Vuosi 2017 pakettiin, ja 2018 alkuun

Vuoden vaihtuessa on tapanani ollut tämän blogin vielä varsin lyhyen historian aikana tarkastella hieman mennyttä vuotta sijoitusnäkökulmasta.

Nyt jo toista vuotta peräkkäin on pakko todeta, että enhän minä millekään indekseille pärjännyt, kun OMX yleisindeksi nousi noin 6,4 % ja oman salkkuni laskennallinen indeksoitu tuottohistoria oli reilut kolme prosenttia miinuksella. No, onneksi sentään osingot kattoivat suurin piirtein nuo laskennalliset tappiot, ettei tunnu siltä, että vaivalla hankittu omaisuuteni sulaisi käsiin.

Mikä oli tämän epämukavuuden aiheuttaja? Taisi olla sama lähde, kuin viimekin vuonna. Suuret pitkäaikaissijoitukseni Nokia ja Teleste laskivat tänäkin vuonna reippaasti, ja muu salkkuni vastaavasti kompensoi näitä arvonmenetyksiä. Jos OMX-yleisindeksiä ja oman salkkuni tuottohistoriaa katsotaan rinnakkain, nähdään että salkkuni ja indeksi nousevat puoli vuotta rinta rinnan, jonka jälkeen molemmat notkahtavat, OMX vaihtelevaan mutta suurin pirtein tasonsa pitävään heiluntaan ja minun salkkuni lähes yksipuoliseen lasketteluun. Loppuvuosi 2017 oli Nokian ja Telesten kursseille myrkkyä, joten aika lailla tämä oli taudin kuva koko salkullenikin.

Salkku ja yleisindeksi rinnakkain. (Bloggaajan huomautus: Tässä kannattaa huomata, että salkun koko historia näyttää noin heikkoa lukemaa siksi, että jouduin näpyttelemään Kaupplehden virtuaalisalkkuun osakket uudestaan, kun kyseinen järjestelmä ei enää suostunut piirtämään käyrää 2000-luvun alkuun juontavalle salkulleni. Siksi siis näyttää, että salkkuni historia alkaisi vuoden 2016 viimeisestä pörssipäivästä. Ennen salkun historia näytti parempaa lukemaa!)


Ensi vuosi näyttäköön, mitä nämä kahden viime vuoden murheenkryynit saavat jatkossa aikaan. Uutta rahaa niihin tuskin on tarpeen syytää.

Mitä sitten salkussani tällä hetkellä on? Vuoden aikana ole myynyt kolmanneksen Eq-osakkeistani, puolet jäljellä olleista Orioneista ja lisäksi kaikki IBM:t. Ostanut olen neljään otteeseen lisää Nokiaa (oho!), kertaalleen UPM-Kymmeneä, ja kahteen otteeseen Sampoa. Näissä kaikissa vuoden aikana ostettu osakemäärä oli noin neljännes aiemmin omistuksessa olleesta. Myynti on ollut rahallisesti laskettuna jonkin verran isompaa, kuin osto, joten ne rahat ja palkasta + osingoista säästöön jääneet rahat on ollut melkein pakko sijoittaa Bank Norwegianin tilille kasvamaan korkoa 1,75 % vuosikorolla. Tässä alla sijoitussalkkuni on esitettynä vain osakkeiden ja rahasto-osuuksien arvon osuuksina, talletettua rahaa huomioon ottamatta:


Osake
Hinta €
Osuus %



Kotimaiset


eQ
8,3
7,21
Nokia
3,89
17,24
Nordea Bank
10,1
3,51
Orion A
32,07
2,61
Sampo A
45,8
12,43
SSH Comm. Security
1,77
0,95
Stora Enso R
13,22
7,17
Technopolis
4,18
6,50
Teleste
6,68
18,49
UPM-Kymmene
25,91
7,03
Yleiselektroniikka E
8,6
7,00



Ulkomaiset


AT & T
32,395
1,76
Berkshire Hathaway B
165,157
3,14
PYN Elite
316,25
4,96





100,00






























































(Jos ulkomaisten osakkeiden eurohintojen desimaaleissa on jotain häikkää, älkää hämmentykö. Huomautukset isommista laskuvirheistä otan toki kiittäen vastaan.)

Entä vuosi 2018?


Uusi vuosi saa siis alkaa. Vaikka nyt tuntuu, että kaikkialla mediassa on tullut vastaan lähinnä kohtalainen konsensus siitä, että alkanut vuosi on Suomen talouden kannalta melko hyvä, niin kansainvälisesti katsoen pörssien romahduksen uhka ei ole hälvennyt mihinkään. Bessewisserithän tietävät, että pörssiromahdus tulee aina silloin, kun sitä ei juuri missään odoteta. Ja vaikka Yhdysvaltain presidentti voi nyt vuoden jälkeen tuntua melkein kesytetyltä pedolta, kun mitään kovin ihmeellistä akuuttia ei ole toilailuista huolimatta ole tapahtunut, niin siltikään hänen henkinen ja fyysinen kuntonsa eivät ole paranemaan päin. Riskejä on sielläkin päin edelleen aivan tarpeeksi, muista ilmansuunnista puhumattakaan.

Seuraavat puoli vuotta olen siis edelleen tarkkailevalla kannalla. En sijoita palkasta säästöjä ja tuloja normaaliin tapaan heti osakkeisiin. Puolen vuoden kohdalla on taas strategian uuden väliaikatarkastelun paikka.

Hyvään ja huonompaan vuoteen yritän siis varautua. Joka tapuksessa:

Hyvää vuotta 2018 kaikille lukijoille

t. yksi erään yläkoulun opettaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023