Kevätlukukausi ja pörssin viherrys

Kevätlukukausi etenee ja pörssiosakeharrastus on nykytilanteessa yksi, joka ei jostain syystä näytä kärsivän lainkaan pandemiatilanteesta. Tässä vielä kuva sijoitussalkkuni kehityksestä tänä vuonna pois lukien PYN-rahaston vaikutukset, sitä rahastoahan ei voi Nordnetin kautta omistaa, ja tämä on ruutukaappaus Nordnetista. Siis indeksi on noussut, ja oma salkku on noussut indeksiin verrattuna, ja muuta huolen häivää ei ole kuin korkeahkot arvostustasot osakkeissa.


Salkkuni kehitys vuoden alusta maaliskuun 12 päivän loppuun. Euromääriä toistaiseksi hieman ujostelen.Yläkoulut ovat Suomessa olleet nyt jo viikon pääosin kiinni ja ns. tavallinen opetus on toteutettu etäyhteyksin. Kymmenen opetuspäivää vielä tätä lievästi kiduttavaa opetusmuotoa, jossa vuorovaikutus on yksinkertaisesti monelle oppilaalle aivan liian vajavaista. Ehkä nyt kuitenkin pieni päivitys kirjoitettakoon myös tänne, vaikka kovin paljoa lisää tietokoneen ääressä näpyttelyä en sinänsä kaipaakaan. Ja jokainen lauantai ja sunnuntai tässä etäopetussysteemissä ovat vain välttämättömiä työpäiviä seuraavan viikon valmisteluun. Toivottavasti jotkut muut osaavat tässäkin ammatissa hoitaa ajankäytön järkevämmin.


No, kahden viikon päästä normaali opetus palaa peruskoulun ylimmillekin luokille, mikä on helpotus ainakin kouluissa. Peruskoulut nyt sivistyneessä yhteiskunnassa kuuluukin avata ennen kuin yökerhot, joten uskokaa vain. Se on yksi askel, joka on otettava ennen kuin yökerhobisnes pääsee takaisin toimintaan. Ilman peruskoulujen avaamista olisitte ikuisesti ilman yökerhojanne, olisko se kiva?


Mutta siihen mennessä rokotusrintamallakin ollaan edetty taas aimo harppaus. Kyllä tämä tästä.Pörssi vaihteeksi vetovoimaisena


Jos palataan sijoitusasioihin, Suomen pörssiin on taas listautumassa paljon uusia firmoja, mikä on hieno juttu. Tietenkin perheyhtiöiden olemassaolo on yhteiskunnan kannalta myös hyvä asia, ja mahdollistaa firmalta isompaa kärsivällisyyttä vaativien asioiden tekemisen ja pitemmän aikajänteen huomioon ottamisen. Pörssi toisaalta mahdollistaa uusien pienomistajien mukaantulon ja suurille omistajille tuo niillekin läpinäkyvämmän kanavan tulla mukaan eri bisneksiin. Ylipäätään ilman pörssiä olisi hankala hankkia rahoitusta hyvienkään firmojen toiminnan laajentamiseen.


Otetaan pari esimerkkiä uusista listautumassa olevista firmoista.


Orthex esimerkiksi on muovifirma, jonka nimeä olen pitänyt keittiön muovikippojen ja paperiroskisten ja ämpärien kuten myös säilytyslaatikoiden saralla laadun takeena koko aikuisikäni. Muovi on sitä paitsi monissa kestokulutushyödykkeissä ympäristönkin kannalta aivan kelpo materiaali, verrattiin sitä mihin muuhun tahansa, joten ei tätä firmaa voi silläkään perusteella suoraan lytätä. Nyt taitaa olla kuitenkin niin, että en itse osallistu tämän firman listautumisantiin, kun se ei aivan sovi tämän vuoden sijoitussuunnitelmaani. Tavallaan harmittaa tämä oma joustamattomuuteni, ja voi olla, että jälkikäteen katsottuna hyvinkin olisi pitänyt.


Fazerille sen sijaan pidän ovea edelleen auki. Jos vuoden loppupuolella tai vuodenvaihteen tienoilla tuo vanha äärimmäisen perinteikäs sukuyritys toteuttaa uhkauksensa ja siirtyy pörssiin, olen melko varma, että pienellä summalla osallistun tuohon listautumisantiin. Jos siis arvostuskertoimet vaikuttavat olevan kohdillaan ostajan näkökulmasta, tietenkin. Ja sitä arvostuskertoimien tutkimista suosittelen kaikille muillekin aina, jos ostatte minkään firman osakkeita. Listautumisannista tai muutoin.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023