Tapahtuma osakesalkussani

 Vaikka en nyt kovin kärkkäästi mitään sijoitus- ja eläkesäästöaiheiden ulkopuolisia yksityisasioita tähän blogiin ole missään vaiheessa tuonut, jotain on varmaan pakko kertoa tässä kohtaa, kun osakeomistukseni melko merkittävästi muuttuvat nyt yhtäkkiä, ja esimerkiksi 2.3. torstaina arvo-osuustilini näytti Sharevillessä asti monien kymmenien prosenttien päivätuottoa. Tämä tarkoitti tietenkin varojen siirtymistä tililleni, ei mitään osakekurssien räjähdystä.

 

Näin suurta nousua Nordnet ja Shareville näytti seuraavaan pörssipäivään saakka.

 


Kyse oli perinnöstä.


Taustaa. Vanhempani joutuivat ja pääsivät melko hiljattain hoivakotiin. Viime vuoden aikana he kuolivat eri aikoihin, mutta saman kalenterivuoden sisällä. Kumpikaan poismeno ei ollut kokonaisterveydentilan perusteella enää varsinaisesti yllätys, mutta tavallaan kuitenkin tosi äkkiä tämä kaikki tuntui tapahtuvan.


Äitini kuoli keväällä, perunkirjoitus tapahtui kesällä. Perunkirjoituksessa lasketaan vainajan varat ja todetaan perilliset. Päätimme ottaa perunkirjoituksiin erikoistuneen toimiston tähän avuksi, mikä oli varmaankin viisasta. Asioita oli hoidettavana paljon, ja byrokratia oli pitkää ja sitkeää. Perunkirjoituksen jälkeen äidin perinnönjako viivästyi jonkin aikaa, sillä toinen perillisistä oli kaksoisroolissa, hän oli leskeksi jääneen isän (äitimme aviopuolison siis) taloudellinen edunvalvoja. Tämän takia leskipuolisolle eli isällemme olisi pakko määrätä ulkopuolinen edustaja jaon yhteyteen varmistamaan, että homma menee hänen kannaltaan oikein.


Jätän nyt kertomatta monia monipolvisia byrokratiakuvioita tuosta edunvalvonnasta ja pankkiasioiden hoitamisesta. Sanotaan nyt vain että onneksi päävastuu niistä oli maantieteellisistä syistä jollain muulla kuin itselläni. En olisi saanut omia töitäni ja byrokratiakuvioita mahtumaan tähän keskikokoiseen päänuppiini yhtä aikaa, joku osuus olisi päätynyt ehkä huonoonkin lopputulokseen.


Vuoden lopulla, juuri kun äidin perinnön jakokirjan tekemisestä oli sovittu, heikkoon kuntoon mennyt isämme kuoli. Todettiin, että isän perunkirjoitus oli tässä kohtaa tarpeen saada ensin tehdyksi, ja sitten molempien perinnönjako voitaisiin suorittaa.


Molemmilla vanhemmillamme oli yhteisen omistusasuntonsa ohella jonkin verran osakesijoituksia ja myös rahavaroja.

 

Osakkeet jaettiin osakkeina


Kun kerran osakkeita oli kummallakin, piti päättää, myydäänkö osakkeet kuolinpesästä, ja jaetaan perintö siltä osin rahana, vai pidetäänkö osakkeet osakkeina ja jaetaan osakkeet. Koska osakkeiden arvojen kehitys oli kyseisenä aikana pomppuista ja monin paikoin miinusmerkkistä, syntyi päätös, että osakkeet oli jaettava osakkeina.


Jos kuolinpesä olisi saanut myynneistään nettotappiota (kuolinpesän hankintahintana sovelletaan kuolinpäivän päätöskurssia), sitä ei olisi voinut enää vähentää mistään, sillä kuolinpesällä ei olisi ollut tämän jälkeen mitään pääomatuloja, joista tappiot olisi voinut vähentää. Meillä perillisillä sen sijaan osinkoja ja mahdollisesti myöhemmin tulevia myyntivoittoja riittää, joten verotussääntöjen henki tulee nyt paremmin toteutettua, ja tappiot vähennettyä voitoista. Osakkeiden siirto osakkeina oli siis järkevintä, kun emme varsinaisesti pelänneet, että minä hetkenä tahansa osakkeiden arvo nollaantuisi.


