Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

 Kuten aiemmin jo olen ilmoittanut, tänä vuonna tässä sijoitusblogissa tarvitaan puolivuotiskatsausta vuodenvaihteen katsauksen lisäksi. Syynä osakeomistuksieni tavallista suurempaan muuttumiseen alkuvuoden aikana on perintönä saamani osakkeet.


Siis viime vuonna iäkkäät vanhempani kuolivat vähän yli puolen vuoden välein ja tänä vuonna olikin tilanne, että noin 40 % osakesalkustani olikin vanhempieni vanhoja osakkeita. Olen aiemmissa kirjoituksissani hieman avannut, miksi tässä tapauksessa osakkeet oli melko järkevää siirtää perillisille osakkeina, eikä myydä niitä suoraan kuolinpesästä, joten jätetään se aihe nyt menneisyyteen. Nyt katsotaan, missä ollaan.



Ajankohtaiset päivitykset


Pienenä alkuhuomautuksena voin kertoa, että ostin osakesäästötililleni kertyneillä osinkorahoilla pienen määrän Sampoa 5.6. hintaan 43,39 euroa osakkeelta, eli nyt maksoin hiukan enemmän kuin tällä viikolla olisin maksanut.


21.6. ostin vielä Huhtamäkeä, joka on itselleni uusi osake, hintaan 30,40 euroa osakkeelta. Sitäkin olisi saanut sen jälkeen halvemmalla. Toki vähän aiemmin sitä olisi saanut huomattavasti kalliimmallakin, minkä houkutuksen kyllä vältin.


Yleisesti ottaen näyttää siltä, että kun oikeistohallitus nyt saatiin kasaan, markkinat eivät ainakaan heti sortuneet mihinkään yleiseen euforiaan. Ehkä markkinat ovat sittenkin salaa toivoneet sinipunahallitusta, ken tietää?



Puolivuotiskatsaus

 


Aloitetaan listalla nykyisistä omistuksistani:

 



Vuoden alusta

Arvo-osuustili (Nordnet):

Osuus

Muutos %

Aspo

2,29 %

-14,9

Boreo

10,76 %

2,7

CapMan

1,36 %

-3,9

Digia

1,13 %

4,4

eQ

5,60 %

-32,8

Fortum

2,90 %

-21,1

Kemira

1,38 %

1,8

Nokia

8,26 %

-11,4

Nordea

6,25 %

-0,6

Orion

10,68 %

-24,1

Raisio

1,46 %

-17,9

Sampo

13,98 %

-15,8

ssab b

2,47 %

30

Stora Enso

2,02 %

-19,2

Teleste

3,99 %

3,7

Tokmanni

1,70 %

5,9

UPM- Kymmene

3,36 %

-21,9

AT&T

0,53 %

-15

Merck

1,50 %

2,1

Pfizer

1,05 %

-29,8










Uusi arvo-osuustili (Mandatum Trader):

Huhtamäki

1,43 %

-6,1

Nokia

1,46 %

-11,4

Nordea

1,37 %

-0,6

Tamtron

1,26 %

0

Wulff

0,70 %

0,3







Nordnet-indeksirahastot:



Kehittyvät mark.

0,38 %

0,6

Maailma

0,54 %

11,2

Suomi

0,46 %

-4,3

Sverige

0,41 %

2,7




Muu rahasto:



Pyn Elite

3,82 %

9,4




Osakesäästötili:



Aktia

0,44 %

-9

Cargotec

0,74 %

21,9

Glaston

0,51 %

6,9

Nordea

1,23 %

-0,6

Sampo

0,97 %

-15,8

Sanoma

0,28 %

-32,4

Scanfil

1,34 %

53,5




Kaikki yht.

100,00 %


Eli Nordnetin arvo-osuustilillä näkyvät ne perintöosakkeet. Aspo, Fortum, Kemira, Raisio ja Tokmanni ovat täysin uusia rivejä tällä listalla. Nordeaa, Orionia ja Sampoa tuli myös ihan merkittävät määrät entiseen omistukseeni verrattuna. Myös hiukan Nokiaa ja UPM:ää.

