Sijoitusvuoden 2022 summausta

 Kun nyt uudenvuoden aattona katselin sijoitussalkkuni kehitystä ja vanhoja muistiinpanoja, suurin yllätys ei liittynyt tämän vuoden kurssimuutoksiin tai osinkoihin, niistä olen pysytellyt vuoden aikana kärryillä, ja seurannut koko ajan YTD-merkinnällä varustettua muutoskäyrää.


Se mistä yllätyin, oli hieman unohduksiin vaipunut yksityiskohta, että olen kolmena viime vuotena eli 2019, 2020 ja 2021 saanut vähintään reippaasti toistakymmentä prosenttia vuosituottoa, näistä kahtena viimeisenä vuonna voittanut sen lisäksi ilmeisimmän vertailuindeksin, ja viime vuonna (joka siis tätä kirjoittaessani on vielä 2021!) sain vuosituottoa peräti reilut viisikymmentä prosenttia.


Näin nopeasti se pörssiharrastuksen lähimenneisyys unohtuu, kun on tärkeämpiä asioita hoidettavana ja fokus tässä hetkessä. 

 

Onneksi en vuosi sitten  tätä vastaavassa blogitekstissä hirveästi hehkuttanut tulevia kurssikehityksiä, eli melkeinpä guruna pysyn edelleen.


Katsotaanpa ensin, miltä osakesalkkuni näyttää tämän päättyvän vuoden osalta. Osakkeiden osuudet koko salkusta on ilmoitettu mustalla ja niiden vuosimuutokset värillisinä.



Osuudet

Muutos%

 

Arvo-osuustili:



 

Boreo

17,08 %

-37,6

 

CapMan

2,31 %

-10,9

 

Digia

1,77 %

-18,9

 

eQ

13,58 %

-1,2

 

Nokia

12,05 %

-22,3

 

Nordea

2,14 %

-7,0

 

Orion

2,37 %

41,6

 

Sampo

7,55 %

6,0

 

SSAB b

3,09 %

5,7

 

Stora Enso

4,07 %

-18,5

 

Teleste

6,27 %

-32,4

 

UPM- Kymmene

3,78 %

4,4

 

AT&T

1,01 %

-10,2

 

Merck

2,40 %

53,9

 

Pfizer

2,44 %

-7,7

 




 

Uusi arvo-osuustili (Mandatum Trader):

Wulff

1,15 %


 




 

Nordnet-indeksirahastot:

 

Kehittyvät mark.

0,61 %

-17,8

 

Maailma

0,79 %

-14,7

 

Suomi

0,78 %

-9,3

 

Sverige

0,64 %

-25,7

 




 

Muu rahasto:



 

Pyn Elite

5,69 %

-28,4

 




 

Osakesäästötili:



 

Aktia

0,79 %

-16,8

 

Cargotec

0,99 %

-5,7

 

Glaston

0,78 %

-20,9

 

Nordea

0,96 %

-7,0

 

Sampo

1,42 %

6,0

 

Sanoma

0,67 %

-27,9

 

Scanfil

1,43 %

-11,8

 

Sievi Capital

1,37 %

-39,8

 

Yhteensä

100,00 %


 



Eli miltä tuo nyt näyttää. Isot miinusmerkkiset muutokset pistävät silmään. Näistä pitää todeta, että kokonaismuutosta tutkittaessa tämä laskuvaikutelma lievenee, sillä osakekohtaisissa muutosprosenteissa ei ole osinkoja otettu mukaan. Nordnetin muutoskäyrä sitä vastoin tuttuun tapaan ottaa indeksityylisesti osingot lukuun.


Mutta jätetään salkun kokonaismuutos tuonnemmaksi. Mitä salkussani on vuoden aikana tapahtunut?


Myin hieman UPM:ää parissa erässä vuoden alussa, alle kolmanneksen alkuperäisestä omistuksestani. Paljoa tuon firman kurssi ei ole muuttunut, mutta pakko todeta, että niiden osakkeiden arvo olisi hiukan noussut, jos olisin jättänyt myymättä.


SSAB on ilmestynyt uutena osakkeena salkkuuni, niitä ostin parissa erässä tammi-helmikuun vaihteessa ja kesällä vielä lisää suurin piirtein samalla hinnalla. Se on hienoisesti kasvanut ja tuonut toistaiseksi hyvin myös osinkojakin.


AT & T:n muutos on laskettu sillä oletuksella, että siitä on lohjennut Warner Bros Discovery, ja ne saadut osakkeet myin marraskuussa. Kurssimuutosprosentin ole laskenut vähentämällä saamani hinnan vuoden alun lähtöhinnasta, joten vuosimuutos ei ole ihan se, mitä muista lähteistä tälle firmalle tulee.


Olen ostanut hiukan Boreota toukokuussa, niiden hyvällä hinnalla myytyjen muutaman osakkeen tilalle, ettei lovi näkyisi osakkeiden määrässä.


