Takaisin työn ääreen

Elokuu on päässyt jo loppuvaiheeseensa, ja ehkä on taas aika päivittää blogiin kuulumiset.

Opettajan kesäloma tai oikeamminkin koulun kesäkeskeytys kesti minun tapauksessani yhdeksän viikkoa ja kaksi päivää. Alussa ja lopussa piti toki tehdä hiukan työhön liittyviä paperijärjestelyjä ja suunnittelua sekä orientoitumista tulevaan, joten käytännössä en ihan noin pitkää lomaa väitä pitäneeni. En valita loman pituudesta enkä lyhyydestä, mutta tänä vuonna joistain syistä johtuen loma ei toiminut aivan niin tehokkaan levon ja palautumisen aikana kuin se joskus muistojen kultaamina kesinä on toiminut.

Nyt joka tapauksessa työ, ja ainakin koulussa oppiladen kanssa tehtävä osa siitä vaikuttaa ihan myönteiseltä ja sopivan kokoiselta haasteelta. Katsotaan, mihin suuntaan lukuvuoden aikana edetään. Ainakaan tämän blogin seuraavana vaiheena ei ole näillä näkymin ennenaikainen eläköityminen tai alan vaihto aivan muutaman vuoden sisällä tai edes sapattivapaalle jääminen tämän lukuvuoden päätteeksi.

Toisaalta tuollaisen sapattivapaan eli omalla kustannuksellani tapahtuvan välivuoden voisin kyllä muutaman vuoden päästä pitää, kunhan vain saisin suunniteltua sen, mitä sen aikana haluaisin tehdä. Varsinainen vuorotteluvapaahan on jo heikennetty sellaiseksi, että työuran loppuvaiheessa oleva voi nykytilanteessa jokusen kuukauden vuorotteluvapaata joillain ehdoilla yhä pitää. Ja luultavasti sekin ehditään lopettaa, ennen kuin se alkaa koskea esimerkiksi minua. Eli siihen verrattuna vuoden palkaton virkavapaa on näissä hengähdystaukoasioissa varsin kilpailukykyinen työkalu niille, joille se on mahdollinen.

* * * * *

Viime kerralla mainitsemani asuntolainan kilpailutus eteni siihen malliin, että kävin S-pankin virkailijan kanssa puhelinneuvottelun, ja hän tarjosi yhden prosentin lainamarginaalini tilalle 0,85 prosenttia ja 12 kk euriboria (edelleen niin, että euriborin negatiivinen arvo ei vähennä korkoa). Lisäksi maksettavakseni olisi tullut 700 euron siirtokorvaus, mikä olisi tehnyt alennuksen enemmän kuin tyhjäksi. Minulla on kuitenkin 67 000 suuruuteen kutistuneelle lainalleni aika nopea maksuaikataulu, reilu 7 vuotta jäljellä, joten korkojen eroa ei ehdi kertyä tuossa ajassa tarpeeksi. Lisäksi asunnon sijainti ei ole alueella, jossa pankeilla olisi kiivasta hintakilpailua.

En nyt tästä vaivalloisesta ja turhasta neuvottelusta saanut riittävää lisäintoa kysellä muista pankeista parempia tarjouksia. Ehkä nykyisestä pankistani Nordeasta voisin vielä kysellä olisiko heillä uutta sopivampaa ja nykyhintatason mukaista korkotarjousta tälle pienelle lainalleni, vai lykättäisiinkö siihenkin joku useiden satojen eurojen lisämaksu päälle uuden lainan sopimisesta... En vain oikein jaksa miettiä sitä, millä todennäköisyydellä moinen neuvottelukierros olisi kannattava.

* * * * *

Alkukesään mennessä maltillisiin huippuhintoihin kohonnut osakesalkkuni on loppukesällä ollut laskusuunnassa. Hinta on yhä kolmisen prosenttia vuodenvaihdetta korkeammalla, mutta sillä nousulla ei ainakaan Helsingin pörssin indeksejä voiteta.

Suunnittelen edelleen loppuvuodelle paria veroedullista osakemyyntiä alkuvuoden myyntivoittojen osittaiseksi vastapanoksi, ja muutamaa turvallisuushakuista osakeostosta näiden tilalle.

Lisäksi minulla n. 20 000 euroa Bank Norwegianin säästötilillä kasvamassa 1,75 % korkoa, mistä voin välillisesti kiittää Yhdysvaltojen vaa'ankieliosavaltioiden äänestäjiä, korkeiden osakehintojen ohella. Kun nimittäin maailman mahtavimman valtion johtajaksi äänestetään noinkin paljon tyhmyydellään ja narsistisella valehtelullaan ylpeilevä mieleltään epävakaa dementikko, ja osakehinnat nousevat samalla entisestään, niin siinä vaiheessa kaikkein vähitenkin ajalliseen hajautukseen uskova osakesäästäjä alkaa hiljalleen hajauttaa poispäin osakkeista.

Parhaassa tapauksessa tilanne voi antaa mahdollisuuden edullisiin osakeostoihin, ja pahimpien tapausten tapahtuessa on vaikea etukäteen arvioida, mistä ylipäätään voi enää olla hyötyä. Eli arvioin, että vähintään nykyistä, ja ehkä hiljalleen kasvavaakin summaa pidän säästötilillä vielä seuraavan puolivuotiskaudenkin loppuun, ellei yllättävän edullista osakeostotilaisuutta tule vastaan.

* * * * *

Vaikka viime kuukausina näitä blogitekstejä on tullut hieman harvemmin, luotan kuitenkin siihen, että jatkossakin näistä aiheista riittää jotain tuoreita ajatuksia kirjoitettavaksi ja muutenkin tilanteiden päivitystä kerrottavaksi. Eli jatketaan säästämis- ja sijoitusharjoituksia, eikä lopeteta kirjojenkaan lukemista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä