Alkavalla viikolla yhdistymis- ja osinkorintamalta uutisia?

 Boreon ja Sievi Capitalin yhdistymisestä pitäisi tulla seuraava askel julkisuuteen syyskuun aikana, joten ennen perjantaita me omistajat odotamme tiedotetta. Hieman epäluuloisesti varsinkin Sievin pienosakkaat ovat yhdistymiseen suhtautuneet, ja näiden yhdistymistä suunnittelevien firmojen osakkeiden hinnat eivät ole aivan pysyneet siinä 40:60 suhteessa, johon elokuinen aiesopimus näiden yhtiöiden suhteellisiksi arvoiksi naulasi. Eli voidaanko sanoa, että markkinat eivät pidä yhdistymistä vielä varmana? Vai onko edelleen Boreon hinta epälikvidimpänä muuten vain etenkin yläsuuntaan karkailevainen?


Joka tapauksessa molemmat ovat Inderesin jollain menetelmällä arvioimiin tavoitehintoihin verrattuna aika lailla maltillisesti hinnoitellut tällä hetkellä ja nykyisillä markkinoilla. Saa nähdä, ponnahtavatko kurssit isommin jompaankumpaan suuntaan, kun tiedote tulee.


Inderesin tavoitehinnoista


Yleisestikin ottaen Inderesin ohjehinnat ovat mielenkiintoinen juttu. Olen alkanut seurata niitä jossain vaiheessa tätä vuotta, sillä Nordnetin isoimmille piensijoittajille (yli 200 000 euron salkku vaaditaan) Private Banking -hinnaston mukaan Inderesin palvelu kuuluu hintaan, ja heidän sivultaan löytyy helposti jonkinlainen näppituntuma siitä, onko jokin firma analyytikonkin mielestä ostohinnoissa.


Sen jälkeen kun itse aloin Inderesin ohjevähittäishintoja seurata, huomasin, että hyvin monissa firmoissa ne suuntaavat heti analyysin julkaisupäivänä kursseja kohti tavoitehintaa. Myös se, onko viimeisin analyysi suositellut lisäämistä vai vähentämistä näyttäisi vaikuttavan kurssiin ihan riippumatta siitä, onko markkinahinta ollut suosituksen antamisen aikaan ihan muualla kuin nykyhetkellä.


Esimerkiksi jos Yhtiö Oyj:n hinta on ollut analyysihetkellä 15 euroa osakkeelta, ja analyysi sanoo, että ihan hyvä yhtiö, mutta arvostustaso on liian korkea, olkoon tavoitehinta 13 euroa, ja suositus myy, suosituksen vaikutus tuntuu joskus olevan laskeva, vaikka osakkeen hinta olisi laskenut ilman uusia uutisia kovastikin, vaikkapa kymmeneen euroon. Sitten seuraavan osavuosituloksen yhteydessä Inderes vaikkapa ilmoittaa uuden tavoitehinnan olevan 12 euroa uusien näkymien tarkentuessa, ja nykyhinnan (10 €) olevan niin edullinen, että suositukseksi tulee osta, kurssi ponnahtaa tavoitehinnan tienoille, ja nousee kvartaalin aikana helposti taas yli tavoitehinnan, kun siellä kerran on ostosuositus.


Näistä tavoitehinnoista kannattaa muistaa se, että niissä pyritään ennakoimaan tulevaa hintaa vähän pitemmällä tähtäimellä, mutta käytännössä ainakin Inderes tuntuu onnistuvan lähinnä seuraavaan osavuositulokseen asti tapahtuvan kurssiliikkeen ennakoinnissa. Ja se, että on mahdollista, että joku osa osakesijoittajista suhtautuu Inderesin tavoitehintoihin ja jopa osta/myy-suosituksiin jonkinlaisena ylhäältä annettuna totuutena. Niiden mahdollisen vaikutuksen voi tiedostaa, mutta kovin suurella painolla ei kannata niihinkään tukeutua.



