Tämä A:lla alkava firma ostetaan ilmeisesti ulos pörssistä

 No niin. Taas yhdestä firmasta tehtiin ostotarjous ulos pörssistä. Tavallaan onni, että tällä kertaa kyse ei ollut Helsingin pörssistä, vaan Tukholman, mutta Adapteo, jota kyseinen tarjous koskee, oli luvannut listautua tämän kvartaalin aikana Helsingin pörssiin, ja kun se nyt ostettaneen ulos koko pörssimaailmasta ylipäätään, tämä tietenkin peruuntuu.


Tällaiset ostotarjoukset ovat tavallaan sijoittajalle joskus tähtihetkiä, kun tulee yhtäkkinen vahvistus siitä, että tietty osake on koko ajan ollut huomattavasti arvokkaampi kuin ostohinta, mutta toisaalta tämä on hieman masentavaa. Osakkeita omistetaan yleensä pitkäaikaisen osinkotuoton ja ajan myötä tapahtuvan arvonnousun takia, ja nyt se nousupotentiaali jää mittaamatta. Pörssikin autioituu, jos firmoja vain ostetaan sieltä pois ikiajoiksi.


Kauppalehti kutsuu tarjottua 53 prosentin preemiota mojovaksi, mutta pakko todeta, että se on hyvin tavanomainen. Koko firman ostamiseen tarvitaan yleensäkin vähän isompaa rahaa, kuin vain muutaman osakkeen ostamiseen siltä tiettynä hetkenä kaikkein myyntihaluisimmalta osakkeenomistajalta, joka pörssissä sitä osaketta kauppaa. Tällä kertaa se ero myyntihaluisimman osakkeenomistajan ja koko omistajakunnan välillä oli tuo noin 50 prosenttia.

 

Ilmeisesti Adapteon omistajakunnasta riittävän merkittävä osa tukee tarjoukseen tarttumista, joten luulen kaupan toteutuvan. Usein olen näihin tarttunut. Joskus odottaminen on kannattanut, kun tarjousta on nostettu vähäisen kiinnostuksen takia. Siitä seikasta minun varmaan kannatttaa muistuttaa, että Yleiselekrtoniikan (nyk. Boreon) ostotarjoukseen noin kahdeksalla ja puolella eurolla en tarttunut, ja se lienee ollut hyvä päätös. Nyt ehkä kuitenkin pitänee uskoa, että Adapteo ostetaan pois.


Minulla itselläni on Adapteoa Cramon jakautumisen jäljiltä mukava tasasumma plus vielä yksi osake sen päälle. Miksi se yksi ylimääräinen, se johtuu siitä, että eräälle piensijoittajalle oli jäänyt epähuomiossa yksi osake Adapteoa jakautumisen yhteydessä, ja hän pyysi Sharevillen keskustelufoorumilla jotakuta ottamaan tuon ainokaisen Adapteo-osakkeen ilmaiseksi vastaan, ja minähän tietenkin olin avuliaana vapaaehtoisena paikalla. Ai miksikö? Nordnetissa listaamattomana säilytettävän osakkeen säilytys maksaa hyvin nopeasti tuollaisen yhden osakkeen arvon verran, jos ei ole Privat-banking-hinnastolla toimiva asiakas. 

 

Siis sen yksittäisen osakkeen omistaminen muutaman vuoden olisi ollut hyvin kannattamatonta hänelle, ja yhden osakkeen konvertointi ruotsalaista pörssikauppaa varten monikertainen kulu mahdolliseen hintaan verrattuna. Pieni paperinpyöritys, ja kyseinen osake saatiin siirrettyä Nordnet-tilitä toiselle. Harvemmin kai pörssiosakkeita saa lahjoituksena täysin tuntemattomalta, mutta nyt niin tapahtui yhden osakkeen kohdalla. Ja pian sekin osake korvamerkittynä erikoistapauksena on muisto vain.


Cramon pääosa lähti pörssistä vielä pienemmällä preemiolla viime vuoden (2020) alussa, ja Ramirent, joka oli samalla alalla jo vuonna 2019. Hirveän kauaa en näitä Cramoa ja Ramirentia ehtinyt itse omistamaan, kun molempia innostuin ostamaan ensimmäiset ostoni vuoden 2018 lopulla, ja heti seuraavana vuonna Ramirent lähti pörssistä, Cramo jakautui, ja sitten hetken päästä lähti pörssistä. Se Cramon pienempi puolisko, Adapteo, listautui Ruotsiin, ja nyt sekin siis lähtenee Ruotsin pörssistä.


Pikku voiton siitäkin kuittaan, mutta nyt täytyy taas etsiä uutta sijoitettavaa.


Näin pienen lisärahan takia en kuitenkaan muuta suunnitelmaani. Uudet ostot alkavat vasta vuoden vaihteessa, nyt makuutan säästöön jääneitä euroja hetken aikaa tilillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023