Koska joitain osakelajeja oli varsin pienet niput, ehdotin, että niiden osalta ei noudatettaisi tasajakoa, vaan näissä tapauksissa yksi osakelaji tulisi kokonaan yhdelle perilliselle, ja erotus tasoitettaisiin isommista osakelajeista. Loput luonnollisesti tasattaisin rahalla.


Innostuin tekemään excel-taulukkoon jakomallia, jolla osakkeet saatiin jaettua tasan sekä osakkeiden verotusarvon että taulukon tekohetken arvon kannalta ja vielä niin, että pienehköt osakeniput pidettiin kokonaisina. Optimointini meni läpi, eli sitä myös käytettiin.


Isän perunkirjoitus saatiin tehdyksi tammikuussa, helmikuussa oli vuorossa molempien vanhempien perinnönjako samalla kertaa. Perunkirjoitukseen minun ei tarvinnut osallistua, ja jakotilaisuuteen osallistuin valtakirjan välityksellä, niin ei tullut ongelmia suhahtaa eri laidalle Suomea kesken työviikon.


Olin tänä aikana tullut tulokseen, että minun kannattaisi laittaa nämä uudet osakkeet uudelle Mandatum Trader -arvo-osuustilille, joten annoin sen APKE-numeron tiedoksi sitä varten, että osakkeiden jako pantaisiin täytäntöön vanhempiemme pankin kanssa.


En ollut itse pankissa, mutta viesti sieltä oli, että sen saman tanskalaisen kivijalkapankin arvo-osuustilille osakkeet siirtyisivät hieman nopeammin, mutta noin yleensä kahdesta neljän viikkoa voi odottaa siirron kestävän. Aika olisi siis yllättävän pitkä. Viikon kuluttua sain tietää, että saman pankin tilille siirretty toisen perillisen osuus oli jo siirtynyt. Hieno homma.


Vajaa kaksi viikkoa kun oli kulunut pankkipalaverista, tuli tieto pankin omaa kanavaa pitkin sille toiselle perilliselle, että minun 35-numeroisessa APKE-tunnuksessani oli liian monta merkkiä. Lähetin uudelleen oman APKE-tunnukseni, ja tarkistin, että se alussa antamani tunnus oli oikea. Ainoa kohta, jossa virhe on teoriassakaan voinut tapahtua, on se, kun palaverissa pankkivirkailija on isotekstiseltä tulosteelta kopioinut koneelle epähuomiossa liian monta nollaa, eikä ole osannut sitä sitten enää koneeltaan laskea.


Sitten kyseiseltä kivijalkapankilta tuli viestiä, että ok, tieto välitetään oikealle osastolle. Seuraava vaihe taas parin päivän päästä oli se, että Mandatum yritti soittaa minulle, ja kun en päässyt vastaamaan, lähetti sähköpostia. Heidän viestinään oli, että olivat saaneet viestin, että minun Mandatum Trader arvo-osuustililleni oli yritetty siirtää kuolinpesän osakkeita. Tämä ei ollut onnistunut, sillä Mandatum Traderia operoiva Saxo Bank ei hyväksy osakkeiden siirtoa muulta kuin saman asiakkaan tililtä. Näin ollen minun olisi siirrettävä ensin kyseiset osakkeet saman pankin sisällä omalle tililleni, ja sitten vasta Mandatum Traderiin.


Tämä olisi mennyt vähän liian hankalaksi. En ollut kyseisen kivijalkapankin asiakas, joten minun olisi pitänyt avata uusi asiakkuus kivijalkapankkiin, jonka asiakkaaksi en halunnut, vain väliaikaisen osakesäilytyksen perusteella. Päätin ottaa käyttöön suunnitelman B. Annoin tälle kuolinpesän osakkeita säilyttävälle kivijalkapankille Nordnet-arvo-osuustilini APKE-numeron (tiedon välittäjänä toimi se kuolinpesän osakas, joka on ko. pankin asiakas). Tiesin, että Nordnetin politiikkaan tämä siirto sopisi. No, kului vain yksi päivä, ja osakkeet olivat Nordnet-tililläni. Kaksi ja puoli viikkoa pankkipalaverista, vajaa kolme viikkoa perinnönjakotilaisuudesta, ja homma oli vihdoin selvä.


Mitä opittiin? Mandatum Traderin byrokratia on joiltain osin vaivalloista. Saxo Bank ei toimi Suomesta käsin, joten kaikki ei ole niin hiottua kun Nordnetilla. Ulkomaisten osakkeiden hankinnasta Traderin kautta on keskustelupalstoilla varoitettu, voi tulla jotain outoja maksuja yms. Kotimaiset osakkeet olisin uskaltanut siirtää sinne, sillä kotimaisista osakkeista ei Mandatumin osalta ole varsinaisesti varoiteltu. Lisäksi Suomen arvopaperikeskuksen arvo-osuustilijärjestelmä takaa sen, että kotimaisten osakkeiden arvo-osuustilin voi myös siirtää pankista toiseen, ja useimpiin pankkeihin veloituksetta.


Koko Nordnetin arvo-osuustiliäni en silti ala jatkossakaan siirtää Mandatum Traderiin, sillä iso osa osakkeistani on Nordnetissa hankittuja, ja niiden hankintatiedot katoaisivat siinä samassa, kun ne siirtäisin. Toki minulla on hankinnoistani paperimuistiinpanot, ja Kauppalehden Oma Salkku -toiminto on vielä ylimääräisenä muistitukena hankitaerien suhteen, mutta myyntien raportointi verottajalle on niin paljon helpompaa, kun se tapahtuu automaattisesti oikein.


Mitä arvo-osuustililleni siirtyi?


Perimieni osakkeiden määrä on itselleni ihan merkittävä. Laskeskelin, että siirtopäivänä niiden siirrettyjen osakkeiden osuus sijoitusvarallisuudestani oli pyöreästi noin 40 prosenttia. Ei voi vähätellä.


Ja mitä nuo osakkeet olivat? Runkona vanhemmillani on ollut Orionia, Sampoa ja Nordeaa. Vakaita osinkoa maksavia yhtiöitä. Loppu ihan ok hajautettuna. Näistä HkScan tuli myytyä jo heti kättelyssä, se on niin pieni osuus, ettei se vaikuta mihinkään, oli suunta mikä tahansa. Ylimääräisten rivien karsimiseksi myös Oriola, Martela ja Telia ovat myyntilistalla kevään mittaan.

Perintöosakkeet


Osuudet

Aspo

5,89 %

Fortum

7,72 %

HkScan

0,29 %

Kemira

3,52 %

Martela

0,50 %

Nokia

4,35 %

Nordea

13,02 %

Oriola B

0,61 %

Orion A

24,80 %

Raisio

4,06 %

Sampo

24,73 %

Telia

2,55 %

Tokmanni

4,25 %

UPM

3,71 %


100,00 %

Tämän jälkeen Sampo, Orion, Boreo ja Nokia ovat suurimmat omistukset salkussani. Näistä Sampo ja varsinkin Orion olivat aikaisemmin salkussani paljon pienemmällä osuudella kuin nyt.


Katsotaan, jos teen vaikkapa puolivuotiskatsauksen tänä vuonna tänne blogiin, niin hahmottuu kokonaiskuva. 

 

Perityt rahat muuten  menevätkin sitten aika tarkalleen perintöveroihin, jotka toivottavasti ilmestyvät pian maksettavaksi.


Palaillaan.

Kommentit

  1. Otan osaa menetykseesi. Tuo on totta, että paljon on hoidettavaa kuoleman jälkeen. Meidän tuttava myös kertoi, että hänen täytyisi löytää joku kuolinpesän tyhjennykseen. Muitakin paperitöitä täytyisi tehdä, liittyen perintöön. https://www.pt-paperipalvelu.fi/kuolinpesien-tyhjennykset

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Vuoden 2024 puolivälin tilannetarkastus

Osinkoja tiedossa taas neljätä firmalta plus yksi hankinta