Pankkien osinkohanat rasvattuina


Nordea on luvannut määrätä lupailemansa kohtalaisen isot osingot maksuun heti lokakuun ensimmäisenä päivänä. Tietenkin vajaat pari viikkoa pitää niitäkin odotella, että tilille asti ehtivät. Syyskuun loppuun asti Nordeaa suitsii eurooppalaisen pankkihallinnon pandemiamääräys, joka salli Nordean maksaa viime vuonna maksettaviksi tarkoitetuista osingoista vain seitsemän senttiä osakkeelta. Loput 33 senttiä siitä osingosta sekä vielä tämän vuoden keväälle tarkoitettu 39 senttiä jäi maksettavaksi lokakuussa, ja kaikkien epäilijöiden epäilyistä huolimatta ne todellakin maksetaan. Ihan oikeastihan keskustelupalstojen henkihän oli vuonna 2020, että pankkien osinkojen maksu on kielletty nyt ikiajoiksi, mitä uhkaa en henkilökohtaisesti oikein hahmottanut. Osinkoja oli varotoimenpiteenä pidettävä vähän aikaa säätöpossussa koko Euroopassa, etteivät lähinnä etelän huterammat pankit maksaisi ennen koronakoetuksia itseään selvitystilaan.


Osakesäästötililtäni löytyvä Aktia on myös näitä osinkojaan lykänneitä. Aktia tosin vähän niin kuin keksi itse itselleen sopivan välimallin osinkorajoituksen, eli maksoi koko viime vuonna maksettavaksi tarkoitetun osingon siinä vuodenvaihteen jälkeen, eikä rajoittanut maksuaan sillä pankeille määrätyllä laskennallisella kertoimella, joka salli esimerkiksi Nordean maksaa vain seitsemän senttiä tämän vuoden keväällä. Uudet kevään osingot Aktia kuitenkin lykkäsi syksyyn, eikä ollut sellainen kapinallinen kuin Ålandsbanken, joka tänä vuonna maksoi keväällä uudet ja rästissä olleet osinkonsa rajoituksista välittämättä. Omasp taisi olla pörssin pikkupankeista säntillinen tapaus, ja noudatti isojen pankkien tapaan tätä rajoitusta pilkulleen. Pienillä pankeillahan tämä rajoitus oli kaiketi vain FIVAn suositusta, eikä suoraan sen EU:n konklaavin sääntelyitä, joten sanktioista ei ollut ehkä kovastikaan pelkoa.


Mutta siis Aktiakin maksanee lokakuussa ainakin jossain vaiheessa sen keväällä määrätyn 43 sentin osinkonsa, joten siitäkin on odotettavissa uutisia lokakuun alkupäivinä.



Ostonappi käden ulottuvilla?


Menneen viikon maanantaina 20.9., kun pörssikurssit laskivat pitkästä aikaa oikein kunnolla yhden päivän aikana, omat omistukseni vieläpä erityisen rankasti, aloin jopa miettiä, että jos näitä kunnon laskupäiviä tässä tulee useampi, muutan suunnitelmia, ja ostan osakkeita heti nyt syksyllä sen mihin rahkeet riittävät. Kun kuitenkin rekyyliä seurasi viikon aikana, ei tarvinnut alkaa ostella halventuneita osakkeita vielä.


Periaatteessa minulla on listaa osakkeista, joita voisin helposti ostaa sopivat määrät lyhyen hintavertailun jälkeen, jos näyttäisi, että jonkinlainen ylimitoitettu alennusmyynti olisi syntynyt ennen osavuosituloksia, mutta sitä ei vielä ole ollut näkyvissä.


Voipi olla, että joudun taas vuodenvaihteessa ostamaan osakkeita oman osto-ohjelmani mukaan, sillä niinhän olen päättänyt tehdä, jos markkinoilla ei ole sitä ennen vieläkään mitään isoa käännettä ilmaantunut. Joka tapauksessa pitänee siirtää syyslomalla tarvittavat rahat osakesäästötilille, jotta sitten ovat siellä valmiina, kun se aika tulee. Vaan hidasta tämä ”strategiapeli” on, kun mieluusti tekisi jo nyt jotain peliliikkeitä. Ihminen on kovin kärsimätön otus osakesijoittajaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023