Veroilmoitus - nyt se on tehty

Tänä vuonna veroilmoitus oli kokenut muutamia muutoksia aiempaan verrattuna.

Joskus vuoden alun tienoilla pari virkamiestä verohallinnon huipulta kävi ainakin Ylen aamu-tv:ssä kertomassa kampanjasta, jossa verohallinnon virkailijat sitoutuvat hiihtämään talvella jonkin suoraan verrannollisen määrän kilometrejä määräytyneenä siitä, miten moni kansalainen ottaa suomi.fi -palvelussa käyttöön veroilmoituksen sähköisen muodon siten, ettei verohallinnon tarvitse enää postittaa niin montaa lappua.

Ja hyvä kun kävivät. Se hiihtojuttu oli varmaan sinä mielessä hyvä veruke, että nämä innokkaat virkamiehet pääsivät varmemmin median haastateltaviksi, mutta lähinnä se tässä oli tärkeää, että niin minä kuin moni muukin huomasi, että tällainen uudistus oli tapahtunut. Suomi.fi-sovellus on tässä jossain vaiheessa kehittynyt monipuoliseksi välineeksi, jolla eri viranomaiset ilmoittavat eri asioista.

Otin siis Suomi.fi sovelluksen käyttöön, ja ensimmäiseksi sain sen kautta ilmoituksen äänioikeudesta eduskuntavaaleissa. Sekin siis on niin haluttaessa paperiton nykyään.

Aprillipäivänä 1.4. sitten viimein suomi.fi sovelluksesta tuli tiedoksi, että esitäytetty veroilmoitukseni on nyt tarkasteltavissa ja täydennettävissä omavero.fi sivulla. Kirjauduin oitis sinne, ja täydensin samalla pienen Nokia-erän ja sitten myös koko Technopolis-omistukseni myynnin hankintahinnat eri kauppojen osalta. (Minähän myin omat Technopolisosakkeeni syyskuun lopulla pörssissä, kun kerran pörssissä tarjottiin parempaa hintaa, kuin julkisessa ostotarjouksessa konsanaan.) Tämän jälkeen lähetin epätäydellisesti täydennetyn ilmoitukseni, ja merkitsin muistiin, mitä jäi täydentämättä. (Seuraavana päivänäkin tuli tiedotus siitä, että omaverossa on veroilmoitus - ehkä verotoimistossa tai suomi.fi:ssä oli epäilys siitä, pitäisinkö aprillipäivänä tullutta ilmoitusta pelkkänä pilailuna...)

Ilmoitustahan tunnetusti voi täydentää ja muokata viralliseen viimeiseen palautuspäivään saakka, eli pitkälle kevääseen. Tänään perjantaina tein loput muutokset innolla töiden jälkeen. (Miten minä vieläkin innostun tästä veroilmoituksen täyttämisestä, luulisi olevan tylsää puuhaa...?) Merkitsin opettajantyössä oleelliset tulonhankkimisvähennykset ilmoitukseeni ja sitten vielä kyselyihin vastaamisesta saamani tulot (jotka olivat noin 150 euroa).

Yksi asia, jonka melkein olin unohtanut, mutta tajusin maanantaina mennessäni kesken nettisurffailun puolihuolimattomasti Privanetin sivuille: olen viime vuonna myynyt WordDive oy:n 500 osaketta, jotka olivat alun perin 50 vähän isompaa osaketta, jotka ostin uusmerkinnästä vuoden 2017 alussa. Myin ne viime kesän ja syksyn aikana pienissä erissä vaihtelevin hinnoin ja yhteissummaltaan varsin pienellä voitolla, ja nyt myös nämä luovutusvoitot piti ilmoittaa.

Listaamattomissa firmoissa kuten WordDive nämä pitää ilmoittaa itse oma-aloitteisesti, kun pörssiyhtiöiden osakkeiden myynnit ovat näkyvissä jo arvo-osuustilin hoitajapankin ilmoituksen perusteella. Ja pörssiyhtiöidenkin kohdalla, ainakin minun tapauksessani, kun olen vaihtanut arvo-osuustiliäni Nordnetista kertaalleen Nordeaan ja takaisin asuntolainan yhteydessä, osakkeiden hankintahetket ovat kadonneet pankin muistista jo ajat sitten, joten pörssiosakkeiden hankinta-ajat ja hankintakulut pitää nekin itse ilmoittaa.

Näin pitkäaikaisen pörssisijoittamisen jälkeen on joskus haastavaa tietää, mitä hankintaerää on milloinkin myynyt, mutta minulla on apuna Kauppalehden reaaliaikaisesti päivittämäni virtuaalisalkku, jossa myynnit ja ostot on kaivettavissa. Siinä rinnalla on lisäksi mustakantiseen ruutupaperiseen muistikirjaan kronologisesti ja yhtä lailla reaaliajassa päivitetyt paperimuistiinpanot, johon olen viime vuosina joka kaupan yhteydessä heti merkinnyt myydyn erän myyntihinnan lisäksi hankintapäivän, hankintahinnan ja hankintakulut, sekä näistä yhteenvetona syntyneen myyntivoiton tai tappion.

Omat muistiinpanot siis on oltava riittävän johdonmukaisesti merkittynä, ettei jää pulaan. Mutta siiis jos veroilmoituksen esitäytetty versio tarjoaa aluksi koko myyntihinnan suuruista myyntivoittoa, kun ostosta tai ostoajasta ei ole tietoa, ja edes hankintameno-olettamaa ei voi käyttää, niin luulisi, että suurin osa pörssiosakkeitaan myyneistä kaivaa ne hankintatiedot, kun veron määrä kutistuu tällaisissa kymppitonnienkin kaupoissa (kuten oli se Technopoliksesta lunastustarjouksen pakottamana luopuminen) monilla tuhansilla euroilla.

Myös muissa veroilmoituksen kohdissa omien muistiinpanojen tärkeys korostuu nyt tänä vuonna entisestään. Tulonhankkimiskuluihin ei jostain syystä tänä vuonna kysellä mitään sanallista perustelua, joten pitää varautua siihen, että jossain vaiheessa verovirkailija ottaa yhteyttä, jos summa vaikuttaa virkailijasta tai verotoimiston tekoälyskannerista erikoiselta.

Toittavasti teilläkin on nyt tai ainakin hyvin pian veroilmoitukset täytettävänänne, niin teidänkin kova jännityksenne asettuu. 

Palailen blogin kautta asioihin varmaan melko pian. Viime kuussa jäi vähän vähiin nämä kirjoitukset. (Tarkkaan ottaen nolla kappaletta oli kirjoitusten määrä maaliskuussa.) Mutta jotain olen ehtinyt ajatella tälläkin välillä, ja blogi jatkaa siis edelleen toimintaansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023