Kuukausikatsaus 2/2018

Taas on koittanut aika yläkoulunopen sijoitussalkun kauan odotetulle kuukausikatsaukselle. Eli kuten viime kuussa lupasin, näitä kuukausikatsauksia riittää niin kauan, kuin minun sijoitussalkkuni voittaa OMXH-yleisindeksin.

Tämä johtuu vain siitä, että haluan vaihtelun vuoksi hieman mahtailla hyvällä sijoitustaidollani, ja tähän ei ole tullut kunnon tilaisuutta eräille salkkuni yhtiöille sattuneiden epäsuotuisien suhdanteiden takia. Ja mitäs mahtailtavaa siinä enää sen jälkeen on, jos yhtenäkin kuukautena tapahtuu se epätodennäköisyyden huippu, että häviän yleisindeksille...

Nyt kuitenkin myös helmikuussa salkkuni (jonka nykyinen koostumus löytyy täältä) on menestynyt paremmin kuin OMXH-yleisindeksi. Kuun lopulla tapahtunut Nokian toiveikas tiedotustilaisuus Espanjan mobiilimessuilla nosti Nokian kurssia niin mukavasti, että oma salkkuni päätyi turvalliseen etumatkaan kuun lopussa. Kuten kuva näyttää:

Tässä Kauppalehden virtuaalisalkun avulla tehty havainollistus salkkuni suoriutumisesta helmikuun aikana.


Tässä kuvaajassa siis on Kauppalehden nettisivun virtuaalisalkkutoiminnon avulla tehty vertailu oman salkkuni ja OMXH-yleisindeksin kehityksestä tammikuun viimeisen päivän päätöskurssista helmikuun viimeisen päivän päätöskurssiin. Yleisesti ottaen hyvä pörssikuukausi on taaskin takana, ainakin jos näitä käyriä katsotaan.

Mutta sitten vertailuun. Voiko tämä enää olla sattumaa? Sekä tammikuussa että helmikuussa olen menestynyt Helsingin pörssin yleisindeksiin sijoittavaa indeksisijoittajaa paremmin! Vai sanooko maaliskuun lopulla koittava kolmas kerta toden? Palataan seuraavassa kuukausikatsauksessa asiaan. Jos aihetta on...

PS. Tämä kuukausikatsauksien jatkumisen periaate muistuttaa hieman eräästä roskapostittajasta kertovasta kansansadusta, joten voin varmaan saman tien kertoa sen kansasadunkin tässä blogissani. Eli sitä siis ensi kerralla, kun ei tähän oiken mahdu.

Kommentit

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Ensimmäinen lähetys oli koelähetys. Olen eläkkeeellä oleva virkamies Kymenlaaksosta ja seurannut kiinnostuksella hyvää blogiasi. Kiitokset siitä! Kirjoitat ylpeydellä, että olet jo useamman kuukauden ajan voittanut salkkusi tuotolla OMXH- indeksi. Kehitystä olet seurannut kauppalehden oma salkku-virtuaalityökalun avulla. Viime aikoina on salkun pitoon tullut kuitenkin vaikeuksia ja olet näpytellyt joitakin tietoja uudestaan, saadaksesi kehitysdiagrammin uudestaan esiin.

  Minulla on sama ongelma. Salkkuni seuranta on toiminut kauppalehden palvelussa hyvin, ja kehitysdiagrammi on näyttänyt havainnollisesti kehityksen. Vuoden vaihteessa, oikeastaan jo viime vuoden puolella, tuli muutos ja kehityskäyrää ei löydy enää ollenkaan. Olisinkin kysynyt neuvoasi. Mitenkä sinä toimit, jotta sait käyrän uudestaan näkyviin? - Olin jo joulukuun puolella yhteydessä kauppalehden asiakaspalveluun ja sain vastauksen, että salkkupalvelua uudistetaan ja viestini on toimitettu kehitysosastolle . Mitään ei ole kuitenkaan sen jälkeen kuulunut.

  Kauppalehden oma salkku- palvelu on mielestäni ollut hyvä, vaikka tiedän että muitakin seurantapalveluja on saatavilla. Kovin monimutkaisiin laskutoimituksiin en haluaisin tässä asiassa ryhtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Yritän tosin pitää näissä ylpeissä kuukausikatsauksissani jonkinlaisen ironiamoodin päällä, sillä eipä sijoitusstrategian hyvyyttä tai huonoutta muutamasta kuukaudesta pysty päättelemään.

