Nyt se paluu osakeostoksille tapahtui, ja vieläpä Amerikan mantereelta

 Kuten joku hypoteettinen Shareville-seuraajani saattaa olla jo huomannutkin, edellisessä blogitekstissäni esille tullut sijoituskuume on aiheuttanut pitkään aikaan ensimmäiset pari uutta osakeostoa.


Nimittäin kaiken muun työtaakan keskellä ostin lopulta maanantai-iltana Nordnet-arvo-osuustililleni kahta amerikkalaista osaketta, eli nyt siis alkoi kuukausittaisten ja säännöllisten mutta kovin vaihteleviin kohteisiin suuntautuvien sijoitusten jakso. Joulukuun sijoitus on siis tehtynä, ja seuraava tulee vastaan tammikuussa tai ainakin ihan siinä vuodenvaihteen tienoolla. Voi siis tulla tarve venyttää tammikuun käsitettä kotimaan pörssitilanteesta riippuen.


Ostetut osakkeet olivat AT & T ja Pfizer. Näistä AT & T muun muassa sen takia, että sain saman tutun määrän tuota tylsää osinkoyhtiötä suurin piirtein samaan hintaan millä myinkin keväällä koronariskiä vähentääkseni. Ja kun kurssimuutokset otetaan huomioon, sain jopa hieman alennusta, vaikka sivu suun menneet osingotkin otetaan huomioon. Ei mennyt siis koronahätäilyni hukkaan tältä osin, vaikka muut sen hetken myynnit olisi kieltämättä paremminkin voinut ajoittaa.


Pfizeriä ostin sen takia, että olen pitkään halunnut laajentaa lääkefirmojen valikoimaa salkussani kotimaisen Orionin lisäksi muihinkin hyviin kansainvälisiin firmoihin. Pfizer on toivomani kaltainen neljännesvuosittain osinkoja tasaisesti makseleva maltillisesti hinnoiteltu maailmanlaajuisesti toimiva yhtiö. Se, että firman nimi saa päivittäin mainosta pandemiarokotteeseen liittyen on tästä näkökulmasta pieni miinus, sillä kaikenlainen hype tunnetusti nostaa osakkeen hintaa vaikuttamatta itse firman liiketoimintaan vastaavasti. Joka tapauksessa minun silmälaseillani katsottuna tämä firma on edelleen se sama maltillisesti hinnoiteltu lähes varma peruskallio kuin aiemminkin, joten päätin siis ostaa.


AT & T tuli salkkuun 29,64 $ / osake ja Pfizer 41,15 $ osakkeelta. Jossain vaiheessa viikkoa näytti, että molemmat ovat hyvin vahvassa nousukiidossa, mutta Pfizer palasi loppuviikolla hankintahintansa tienoille. Eikä siis varsinaisesti mitään merkitystä tällaisilla pikku heilunnoilla näille erittäin monivuotisiksi tarkoitetuilla sijoiteuksilla.


Molempia on salkussani nyt reilu prosentti sijoitusvarallisuudestani, eli firmat ovat hankinnan hetkellä tasavahvat sijoitetun euromäärän perusteella. Tämänkokoisia sijoituksia siis olen suunnitellut tekeväni noin puoli vuotta kuukausittain tästä eteenpäin.Pieni katsaus USA:n politiikkaan yleisön pyynnöistä huolimatta


Jos nyt katsotaan USA:n tilannetta, voidaan helpottuneina todeta, että republikaanienemmistöstään huolimatta maan korkein oikeus ei ole lähtenyt mukaan mihinkään vehkeilyyn laillisen hallinnon syrjäyttämiseksi, mitä ei voi sanoa presidentti Trumpin puoluetovereista USA:n ja sen osavaltioiden kongresseissa. Eli kun vallankaappauksen välitön uhka on väistynyt, voidaan taas sijoitusrintamallakin hengittää vapaasti.


Republikaanipuolueestahan olisi sinänsä voinut toivoakin, että he olisivat pääosin vain oikeistopopulisteja, jotka eivät oikeasti lähtisi päätä pahkaa rikkomaan koko demokratian monisatavuotisia perinteitä. Viime viikot ja päivät Yhdysvaltain politiikassa ovat silti osoittaneet, ettei millekään selittelylle ei ole enää sijaa. Republikaanit kannattivat Trumpin valheellista vaalivilppiväitettä ja sen lisäksi ajoivat johtohenkilöitä myöten Trumpin asianajajien sekopäisiä salaliittotarinoita eri oikeusasteisiin tavoitteenaan kumota laillinen vaalitulos ja samoin kannattivat Texasin yritystä mitätöidä täysin perustuslain vastaisesti muiden osavaltioiden vaalitulokset sillä peruasteella, että Texas ei oikein tykännyt näiden osavaltioiden ennakkoäänestyksestä.


Ainoa mahdollinen lopputulos tälle kampanjalle oli tietenkin, että korkein oikeus epäröimättä torppasi koko jutun kahdesti, mutta pakko todeta, että Trumpin ja republikaanijohdon tavoitteena on koko ajan ollut, että korkeimman oikeuden jäsenistö olisi koostunut ihmisistä, joille mahdotonkin lopputulos olisi ollut toteutettavissa. Näinhän se Trump jo etukäteenkin kertoi vaalien menevän korkeimpaan oikeuteen, minkä takia oikeuden tyhjä paikka oli hänen näkökulmastaan niin pakko täyttää pikavauhtia ennen vaaleja.


Kunhan ei nyt enää mitään sattuis.Mitä seuraavaksi sijoituspäiväkirjan sivuille?


Tammikuun ostoksena on hyvin suurella todennäköisyydellä kahta kotimaista osakelajia osakesäästötilille. Mitä ne osakkeet ovat, sitä en ole vielä lyönyt lukkoon, mutta harkinnassa ovat viime kerralla mainittujen Digian ja Etteplanin lisäksi ainakin Aktia-pankki ja Scanfil, joista viimeisenä mainittua salkussani jo onkin. Pitää katsoa, mihin strategisesta ajattelustaan huolimatta hieman impulsiivinen ”älä tee niin kuin minä teen” -tyyppinen sijoittajaluonteeni minut tällä kertaa vie. Varmaan ihan kohtalaiseen lopputulokseen joka tapauksessa.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Millainen on osinkovuosi 2023 yläkoulunopen salkussa?