 

Olen tuossa oikeassa sarakkeessa laskeskellut, kuinka paljon kukin osake on vuoden vaihteesta noussut tai laskenut, ja aika laskuvoittoinenhan tuo alkuvuosi on ollut.

 

Viime vuonna ja tänä vuonna ennen maaliskuun alkua ei ollut tietenkään mahdollista tehdä myyntejä perintöosakkeilla, kun en eivät vielä olleet minun omalla tilillänikään. Siis en hirveästi halua kuitenkaan kohdistaa huomiotani noihin muutosprosentteihin. Päälinjana on, että perityt osakkeet painottuvat niihin jota ovat toki laskeneet tänä vuonna enemmän kuin markkina keskimäärin, mutta ovat kuitenkin vuosien ja vuosikymmenten saatossa kasvaneet varmemmin ja osinkointensiivisemmin kuin markkina keskimäärin.

 

Niitä en olisi myynyt, vaikka olisi tilaisuus ollutkin. 

 

(Raisio oli kyllä lähellä tulla myydyksi, mutta kun kerran jotkut analyytikkokatsaukset sitä niin kehuivat, en viitsinytkään myydä.)


Varsinkaan tuosta listasta ei pidä etsiä ohjeita, miten puoli vuotta sitten olisi pitänyt jollain konstilla osata ostaa paljon Scanfilia ja SSAB:ta. Eihän tuollaisia muutoksia näe etukäteen, joten pitää vain tyytyä epätäydelliseen arvioon.


Miten sitten omistamieni osakkaiden kokonaisarvo muuttui, kun yhtäkkiä sain tililleni uusia perintöosakkeita? Aika isoon kurssinousuun tuo ansioton omaisuuden lisäys vertautuu:


Osakesalkun arvo vuosittain. 2006-2022 vuoden vimeisen pörssipäivän tilanne, viimeisenä pylväänä 2023 kesäkuun viimeisen pörssipäivän tilanne.



Jos tuota yllä olevaa kuvaa katsotaan, voi todeta, että alkuvuonna tapahtunut muutaman prosentin kurssilasku kumoutuu jotenkin suurpiirteisesti sillä, että olen ostanut muutaman prosentin edestä uusia osakkeita salkkuuni samana ajanjaksona. Se päälle tuleva osuus on sitten perintöosakkeita.


Miltä sitten näyttävät osakesalkkujen kehityskäyrät? Aloitetaan Nordnetin arvo-osuustilin ja osakesäästötilin sisältävästä kuvaajasta:


Alkuvuoden 2023 Nordnet-arvo-osuustilin ja -osakessäästötilin yhteiskehitys. Keltainen käyrä veratailun vuoksi OMXHGI, kuten kuvasta näkyy.



Eli 7,69 prosenttia on oma salkkuni laskenut. Se on siis reilut kolme prosenttiyksikköä heikompi tulos kuin olisi pelkällä suomalaisten osakkeiden indeksillä mennyt. En suoraan sanoen viitsi alkaa laskea, mihin suuntaan ja kuinka paljon vääristää se pieni epäloogisuus, että tähän kuvaajaan on Nordnetin puolesta laskettu alkuvuonna vain vanhastaan minun omistuksessa olleiden osakkeiden muutokset, ja sitten maaliskuun alusta on ollut kaikki perintöosakkeetkin mukana.


Todennäköisesti ei paljon mihinkään, ja aivan varmasti ei ainakaan vaikuta siihen, miten tulevaisuudessa kannattaa toimia. Joten lieneekö tuolla väliäkään.


Minulla on, kuten yllä olevasta listata voi huomata, myös Mandatum Trader -arvo-osuustili. Siitäkin arvo-osuustilin ylläpitäjä tarjoaa jonkinlaisen indeksoitua tuottohistoriaa kuvaavan kuvaajan. Sinä onkin hieman enemmän selitettävää.