   Tilanne tuon Kauppalehden virtuaalisalkun osalta on sellainen, että kun klikkaan alkuperäisen salkkuni näkymässä kohtaa "Arvon kehitys", mitään ei tapahdu. Tämä taisi alkaa jotakuinkin samoihin aikoihin, eli epämääräiseen aikaan viime vuoden puolella.

   Arvelin, että ehkäpä salkkuni historian pituuden tms. takia käyrän piirtäminen ei onnistu (eli kun on liikaa erilaisia arvonmuutoksia, niin joku bugi tai johonkin matkan varrelle tallentunut satunnainen bittivirhe tulee helpommin esiin.)

   Kokeilin sitten, että jospa pienemmällä tietomäärällä käyrän piirtäminen onnistuisi, ja lisäsin uuden salkun vanhan salkun rinnalle. Tuohon uuteen salkkuun lisäsin arvopapereita yksi kerrallaan, mutta merkitisin vain vuoden 2016 lopussa omistamani osakkeet hankituiksi vuoden 2016 viimeisenä pörssipäivänä ja sen päivän hinnalla, ja unohdin kaiken varhaisemman historian. Tällä konstilla sain näkymään viime vuoden kurssikäyrän ja koska päivitin vielä kaikki siitä eteenpäin tapahtuneet ostot ja myynnit oikeilla hinnoilla ja oikeille päiville, niin viime vuoden ja tämän vuoden kurssikehitys näkyy siinä salkussa oikein.

   En tiedä kannattaako tällaista konstia suositella, sillä tämän vaivan jälkeen nyt olen tavallaan kahden virtuaalisalkun loukussa. Alkuperäisestä salkusta näkyy se, miten paljon olen voitolla tai tappiolla minkäkin osakkeen kohdalla ilman mitään käyriä, ja toisella voin piirtää käyriä eri ajanjaksoille vuoden 2016 viimeisestä pörssipäivästä alkaen. Molempia pitää päivttää erikseen. Ja kukaan ei tiedä, kuinka kauan tämä toimii. Vaikea homma, mutta minulla on toiminut toistaiseksi tällä tavalla puuttellisena.

   Poista
  2. Kas kun meninkin kommentoimaan nopeasti. Nyt tänään huomasin, että Kauppalehden salkun "arvon kehitys" toiminto alkoi toimia entiseen tapaan. Eli olisivatko löytäneet bugin tai palauttaneet viimeisen toimivan ohjelmistoversion tai lisänneet käytettävissä olevaa muistikapasiteettia, tai mitä keinoja niillä onkaan käytössään, mutta jostain syystä tähän toimintoon liittyvät ongelmat vaikuttavat hävinneen.

   Eli sillä perusteella että ongelmat ilmeinivät ensimmäisen kerran suurin piirtein yhtä aikaa minulla ja entisellä virkamiehellä, niin ne ovat ehkä korjaanutuneetkin yhtä aikaa kaikilla käyttäjillä. Toivottavasti tämä toimii siis muillakin kuin yksin minulla, ja toivottavasti jatkaa toimimista.

   Poista
  3. Kiitokset kommenteistasi ja varsinkin viimeisestä! Kerroit että KL:n Oma salkun "arvon kehitys" alkoi sinulla toimia entiseen tapaan. Olisikohan asian korjautumista jouduttanut eilinen uusi yhteydenottoni asiakaspalveluun, josta vastattiin viestillä pikaisesti jo tänään. Sanottiin jotenkin niin, että oma lista-sivua suositellaan käytettäväksi beta-puolella, mutta että kaikkia Oma salkku-palvelun ominaisuuksia ei ole vielä rakennettu beta-puolelle. Sitä palvelua sanottiin voitavan käyttää "vanhan" KL sivuston puolella.

   "Salkun osalta pyritään säilyttämään toiminnallisuudet ennallaan uuteen siirryttäessä", sähköpostiviestissä vielä lopuksi luvattiin.

   Minulle tuo palvelun uudistamine ja rakentaminen beta-puolelle on täyttä hepreaa. Onneksi asiantuntijat osaavat ja palvelu toimii (kokeilin juuri äsken minäkin).

   Kehitys kehittyy.

   Kiitokset kauppalehdelle!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä