Osakesalkun toukokuusiivous

 

Kuten viime kuussa olen näköjään jo kertonutkin, projektinani oli myydä sopivat erät tiettyjä osakelajeja pois, tietynlaisena salkunsiivousprojektina. Pieniä epäoleellisia osakenippuja kokonaan pois, ja toisaalta sellaisia isompien omistusten kevennyksiä vanhimmista osakkeista alkaen, joille aika on alkanut olla syystä tai toisesta kypsä.

 

Asetin huhtikuun lopulla ensimmäiset ”pilkkini” odottamaan sopivaa hetkeä. Arvelin, että odottamalla saa hyödynnettyä osakkeiden heiluntaa sen verran, että myyntihinta on keskimäärin ehkä joitakin prosentteja parempi kuin laitaan myymällä.

 

Katsotaan, mitä sain aikaan:

 

Nokia:

 

Ensimmäisenä myyntitoimeksiannoistani lähti 22.4. Tämä ei tainnut olla varsinainen pilkkitoimeksianto. Kun Nokia oli pompannut osingon irtoamispäivänä reilusti yli kymmenen prosenttia, tein sen päivän hintatasoon sopeutuvan myyntitarjouksen.

 

Sain myytyä koko myyntieräni hintaan 3,44 euroa osakkeelta. Nykyinen hinta Nokialla on (rekyylimäisen laskun ja jonkin minimaalisen ja pikaisen meeminostalgisen nousupompun jälkeen) noin 3,59, mutta toisaalta oli hyvä, etten myynyt huhtikuun puolivälin jälkeen vajaan 3,16 euron hintoihin. Sekin olisi ollut mahdollista, jos olisin päättänyt myydä kaiken heti laitaan, miettimättä osakkeen todennäköistä heiluntaa. Muutamasta päivästä sekin oli kiinni. Odottaa olisi tietenkin voinut lisääkin, mutta olisiko sekään ollut etukäteen ajatellen riskiä vailla?

 

Nämä osakkeet oli ostettu yli kymmenen vuotta sitten hintaan 4,03 – 4,2, joten myyntitappio oli siis tiedossa. Myyty erä oli alle kymmenys omistamistani Nokian osakkeista, ja noin 0,6 prosenttia sijoitusvarallisuudestani. Ja tämä oli siis koko erä, jonka tänä vuonna ajattelin vähentää Nokiaa. Nokia ei siis ole häviämässä salkustani tällä tietoa näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

 

Nordea:

Nordean vanhimmat ostamani osakkeet menivät myös kaupan 22.4., eli tuona pirtsakkana maanantaipäivänä. Pieni nippu Nordeaa, myyntihinta oli 11,075 euroa osakkeelta.

 

Pääosan ostohinta oli ollut vuonna 2007 vähän päälle 12 euroa, mutta näiden päälle oli tullut vuonna 2009 pienellä 1,81 euron osakeantimaksulla merkittävä nippu merkintäoikeusantiosakkeita, joiden hankinta-ajaksi pitää verottajan ohjeiston mukaan laskea sama aika, jona merkintäoikeuteen oikeuttavat osakkeetkin on ostettu. Tällä tavalla niputettuna 2007 hankitun erän hankintahinnaksi tuli noin 8,4 euroa osakkeelta. Eli myyntivoiton puolelle päästiin.

 

En oikein jaksaisi ajatellakaan myyväni jotain  muuta erää kuin koko 2007 ostetun osakenipun ja 2009 osakeannissa ostetut antiosakkeet kerralla, sillä laskeminen on näiden välivaiheiden kanssa aika monimutkaista, ja sopivina erinä myymisestä ei ole mitään haittaa. Onneksi tällä kertaa osakeanti koski vain yhtä hankintaerää vuodelta 2007.

 

Tämäkin myynti koski vain alle prosenttia sijoitusvarallisuudestani ja hyvin pientä osaa Nordean osakkeistani.

 

Mandatum:

Seuraavana maanantaina 29.4. sain myydyksi Nordnetin arvo-osuustilillä lojuneet Mandatumin osakkeet. Hinta oli 4,5 euroa, ja kyse oli nyt aiemmin asetetun pilkkitoimeksiannon läpimenosta. Reilu puolitoista prosenttia sijoitusvarallisuudestani.

