Koronakevään syksy sijoitusblogissa

 Höyhenenkevyet anteeksipyynnöt teille kaikille lukijoilleni. Tämä blogi näköjään on niin harvatahtinen, että hätäisemmät lukijat voivat ajatella, että olen lopettanut koko blogin. Mutta kun tämä blogi on sen verran pienimuotoinen, etten tässä ole mitään isoa instituutiota jättänyt hunningolle, niin pidetään tämä anteeksipyyntökin mahdollisimman kevyenä. Pal välii, voisi sanoa jne.


Mitä siis on tapahtunut? Palasin töihin elokuun alusta, kuten suunnitelmana oli. Yläkoulu on paikallaan, työ vie mukanaan kokopäiväisesti ja viikon ympäri, jopa liiaksikin. Nyt yritän rauhoittaa jollain aikavälillä viikonloppuja pois työltä, mutta en tajua, miten se onkin noin vaikeaa. Suunnittelu ja materiaalin valmistelu vain vie aikaa, eikä välttämättä luonnistu ”varsinaisen” työpäivän jälkeen. Onko fyysinen kuntoni jotenkin rapistunut?


Sijoitusstrategiana on tässä vaiheessa pitää edelleen taukoa osakeostoista, vaikka jonkin verran säästöjä on pankissa ihan rahanakin olemassa. Osittain tuo tilanne johtuu siitä, että myin ne parit amerikkalaisosakkeet pois tuossa keväällä, mikä ei jälkeenpäin ajatellen mitenkään välttämätöntä olisi edes ollut. Pääosin sijoitussalkkuni on silti edelleen osakkeissa. Reilun kymmenen prosentin verran  voisin sitä nykytilanteessa vielä kartuttaa.


Nyt kun olen alkanut ottaa taas vastaan palkkaa työstäni, ja opintovuoden jälkeen asumismenot ovat taas palautuneet pelkiksi minimaalisiksi yhtiövastikemenoiksi, syksy on hyvää aikaa kasata lisäsäästöjä. Sitten kun USA:n presidentinvaalit ovat saatu onnellisesti päätökseen ja uusi presidentti virkaan tai sitten se maailmanlopun presidentti jatkokaudelleen, on ehkä selkeämpää aloittaa kuukausittaisten ostojen sarja. Se ostojen sarja jakautuisi näillä näkymin indeksirahastojen, amerikkalaisosakkeiden ja uudelle osakesäästötilille tulevien kotimaisten osakkeiden välille.Osakepohdintaa


Nordea näköjään toteuttaa odotetun peliliikkeensä ja pidättäytyy osinkojenmaksusta, kun sitä kerran korkeampi taho suosittaa. Jos salkkuni merkittävät pienfirmat Yleiselektroniikka tai Teleste käyttävät saamansa valtuutukset ja maksavat tämän vuoden puolella osinkoja, olen yllättynyt. Se osingonmaksu tietenkin lisäisi pelimerkkejä kevään lisäostoihin, mutta muuten en pidä väliä, maksetaanko tänä poikkeusvuonna normaalit osingot, vai kerätäänkö vain pahan päivän varalle kassaa. Pääasia, että pelataan harkitusti riittävän varman päälle.


Tänäkin vuonna muuten salkkuni alkuvuosi-ilmiö toimi. Pärjään yleensä indeksille aina kesäkuun loppuun asti, mutta sen jälkeen YTD-kehitys jää muutaman prosentin OMXH:sta. (Sekä OMXHGI:sta että jopa OMXHPI:sta, jos tällainen erottelu sanoo jotain.) 

 

No, eipä tuossa kovin pahoja eroja ole päässyt tulemaan, mutta nyt alan hitaasti ja varmasti kääntää omaa salkkuani kohti sitä, mitä oikeastaan olen jo kauan suositellut muillekin. Vähäkuluisia indeksirahastoja tulee tästä lähin enenevässä määrin osaksi salkkuani, sillä ne tuottavat useimmissa markkinatilanteissa niin hyvin kuin vain voin toivoa.


Yritetään joka tapuksessa selvitä siis töistä ja palautumisesta. Pysykää kaikki terveinä, jos mahdollista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä