Hyvästi jää iäksi, oi vanha uudistettu Kauppalehden salkkutoiminto

Nyt kun aloin hiukan alustavasti katsella, mitä tapoja käyttäisin esitelläkseni välttävän tyydyttävästi sujunutta sijoitusvuottani 2019, tulin taas katsoneeksi Kauppalehden salkkupalvelun käyrää, josta näytetään meille ilmaiskäyttäjille nykyään graafisesti ainoastaan vuoden sijoituskehityksen. Se siis tarjoaa osakkeiden ja muiden seurattujen sijoitusten indeksoidun tuottohistorian jossa ei osinkoja huomioida.

Oikeastaan se ainoa mutta ylivoimainen hyvä puoli tässä palvelussa oli se, että siitä pystyin näkemään salkkuni pitkän tähtäimen kehityksen, jota oli sitten hyvä verrata OMXHPI-indeksiin, koska kummassakaan ei ollut osinkojen vaikutusta näkyvissä ja omakin salkkuni keskittyi kotimaisiin osakkeisiin. Kun käyrien piirtotoiminto siirtyi maksullisen palvelun puolelle, ja vain Oma salkku -palvelun etusivulla ollut tasan vuoden mittainen käyrä jäi käyttöön, iso osa palvelun hyötyä katosi.

Nyt huomasin, että Kauppalehden virtuaalisalkkupalvelusta ei ole enää mitään jäljellä. (Tosin voi olla, että ongelmani johtuu siitä, että pitkäaikaisiin salkkuihin tulee Kauppalehden käyttämässä ympäristössä vääjäämättä bugeja vastaan, ja maksuvalmiit sekä vähemmän tapahtumia sijoitushistoriassaan kantavat sijoittajat saavat automaattiset käppyränpiirustuksensa toimimaan.)

Nyt kuitenkin minulle tuli se lopullinen seinä vastaan. Kauppalehti on jossain vaiheessa alkanut näyttää virtuaalisalkussani jonkinlaista fiktiivistä romahdusta, jolla ei siis ole mitään tosielämän vastinetta.

Romahdus näkyy siinä vuoden kehitystä näyttävässä käyrässä, joka siis näkyy ilmaispalvelussa automaattisesti:

 Kauppalehden piirtämä virheellinen vuosikehiyskäyrä.



Siis 2.1.2019 omistusteni arvo on pudonnut lähes 14 prosenttia. Vaikka yritin katsoa salkkupalvelun ”tiliote”-välilehteä, sieltä ei löytynyt mitään vastinetta tälle pudotukselle. Toisaalta, kun ”Oma salkku” -kohdan etusivulla klikkaan oman salkkuni nimeä, pääsen sivulle, jossa palikat ovat vähän eri järjestyksessä, ja sillä sivulla näkyviin tulee sijoitusteni vuoden kehityskäyrä, jossa tuo romahdus onkin jo 27.12.2018, johtuen ilmeisesti siitä, että näkymän alkupäivä on varhaisempi.

 Kauppalehden toisessa näkymässä piirtämä vuosikehiyskäyrä. Yhtä virheelllinen, ja ristiriidassa edellisen kanssa.


Eli siis käyränpiirtotoiminto tekee vajaan 14 prosentin laskun aina aloituskohtaan, ja muuten ehkä toimii ihan OK...

Päättelen, että Kauppalehden salkkupalvelu on pitkän tiensä aikana tullut pisteeseen, jossa minun ja sen tiet eroavat. Paljon olen sille matkan varrella antanut anteeksi, ja paljon annoin se kehittäjille ystävällismielistä ja rakentavaa palautetta bugien korjaamiseksi.

Virhe ei harmita siksi, että se tapahtuu tässä huonompaan suuntaan. Jos joku piensijoittaja luottaa tällaiseen työkaluun, päinvastainenkin virhe olisi yhtä nolo, vaarallinen ja raskauttava. Todellisuudn kuvaaminen on se tehtävä, jossa sijootusten seurantavälineiden pitäisi onnistua.

* * * * *

Nyt Nordnet/Sharelville on toiminut jo yli vuoden koko osakesalkkuni kotina, joten sieltä saan hyvän käyrästön vuodelle 2019. Vanhat menneiden vuosien kuvakaappaukset Kauppalehden ”Oma salkku” -toiminnon kunnian päiviltä saattavat toimia muistin vahvistimina, mutta mitään informaatiota ei sen piirtämistä käyristä kannata enää toivoa saavansa.

Oma salkku -toiminto jää minulle käyttöön edelleen, sillä onhan siellä tallennettuna tiedot osake-erien hankinta-ajoista ja -hinnoista eri vuosikymmeniltä, mutta mitään muuta iloa siitä ei sitten olekaan.

Suosittelen näillä tiedoilla, että ne joilla ei Kauppalehden Oma salkku -toimintoa ole käytössään, eivät siihen jatkossakaan koske.

Jokin muu seurantaan ja käppyränpiirtoon soveltuva työkalu voi toisaalta olla hyvä olemassa, sillä pankkisi saattaa vaatia asuntolainan edullisen koron vastineena, että siirrät osakesalkkusi esimerkiksi Nordnetista tähän asuntolainapankkiin, kuten minulle kerran kävi, ja se siirto sitten sotkeekin Nortdnetin ja Sharevillen käyrästöt siksi aikaa, että laina on maksettu. Muutoin Nordnetin käyrät ovat ihan riittäviä tavalliseen sijoitussalkun seurantaan.

Lähipäivinä palaamn siihen todelliseen sijoitussalkkuni menestykseen, mutta Shareville toki kertoo sen jo nyt niille, jotka oikeasti ovat uteliaita...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023