 

Hankinnat olivat tapahtuneet ostamalla Sampoa seitsemässä erässä vuosina 2011, 2017 ja 2022, ja pitämällä näitä Sammon osakkeita hiljattaiseen osittaisjakautumiseen asti. Käyttämällä tuon jakautumisen yhteydessä verottajan antamaa Mandatumin prosenttiosuutta sain näiden osakkeiden keskimääriseksi hankintahinnaksi noin 3,4 euroa (osake-erät painottuvat siis noihin vuoden 2022 kalliimpiin eriin).

 

Pari aivan pientä hankintaerää vuodelta 2007 tulee verotuksessa hankintameno-olettaman piiriin, mutta se vaikutus on koko myyntivoittoon sentin luokkaa per osake, ja sen hoitaa veroilmoituksen teon yhteydessä verottajan automaatti, joten ei mietitä sitä tässä.

 

Halusin nyt lähinnä tässä kohtaa päästä eroon tästä sekavasti laskettavasta myyntivoittovyyhdistä, jotta osakesalkkuni näyttäisi hieman selkeämmältä jatkossa myös omissa silmissäni. Salkun siivousta.

 

Aspo:

Aspon osakkeilleni asetin kivan pyöreän hinnan myyntitoimeksiannolle, 6 euroa osakkeelta. 29.4. eli samana maanantaina kuin Mandatumin koko myyntierä meni kapaksi, lähti myös jonkin verran alle puolet Aspo-omistuksestani. Kun osakkeen vaihto on noinkin pientä kuin Aspolla, on aina selvä mahdollisuus, että koko myyntierä ei lähde kerralla, vaikka päivän hinta nousisikin tavoiteltuun tasoon.

 

Sitten piti odotella helatorstaita edeltävään keskiviikkoon (8.5.), että seuraavat Aspon osakkeet lähtisivät tililtä. Nyt osakkeita meni kaupan selvästi pienempi määrä, ja loppuiltapäivästä vielä mietin, että laitanpa ihan justiinsa loput laput laitaan hintaan 5,98, ellei ihan pian joku osta kuudella eurolla. Sitten joku muu teki sen harkitsemani peliliikkeen, eli myi myynnissä olleet lappunsa kuuden euron  sijasta 5,98 eurolla, minkä jälkeen ei enää ollut 5,98 euron ostotarjouksia jäljellä loppupäivänä.

 

Nordnet laskuttaa myyntipalkkion aina päiväkohtaisesti saman toimeksiannon osasista, joten myyntierien jakautuminen pieniksi osiksi eri päiville voi periaatteessa aiheuttaa turhia toistuvia minimimyyntikulupalkkioita. Nyt niin ei kuitenkaan käynyt, vaan jo seuraavana tiistaina 14.5. sain loput Aspon osakkeet myytyä. Jonkin verran vähemmän kuin 29.4. myyty ensimmäinen nippu oli jäljellä. No, loppuun jäi lisäksi aivan pieni pino noita osakkeita, jotka sain  päivän päätteeksi myytyä säätämällä toimeksiantoni loppuosan rajahinnaksi 5,9 euroa, mutta halusin saada myynnin lopulta kokonaan tehdyksi.

 

Eli 14.5. keskimääräinen  myyntihinta oli sentin tarkkuudella noin 6,00 euroa osakkeelta, mutta pieni alennus siihen siis tuli. Säästin kuitenkin lähestulkoon euron tarkkuudella saman summan, kun ei tarvinnut enää myydä erikseen sitä aivan pientä erää Aspon osakkeita erillisillä myyntikuluilla jonain toisena päivänä. Tämä lopun peliliike säästi hermoja, vaikka ei ehkä säästänytkään rahaa.

 

Aspon osakkeista tuli myyntitappiota, sillä sain ne perintönä, ja perintövero on maksettu loppuvuoden 2022 hinnan mukaan 8,2 euron hinnasta.

 

Capman:

Capmanin osakkeet sain myytyä vapunaattona hintaan 2,05 – 2,06 euroa osakkeelta. Myin siis Nordnetin arvo-osuutililläni olleet Capmanin osakkeet, jotka olin ostanut 2021 joulukuussa hintaan 2,90 – 2,95 euroa. Myyntitappiota siis saan tästäkin edukseni verotuksen yhteydessä laskea.

Jonkinmoinen nippu Capmania jäi Mandatum Trader -tililleni hautumaan. Ne ovat viime vuoden lopulla halvemmalla hankittuja, ja ovat siinä veitsen terällä, ovatko nyt kevään aurinkoisina päivinä milläkin hetkellä tappion vai voiton puolella.