Mandatum Trader -tilin kehitys alkuvuonna 2023.



Ensin on huomattava, että Trader-tilin osakkeet ovat näköjään kehittyneet paremmin kuin Nordnetin osakkeet, mikä pitääkin ihan paikkansa. Ei toki aivan niin hyvin, kuin suoraan käyrästä voisi lukea. (Trader muuten ei tarjoa vertailukäyräksi vaihtoehtonaan mitään Suomen indeksejä, joten tuossa on nyt lähinaapurin eli Ruotsin hyväkehityksinen indeksi vertailukohtana.)


Tuossa käyrässä näkyy melkeinpä kymmenen prosentin nousu alkuvuonna, mutta sen selittää se "näköharha", että alkuvuodesta maaliskuun alkuun asti sillä tilillä oli vain pieni nippu Wulffin osakkeita. Sitten lisäsin sinne Tamtronin ja toukokuussa vielä Nokia ja Nordean osakeniput. Kun Wulffin kehitys oli hyvää alkuvuonna, tuottokäyrä nousi alkuvuonna korkealle. Sitten kun Wulff palasi entiselleen, tilillä oli jo niin iso enemmistö muita osakkeita, tämä tuottokäyrä ei laskenut entiselleen, vaan piti tasonsa.


Jos nyt katson Trader-tilini arvoa, se on vajaan prosentin verran yli sen, mitä olen sinne tilille tallettanut, eli hieman plussalla. Toisaalta ne rahat mitä sinne olen tallettanut, on talletettu hyvin loppukevätpainotteisesti, eli tuo "alle prosentin tuotto puolessa vuodessa" on selkeää vähättelyä, kun talletettu pääoma on ollut tilillä niin vähän aikaa.


Nokia ja Nordea ovat molemmat hankittu Trader-tilille nykyhintaa halvemmalla, joten nuo listauksessani olevat punaiset prosenttiluvut niiden kohdalla ovat oikeastaan Trader-tilin tapauksessa myös harhaanjohtavia, ja Huhtamäkikin on melkein hankintahinnassaan.

 

Näiden kahden eri salkun eli Nordnetin ja Traderin ulkopuolella on vielä Vietnamin markkinoille sijottava Pyn Elite erikoissijoitusrahasto, joka on noussut alkuvuoden aikana ihan oikeasti lähes 10 prosenttia, mutta on vaikutukseltaan melko vähäinen, kun edustaa niin pientä osaa sijoituskokonaisuudesta.


Lisäksi olisi mukava vielä kehaista, että osakesäästötilini on alkuvuoden aikana noussut tarkalleen 6,66 prosenttia, mutta tämähän sisältyy arvo-osuustilin ohella jo siihen Nordnetin yli 7 prosettia laskeneeseen kokonaiskehitykseen, joten eipä sitäkään oikein voi valokeilaan nostaa.


Loppupäätelmät


Eli ehkäpä taas kannattaa keskittyä suuriin linjoihin ja jättää pienet yksityiskohdat omaan arvoonsa. Suomessa alkuvuosi on mennyt pörssissä alaviistoon, ja minunkin salkussani se trendi on näkynyt.


Perintöosakkeiden osuus on siis, todellakin, selvästi alle puolet nykyisestä salkustani. Ne painottuvat entisiä osakkeitanikin enemmän osinko-osakkeisiin, kuten Orion, Sampo ja Nordea, ja sen takia osinkojen määrä on tänä vuonna aika lailla tuplat viime vuoteen verrattuna. Kevään osingot siis ehtivät jo tulla jo tililleni myös näistä perintöosakkeista.


Katsotaan vuoden vaihtuessa taas uudestaan, miten tilanne kehittyy. Osakesäästäjän ei tarvitse muuta kuin odottaa rahakasan kasvavan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023