Poikkeustila piensijoittajan näkökulmasta

Hei taas.

Kirjoitan nyt tämän blogin aiheesta johtuen sijoittamiseen keskittyneen blogitekstin, oli mikä poikkeustila tahansa. Periaate on, että sijoitukset ovat nyt ihan kestävissä firmoissa, en ryhdy vaihtamaan tai luopumaan niistä yhtäkkiä.

Minulla on nyt suhteellisen vähän rahaa tilillä rahana, ja osinkotilanteen jäädytys monessa firmassa aiheuttaa sen, että se tilanne ei oleellisesti kevään aikana muutu. Osakesalkku ei silti pienene niin paljoa, etteikö se toisi turvallisuuden tuntua tässäkin tilanteessa.

Periaatteessa voin kesällä tehdä jonkin laskelman siitä, ovatko osakekurssit sillä hetkellä tilanteessa, että pystyisin myymään salkkuni tyhjäksi, ja sitten ostamaan sen täyteen haluamiani firmoja. Jos nimittäin hinnat ovat yhtä matalia kuin ostohetkellä, tämän veivauksen voisi tehdä ilman veroseuraamuksia, ja se ilo olisi siis poikkeuksellisen halpa.

Toisaalta, tällainen veivaus on vaivalloista tehdä, se maksaa kuitenkin jotain Nordnetinkin suuntaan, ja jättää jälkeensä seuraavan vuoden ison työn veroilmoituksen täydentämisessä. Tärkeänä syynä vastahakaiseen asenteeseeni on myös, että pieniä firmoja on hankalaa ja stressaavaa myydä, eikä sen uuden osakesalkun menestyksestä ole juurikaan parempia takeita kuin nykyisenkään.

Tämän takia olen tähän asti päätynyt aika pitkälle osta ja unohda -tyyliseen ratkaisuun, joka ei nyt viime vuosina ole juurikaan voittanut indeksiä. Nyt tähän mennessä salkkuni on kehittynyt oikeastaan koko ajan Suomen pörssi-indeksejä paremmin, kun seurataan YTD-käyrää, mutta sekä oman salkkuni että vertailukäyrän muutos on niin pahasti miinuksella, että ei sitä parane kovin isoon ääneen kehuskella.

Kesän loppuun mennessä tulen jonkin pienen hankinnan pörssistä tekemään, se on lähes varmaa.

* * * * *

Kerronpa nyt loppuun jotain siitä, mitä muuta minulle kuuluu. Kuten joku voi muistaakin, olen virkavapaalla yläkoulunopettajan tehtävästä tämän lukuvuoden. Olen opiskellut tänä aikana muita juttuja, ja muiden opiskelijoiden tapaan olen siirtynyt soveltuvin osin etävälineisiin opiskelussani. Opiskelupaikka ja ns. opiskelukämppä ovat eri puolella maakuntarajaa kuin vakiasuntoni ja pakasteessa oleva vakiduunini. Se sukkulointi opiskelupaikan ja kotipaikan välillä loppui jo maaliskuun puoliväliin mennessä, eli ennen Uudenmaan maakunnan eristämistä. (Ja pidän siis fiksuna toimintana näitä poikkeusjärjestelyjä, realistisessa aikataulussa tehtyinä ja kannatettavina. En tiedä, mistä johtuu, mutta hermoni menevät ennemmin niihin, jotka ottavat asiakseen joka ikisen päätöksen kohdalla lytätä vastuussa olevat päätöksentekijät vähintäänkin myöhästymisestä, ei niinkään niihin epätäydellisyyksiin joita maamme toiminnassa väistämättä on. Kaikki ovat varmaan tässä vaiheessa tyytyväisiä, että me sentään emme ole Trumpilaisen hallinnon epävakauden alla.)

En siis sattumalta pääse osalliseksi siitä, mitä koulumaailma tarjoaa tänä lukuvuonna tällaiselle rivipuurtajalle, ja yhtäkkiä jopa pelkään sitä vastuuta ja odotettavissa olevan työn määrää ja laatua, joka olisi minullekin langennut, jos en sattumalta olisi ottanut katkosta työstäni juuri tähän väliin. Ulkoapäin se tilanne näyttää kamalalta, ehkä se siellä itse tehesä menisikin. 

Elokuu on oletettavasti erilainen, ehkä jopa tavallinen. Ihmisten välinen vuorovaikutus palaa ehkä normaaliksi tästä nykyisestä scifi-romaanin kopiosta. Nyt uskon siihen, ja se usko minut kantakoon elokuussa alkavaan työvuoteen.

Toivottavasti sinullakin menee siedettävästi. Ulkona saa käydä esimerkikisi kävelemässä, jos pystyy olemaan törmäilemättä ihmisiin ja yskimättä ihmisiä päin, jne. Se helpottaa, eikä lähtökohtaisesti luo lisää vaarallisia lähikontakteja. 

Hyvää kesäaikaan siirtymistä!

* * * * *

*Tähän vielä pieni mainos: Jos haluat täyttää maksua vastaan mielipidetutkimuksia ja markkinakyselyitä, YouGov lienee se käyttäjäystävällisin vaihtoehto. Saat sähköpostiisi kyselylinkit, ja voit täyttää kyselyt yhtä helposti tietokoneella tai puhelimella. Ansaitsemillasi pisteillä voit lunastaa esimerkiksi  käteviä Superlahjakortteja. YouGoviin pääset tästä*.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Millainen on osinkovuosi 2023 yläkoulunopen salkussa?