 

Digia:

Digian osakkeet menivät helatorstain alla 8.5. melkein vahingossa ostajalle edulliseen hintaan, kun en pessimistinä jaksanut poistaa myyntitarjoustani osavuosituloksen julkistuspäivän aamuksi. Tarjoukseni oli 5,3 €, mikä oli nähdäkseni sellainen hinta, jolla joinain päivänä joku intoutuisi varmaan ostamaan. Kaupankäynti oli kuitenkin tosi vähäistä. Sitten osavuosituloksen aikaan kauppa hiukan piristyi, ja osakenippuni meni heti aamusta hintaan 5,46 euroa. Osavuosituloksen jälkeen hinta vakiintui sinne jonnekin 5,62 tienoille, laski helatorstain jälkeen lähelle myyntihintaani, mutta on noussut nyttemmin 5,8 – 6 euron välimaastoon.

Ennen osavuositulosta laitaan myymällä olisin saanut ehkä 5 euroa osakkeelta, joten ei tämä nyt niin iso hutimyynti ollut, jos miettii kaikkia mahdollisuuksia.

 

Teleste:

Telestestä sain 13.5. tasan 2,98 euroa osakkeelta. Sitä myin vain pienen osuuden omistuksistani, alle prosentin koko varallisuutteeni verrattaessa. Osakkeen hinta on vaihdellut tänä vuonna kahden ja puolen euron ja reilusti päälle kolmen euron välillä, ja toukokuussakin tähän mennessä hinta on vaihdellut varsin verran voimakkaasti. Joten sanotaan nyt niin, että ihan ookoo hinta tuosta erästä tuli, kun otetaan huomioon se, ettei huomisen ja ensi viikon hintaa koskaan tiedä.

 

Hankinnat oli näille osakkeille tehty vuosina 2008 ja 2012. Vuonna 2008 olin ostanut hinnalla 2,44 € ja 2012 hinnalla 4 €, ja näiden erin painotus meni siten, että keskimääräinen hankintahinta asettui 3,12 euron tienoille. Pienen myyntitappion siis tein.

 

Tokmanni:

Tokmannia olisi saanut tämän vuoden aikana myytyä jopa 16 eurolla, mutta huhtikuun lopulla näin järkeväksi asettaa rajahinnaksi 15 euroa. Sopivasti ennen osavuositulosta 14.5. Tokmanniin luottavat setämiessijoittajat (tosin saattoivat olla myös ihan muita) ostivat minulta tuon koko erän, joka edusti noin kahta prosenttia sijoitusvarallisuudestani.

 

Tässä tapauksessa myynti osui ns. paremmin lankulle, sillä osavuosituloksen julkistuksen jälkeen 17.5. hinta asettui selvästi 14 euron alapuolelle, nyt ollen 13,86 euroa.

 

Tokmanni oli tullut omistukseen perintönä 2022 hinnalla 12,7 euroa osakkeelta, joten tämä myynti oli 2,3 euroa voitollinen osaketta kohti.

 

Mitä sitten?

Yhteistä näille osakemyynneille on se, että niiden hankintamenojen määrän ilmoittaminen veottajalle on täysin ja yksinomaan minun vastuullani, Nordentin tiedoista nuo tiedot ovat jo kauan sitten kadonneet. Ensi vuoden huhtikuussa sitten pitää näpytellä Omaveroon ne tiedot tarkkaan ja täydellisesti. Ja tämä hidas mutta varma kierto osakesalkussa helpottaa sitten jatkossa osakkeiden myyntiä, kun vanhimmat osakket pikku hiljaa vähenevät, ja tulevien myyntien hankintamenot menevät sitten pääosin pankin ilmoittamina.

 

Nyt Nordnetin arvo-osuustilin korollisella talletustilillä oli noin kymmenen prosenttia sijoitusvaroista rahana. Ensimmäisenä askeleena varasin pienen siivun Nordnetin Maailmanindeksirahastoa. Tiedostan, että tämä indeksi painottuu todella vahvasti USA:n suurimpiin jättifirmoihin, mutta sinnepä suuntaan hajauttamista nyt haluankin lisätä.

 

Loppuja rahoja alan käyttää jo aiemmin pohtimiini kotimaisiin osakkeisiin luultavimmin Mandatum Traderin arvo-osuustilillä kesäkuussa. Hankintakulut pienenevät oleellisesti Traderin alennuskampanjan ansiosta, ja myin juuri äsken kuvatusti paljon osakkeita, joten tottahan toki ne täytyy piankin korvata.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023