Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023

 

Marraskuu alkoi oman tulevan eläkevarallisuuden näkökulmasta siten, että jälkipuolisko aiemmin mainituista perintöverosta ponnahti pois tililtäni, ja samassa silmänräpäyksessä viime vuoden tuloverotukseen liittyvän jälkiveron (jotkut sanovat mätkyiksi) toinen puolisko lähti myös. Eli nyt ei ole tilillä pyörimässä enää ylimääräisiä euroja, vaan voin miettiä sijoituksia ihan puhtaalta pöydältä. Huono puoli on, että pöytä on todellakin aika puhdas, joten enemmät sijoitukset voi jättää suosiolla ensi vuoteen.

 

Viime kuun päivityksen jälkeen onnistuin tekemään lokakuun lopulla vielä pari ostosta Helsingin pörssistä. 26.10. ostin lievästi romahtanutta Capmania hintaan 1,978 euroa osakkeelta. En kerro lukumäärää, mutta uusi erä vastaa päälle puolta prosenttia sijoitusvarallisuudestani. Sitten 27.10. ostin Cargoteciä hinnalla 37,08 €/kpl, ja tämä erä vastaa paria prosenttia nykyisestä sijoitusvarallisuudestani.

 

Nämä ostokset tulivat Mandatum Trader -arvo-osuustililleni. Capmania on ennestään Nordnetin arvo-osuustililläni ja Cargotecia hiukan osakesäästötililläni Nordnetissa.

 

Minulla on jonkin verran Nordnetin arvo-osuustilillä rahaa odottamassa ensi vuonna tapahtuvaa osakesäästötilille sijoitettavan maksimisumman kasvatusta, eli voin taas välittömästi alkaa kasvattaa osakesäästötililläni olevaa sijoitettua pääomaa kohti suurinta mahdollista.

 

Osakesäästötilillä olevan sijoituksen maksimiarvoa ei ole toki määritetty, ja voin luottamuksellisesti kertoa, että minulla on osakesäästötililläni tätä nykyä hiukan enemmän pääomaa kuin se mitä olen sijoittanut. Toivottavasti ei paljoa laske, sillä sijoitusharrastuksen viihdyttävyyden kannalta on mukava nähdä pääoman kasvaneen näissä sijoituksissa.

 

 

Politiikan vivahteikkuudesta lopuksi

 

On selvää, että kun näen sijoittamisen eräänlaisena henkilökohtaisena strategiapelinä, käytän varmasti mahdollisuuden sijoittaa osakesäästötilille lisää, kun hallituksen esitys tilin ylärajan nostosta joskus vuodenvaihteen tienoilla menee läpi.

 

Silti se ei tarkoita, että odottaisin kieli pitkällä hallituksen uusia veronkevennysideoita ja muita helpotuksia sijoittajan elämään, puhumattakaan muista hallituksen priorisoinneista. Nykyinen verotusmalli on aivan kelvollinen myös minulle, ja ajattelisin pikemminkin, että tähän kohtaan taloustilannetta meidän hyvin toimeen tulevien verotuksen keventäminen on valtiolle nyt sellaista kallista ylellisyyttä, joka ei juurikaan toimi talouden piristäjänä. Valtion velkaa lisätään, jotta tämä hyväosaisille luvattu ylellisyys on mahdollista.

 

Jotenkin tämän vuoden vaalien yhteydessä karisi se 2019 vaalien alla alkanut hienoinen luottamus siihen, että nyt vihdoin jonkinlainen ilmastokriisin ja luontokadon tosissaan ottamisen aika olisi alkanut. Se ympäristömme tilannehan tässä kuitenkin on se oikea velkapommi, jonka tuleville sukupolville olemme tarjoamassa. Tähän mennessä en ole osallistunut poliittiseen toimintaan muuten kuin äänestämällä, mutta ehkä tässä kohtaa olisi velvollisuus alkaa jotain pientä tehdä tämän suuren asian parantamiseksi.

 

Tämä blogi pysyköön kuitenkin tästä ikuisuuteen lähinnä tämän pienen ja pysyvän sijoitusharrastukseni päiväkirjana, joten ei politiikasta tämän enempää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023