörssin indeksiä sellaiset lähes kuutisen prosenttiyksikköä.

Ei tässä paljon siis voi tämän vuoden onnistuneilla osakepoiminnoilta kehuskella. Tähän viime vuosina toistuneeseen tasaisen tappavaan indeksin ”siedettäväntasoiseen” alittamiseen on kylläkin olemassa lääke, nimittäin Nordnetin superrahasto. Se noudattelee OMXH25-indeksiä todella kivasti. Ehkä siis hankin sitä seuraavan kerran kun enemmän rahaa on sijoitettavaksi asti. Sen ohella kun alan täyttää upouutta osakesäästötiliäni sopivilla poiminnoilla. Ja nämä molemmat toimet teen vasta sitten, kun olen taas palannut virkavapaaltani ansiotyön ääreen. No, tällaisen kauan kerätyn sijoitussalkun päällä voi varmaan vähän jo sitkutellakin…

* * * * *

No, mitä salkussani tällä hetkellä on? Tällaista:



Osuudet
Adapteo
2,92 %
Cramo
3,53 %
eQ
10,63 %
Nokia
14,95 %
Nordea
2,67 %
Orion
3,28 %
Sampo
10,38 %
SSH
0,55 %
Stora Enso
6,92 %
Teleste
14,54 %
UPM- Kymmene
8,25 %
Yleiselektroniikka
8,48 %


AT&T
1,86 %
Berkshire H. B
3,77 %
Pyn Elite
7,28 %


Yhteensä
100,00 %


Kun verrataan listaa viimevuotiseen, pari muutosta on tapahtunut. Vuoden aikana olen myynyt Ramirentit, kun firma ostettiin ulos pörssilistoilta. Voittoa kertyi sellaiset 68 % puolessa vuodessa, mutta pitkäaikaiseksi sijoitukseksi tästä ei ollut.

Yleiselektroniikankin omistukseni olisin voinut myydä pilkkahinnalla, kun omistusjärjestelyissä sivutuotteena tuli yleinen ostotarjous, mutta sen virheen osasin väistää. Takuita ei tietenkään ole, että YE:n osakkeen hinta säilyisi seuraavissakin vaiheissa nykyisellä tasolla, mutta olin ainakin viisaampi kuin ne tarjoukseen tarttuneet.

Cramon kohdalla onkin sitten enemmän vaiheita. Nordnet ilmoitti ennen Cramon jakautumista Adapteoksi ja uudeksi pienemmäksi Cramoksi melko yllättävän huonoista ehdoista, joilla Suomessa voi omistaa vain Ruotsissa listattua Adapteoa. Ensin myin koko Cramo-nippuni voitolla, mutta kuultuani pienet tarkennukset Nordnetin hinnoittelulle tulin katumapäälle, ja ostin ennen jakautumista samalla pörssikurssilla jopa enemmän Cramoa, kuin alun perin olin omistanutkaan.

Kesällisen jakautumisen jälkeen Cramon ja Adapteon yhteishinta oli pääosan ajasta yli Cramon alkuperäisen hinnan. Kun syksyn pimeydessä tuli Cramon hallituksen tukema ostotarjous Cramosta, Cramon hinta vakiintui yli 13 euroon osakkeelta. 

En kuitenkaan ihan periaatteesta tuolla hintaa aio myydä, ennen kuin ilmenee, että myynti todella toteutuu. Jos tarjous menee läpi, saan lähes yhtä nopeasti myytyä osakkeeni samaan hintaan, kokeilenpahan nyt ainakin onneani, josko kerrankin tällainen minipreemiollinen tarjous kaatuisi. Tällainen myynti voi olla omistajalle onnepotku, mutta se voi olla myös aivan turha, ja johto on voitu yliviritetyllä kannustinohjelmalla kannustaa juuri tällaisten pikavoittojen suosimiseen. Eli saapa nähdä.

Mainittakoon vielä, että Adapteoa sain jopa lahjoituksena yhden osakkeen, arvoltaan noin 10 euroa, kun ilmoittauduin vapaaehtoiseksi vastaanottamaan tuon arvopaperin eräältä harmistuneelta sijoittajalta, joka oli epähuomiossa jättänyt salkkuunsa yhden osakkeen jakautuvaa Cramoa, ja Adapteon omistamiseen liittyvät kalliit palvelumaksut olivat jääneet kesällä huomaamatta. Aika byrokraattinen toimenpide sinänsä, mutta ainakin omassa historiassani tämä oli hyvin erikoislaatuinen tapa osakesalkun kasvattamiseen.

Nordeaa sain pienen nipun lisää Sammon osinkona.

* * * * *

Eli kokonaiskuvana, myin rahallisesti isomman nipun Ramirentia, kuin nettona ostin Cramoa, mutta onneksi osakesalkkuni koko tästä nettomyymisestä huolimatta kasvoi kurssinousujen voimalla vuodentakaisesta. Samalla olen käyttänyt myynti- ja osinkorahoja muiden säästöjen ohella virkavapaavuoteni kustannuksiin, joten mitään uusia lisäsijoituksia ei aivan heti ole tulossa.

Osa osakkeista nousi mukavasti, osa pysyi yllättävänkin samoissa lukemissa, ja osa laski. Nousua salkkuun tuottivat Cramo, Ramirent, eQ, Orion, Stora, UPM, Yleiselektroniikka, AT & T, sekä Berksihire Hathaway B. Laskua edustivat Nokia ja omassa minisarjassaan myös SSH. Samana säilyi Nordea, Sampo ja Teleste. Pyn-rahasto tuotti siis pientä varovaista nousua.


Vuonna 2020 maksettavat osingot


Laskeskelin, että ensi vuonna tuohon alla olevaan osinkopylväikköön tullee nousuputken katkaiseva  notkahdus alaspäin ehkä jopa vuoden 2015 tyyppisiin summiin. Asia riippuu paljolti siitä, miten paljon Sampo ja Nordea lopulta alentavat osinkoaan, ja siitä, jatkuuko Nokian osinkokatkos koko ensi vuoden. Katsotaan, mitä tapahtuu. 

Tässä kuvassa osinkotuloni suhteellinen kehitys vuosilta 2002-2019. Nyt myös vuoden 2019 osingot toteutuneessa muodossaan, Nokian syysosingot poistettuna.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Vuoden 2024 puolivälin tilannetarkastus

Osinkoja tiedossa taas neljätä firmalta plus yksi hankinta