Kuukausikatsaus 1/2018

Alkusanat


On yksi melko merkittävä asia, jota en ole tämän säästämis- sijoitus- ja kirjablogin historiassa tehnyt, ja se asia on kuukausikatsaus. Tähän mennessä kuukausikatsausten kirjoittaminen ei ole vaivalloisena ja järjestelmällistä ajankäyttöä vaativana suoritteena houkutellut, enkä näilläkään näkymin ala vakituisesti kirjoittaa kuukausikatsauksia hamaan tulevaisuuteen asti. Siemen hienoiselle ajattelumuutokselleni kylvettiin kuitenkin menneen kuukauden aikana, kun luin eräästä toisesta piensijoittamiseen keskittyvästä blogista (Rahalla vapaaksi -blogi, täällä) pohdintaa ja keskustelua siitä, kannattaako kuukausikatsauksia tällaisiin sijoittajablogeihin tehdä ja miksi ehkä kannattaa.


Perustelut tälle kuukausikatsaukselle


Kun ajatus jäi täysin tiedostamattomasti hautumaan, tein päätöksen, että kyllä kannattaa. Nimittäin ainakin silloin, jos viimeiset kaksi vuotta kenen tahansa blogistigurun osakesalkku on hävinnyt läheisimmälle vertailuindeksille (OMXH-yleisindeksille), ja vuoden alussa osakesalkku kehittyy hyvin. Mutta silloinkin vain väliaikaisesti, ja pääosin kirjoittajan omaa mielialaa palvelevista lähtökohdista.

Ja koska itse olen edellä kuvatussa tilanteessa, niin olen nyt päättänyt tehdä kuukausikatsauksen hieman samalla tavoin kuin erään kansansadun roskapostittaja teki, eli niin monena kuukautena, kuin osakesalkkuni päihittää yleisindeksin peräkkäin, te saatte lukea kuukausikatsauksen, jossa hehkutan suurta menestystäni. Sitten kun tulee kuukausi, mahdollisesti jo helmikuussa, jolloin häviän yleisindeksille, lopetan kuukausikatsausten tekemisen määräämättömäksi, mutta joka tapauksessa hyvin pitkäksi ajaksi. Vuosikatsauksen aion edelleen tehdä joka vuoden lopussa, ja siinä noudatan aina vanhaa tuttua tylyn itsekriittistä linjaani, eli raportoin häviämiseni ja voittamiseni vaikenematta kummastakaan.


Kuukausikatsaus


No niin, yllätys tai ei, tammikuu oli osakesalkulleni voitollinen. Tammikuun aikana (eli viime vuoden viimeisen pörssipäivän päätöskurssista päivän 31.1. loppuun asti) salkkuni arvo nousi 3,29 %, kun vertailuindeksi kasvoi valtavat yli puoli prosenttiyksikköä hitaammin.

Tein myös pienen osakekaupan kuukauden aikana. Nokian kurssi tuntui olevan tulojulkistusta ennen niin alamaissa, että 30.1. päätin ostaa pienen nipun Nokian osakkeita hintaan 3,974 €/kpl. Ja tämä oli siis pieni ostos, perustelunani se että palkkapäivän alla käyttötililläni oli vajaa pari tonnia rahaa, ja se oli riittävästi täydentämään Nokian osakkeiden lukumäärän sopivaan tasalukuun. Tai oikeastaan sellaiseen lukuun, että tälle vuodelle jääneen pienehkön ns. veromyynnin toteuduttua salkkuni Nokia-osakkeiden määrä tulee olemaan se hyvä tasaluku.

Tammikuun lopussa tuo osake-erä oli hienoisesti tappiolla, mutta koska te olette jo varmaan kuulleet Nokian kurssikehityksestä helmikuun alun tulosjulkistuksen jälkeisinä parina pörssipäivänä, niin ei tässä voi edes kuukausikatsauksen luonteen takia alkaa valitella huonosti ajoitettua osakekauppaa, kun kurssi on tällä hetkellä 4,40 €. Ja USA:n dollaripörssissä 5,40 $.

Alla olevasta kuvasta en siis malttanut jättää pois helmikuun parin ekan päivän kehitystä, koska tuoreet tiedot ovat aina tuoreita. Nokian oli saanut systeeminsä hyvään järjestykseen viimeisen neljänneksen aikana, ja Nokian suurehko, yli kymmenen prosentin ponnahdus näkyi myös koko salkussani plusmerkkisesti. Nousua vuoden alusta on siis jo 6 %.

Kauppalehden virtuaalisalkulla tehty havainnollistus salkkuni indeksoidusta kehityksestä viime kuussa.


Tämä näyttää aika hyvältä kuukausituotolta, ja se on rahassakin mitaten jo ihan kivan näköinen nousu. Tokihan tässä koko ajan pitää seurata, onko maailmanlaajuinen markkina jotenkin horjahtamassa. Salkkuni jenkkipörssin osakkeet AT & T sekä Berkshire Hathaway B ainakin notkahtivat loppuviikolla hieman, olisiko se tasokorjauksen alkua? Jos loppuvuoden kurssikehitys on 40 - 50 prosenttia laskua, niin kyllä sekin näkyy salkun arvossa euromääräisesti aika paljon. Kymmenen vuotta sitten vuonna 2008 juuri tuollainen lasku tapahtui minun salkkulleni, ja siitäkin huolimatta voitin indeksin sinä vuonna. Eli tarkkaillaan tilannetta.

Palaan siis helmikuun loputtua aiheeseen tekemällä uuden kuukausikatsauksen, jos olen siinäkin kuussa voittanut indeksin. Muussa tapauksessa pitää lohduttautua ihan vaan pelkillä erinomaisilla osinkonäkymillä, joita näinä viikkoina julkaistaan...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023