Helmikuun katsaus: kuukausiosto kävi toteen

Tässä kuussa harkitsin jo kuukausisijoitusten tekemisen jättämistä kaikkien suunnitelmieni vastaisesti tauolle, kun osakkeiden hinnat vaikuttavat olevan nykytilanteessa varsin korkeilla arvostustasoilla. Vaikkapa ihan yksinkertaista P/E-lukua käyttämällä voi huomata, ettei siellä nyt ainakaan kovin halpaa ole normaalitilanteeseen verrattuna.


Tässäkin kuussa päätin sitten lopulta sijoittaa kotimaan pörssiin osakesäästötilin kautta, joten tämän kevään osto-ohjelmaan jäi maaliskuulle yksi Amerikan osakemarkkinoille suuntautuva kuukausiosto, ja sitten loppukeväälle pari kuukausiostoa indekseihin.


Mitä siis päätin ostaa? Viime viikonloppuna tein päätelmäni ja tutkiskelin varmuuden vuoksi myös hieman Inderesin analyysejä, sillä Nordnet antaa meille Privat Banking asiakkaille asiakasetuna nuo analyysit. Siis taas yksi hyvä syy pitää osakesäästönsä Nordnetissa, varsinkin jos omistusten arvo yltää sinne pariinsataantuhanteen euroon, millä pääsee Privat Banking -etuihin. Joka tapauksessa muutamalla tonnilla pääsee alkuun osakesijoitukissa, ja rahastosäästämisessä muutaman kympin kuukausisummalla, joten ei mitään hämminkiä, jos ei vielä olekaan isoja rahoja osakkeissa. Tyhjästä voi hyvin aloittaa, sen olen tällä sijoitusmatkallani oppinut.


Aiemmin miettimäni yhtiöt Digia ja Etteplan tuntuvat ottaneen sellaisen tasokorotuksen hintoihinsa, että se kunnon tilaisuus niiden ostamiseen ehkä meni jo. Päätin kuitenkin jättää tammikuun jälkeen pankkisektorin periaatteessa rauhaan, mutta sen sijaan erään pankin vähemmistöosakas, vakuutusjättiläinen Sampo vaikutti asialliselta ja maltillisesti hinnoitellulta lisäostoa varten. Suominen puolestaan on vaihtelevien vaiheiden jälkeen päätynyt kannattavaksi firmaksi, ja senkin arvostustaso oli oikein siedettävä. Sievi Capital oli kolmas, joka vaikutti hyvältä yhtiöltä siedettävällä hinnalla.


Maanantai-iltapäivänä parhaimmissa hinnoissa näistä kolmesta vaikuttivat olevan Sampo ja Sievi Capital, joita ostin suurin piirtein tasaisilla euromäärillä hintaan 36,8 € ja 1,12 € kappaleelta, vastaavassa järjestyksessä. Eli Suominen jäi tulevaisuuden harkintaan. Toki seuraava sijoitus kotimaan pörssiin jää nyt seuraavaan vuodenvaihteeseen, joten tilanne on silloin arvatenkin monelta osin uusi. Harkinnassa voivat siihen mennessä olla kymmenet muutkin osakkeet.


Nyt tätä kirjoittaessani kaikki osakesäästötilin puolella olevat osakkeeni ovat ns. voitolla, joten lyhyen tähtäimen virhettä en kummassakaan tapauksessa tehnyt. Toki kumpaakin olisi hiukan halvemmallakin tällä viikolla saanut, mutta toisaalta kukaan ei niitä pohjia osaa ennustaa, vaikka koko viikon pystyisi pörssikursseja kyttäilemään, mitä minä tietenkään en voi, jaksa enkä ehdi. Eli kun nykyisellä pienellä työmäärällä saa jo hyvän tuoton, ei kannata käyttää valtavaa työmäärää kaivaakseen ne potentiaaliset viimeiset prosentin kymmenykset, jotka edustaisivat kuitenkin euroina todella vähäisiä summia.

 

 

Osinkokevään tilanne

 

Tällä viikolla Orion, Sanoma, Sampo ja Teleste ilmoittelivat ihan kivoista tuloksista ja ihan kivoista osingoistaan. Jo nyt on selvää, että viime vuoden ns. osinkokurjuuden jälkeen ollaan minunkin sijoituksissa lähempänä aiempien vuosien osinkosummia. Ei toki ihan samalla tasolla, mutta iso palautuminen on tapahtunut.


Vielä ensi viikon torstai pitää odottaa, että saadaan tietää salkkuni tukijalan, entisen Yleiselektroniikan eli nykyisen Boreon, osinkolinjasta, jonka periaatteista en suoraan sanoen ole tällä hetkellä kovinkaan selvillä. Kun firma on nyt asemoinut itsensä kannattavaksi yritysostoilla laajenijaksi, osinkojen maksu voi olla johdon mielestä turhaa pelimerkkien hukkaamista. No, enemmän minua kiinnostaa firman kannattavuus nykyisellä kokoonpanolla, kun uusia osasia on tullut viime vuodan aikana enemmänkin, ja pienten firmojen sulauttaminen konserniin voi olla joko helppoa tai vaikeaa, tai sitten vain hidasta.


Myös Aktia ja Scanfil on vielä torstain tulosjulkistajien ja osinkoehdotusten ilmoittajien jonossa minun osakeomistuksistani. Sievi Capitalin tiedotusta saadaan odottaa seuraavan viikon keskiviikkoon.


Kyllä tämä osakesalkun seuraaminen ja rakentaminen harrastuksesta käy. Katsellaan, mitä tapahtuu.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023