Ainoan ostoksen Nordnetin osakesäästötilille tein kesäkuun alussa ostaessani kevään osinkorahoilla lisää Nordeaa. Ja tämän lisäyksen osalta hintakehitys on parempi kuin koko vuoden hintakehitys, sillä sain ne osakkeet hintaan 9,372 €/kpl. (Tämän vaikutusta en jaksanut ottaa huomioon tuossa kurssimuutoslistauksessa.)


Nokiaakin ostin hieman kesällä, ja hinta oli aavistuksen verran korkeampi kuin nyt. Saman voi sanoa, vaikka ottaisi huomioon välissä maksetut kvartaaliosingotkin.


Muutamat annista hankitut Spinnovat myin heinäkuussa samasta syystä kuin ne Warneritkin, sain ylimääräisen rivin pois listasta, eikä mainittavaa vaikutusta mihinkään.


Lokakuussa lisäsin hiukan eQ:ta tämän hetken näkökulmasta yllättävänkin edullisella hinnalla 20,5 €/kpl. Oikeastaan tuo muuttaakin henkilökohtaisen salkkuni eQ:n muutosprosentin karvan verran plussalle, mutta en nyt tässä vaiheessa iltaa enää vaihda tuota listan toimintalogiikkaa.


Ja sitten vielä joulukuussa ostin pienen siivun pientä toimistofirmaa, Wulffia. Sen hinta ei ole käytännössä muuttunut lainkaan, joten muutosprosenttiakaan tuossa ei ole. Oikeastaan otin riskin ja toimin tuossa Inderesin analyysivaikutelmaa ja tavoitehintaa peesaillen. Hankin nämä Wulffin osakkeet liian yksinkertaisuuden välttämiseksi uudelle Mandatum Trader-tilille, ja sehän on hieman arveluttavasti Saxo-pankin operoima palvelu. Mutta uudella ja edullisella arvo-osuustilillä on ehkäpä paljonkin käyttöä jatkossa.


Indeksirahastoja en ostanut lisää tänä vuonna, mutta Kehittyvät markkinat -rahasto ja Sverige-rahasto ovat hankintahintaan nähden selvästi alamaissa, ja Suomi ja Maailma ovat hiukkasen voitolla. Näiden hankinta tapahtui keväällä 2021. Voi olla, että tänä vuonna tulee aika palata indeksin osuuden lisäämiseen.



Salkun kehitystä


Tässä on Nordnet-salkun kokonaiskehitys, eli arvo-osuustili, osakesäätötili ja indeksirahastot.


Salkun kehitys vs. indeksi vuonna 2022 ilman rahasummia



OMXHGI on siis tänä vuonna laskenut noin 12 prosenttia, minun salkkuni noin 14 prosenttia. Eli hävisin hieman indeksille. En tosin niin paljon, etteikö auttaisi, jos vertaisin siihen versioon OMX-indeksistä, jossa osinkoja ei ole laskettu, eli OMXHPI on laskenut vuodessa noin 16 prosenttia.


Toisaalta, jos otan kaiken muunkin huomioon, eli sen, että PYN Elite rymisteli alaspäin, koko salkun vuosimuutos on noin 15 prosenttia.


Toisaalta, jos katsotaan, miten kokonaissalkkuni koko muuttui, on huomattava, että sijoitin osinkotulojen ja niillä minimaalisilla myynneillä saatujen myyntirahojen lisäksi hieman uuttakin rahaa salkkuni kasvattamiseksi, joten salkun koko pieneni vuoden aikana vain 13 prosenttia. Tässä vielä kuvana se sama. Tästä ainakin näkee, ettei se viime vuoden huikea yli 50 % nousu yhdellä tavallisella laskuvuodella tule kuitatuksi.


Salkun kehitys tähän mennessä ilman absoluuttisia rahasummia


Maratonpäivityksen päätteeksi todettakoon, että viime vuoden (2021) ennätyksellisen osakekurssikehityksen jatkeeksi tuli ennätysmäinen osinkovuosi (2022). Osinkojen laskusuunta voisi tästäkin päätellen tulla sitten kurssilaskun jälkimainingeissa. Katsotaan. Kerron kyllä, mitä tapahtuu salkulleni vuonna 2023.

 



Salkun osinkomäärä tähän mennessä ilman absoluuttisia rahasummia. Tehty korjaus (2.1.2023) vuoden 2022 pylvääseen, kun pariin osakelajiin oli alun perin jäänyt tämän hetken osakemäärä, eikä varsinainen osinkopäivämäärän mukainen määrä. Karvan verran pieneni pylväs oikaisusta.

Nyt on vielä reilu tunti aikaa tätä vuotta, joten hyvää vuodenvaihdetta teille, jotka tämän ehtivät lukea ennen sitä. Ja hyvää loppuvuotta 2023 niille, jotka ehtivät lukea tämän vuonna 2023!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023