Tuloskausi yllättää, mutta piensijoittajan into ei katoa

 

Sijoitusteni määrä ja hajautus on nykyään sellainen, että jotain ostamista tai myymistä tuntuu olevan meneillään tai ainakin odottamssa vähän väliä. Viime viikon alussa laitoin kolme ostotoimeksiantoa. Sopivan pienet tasakokoiset osuudet Oma Sp:tä hintaan 20,70 euroa, Tamtronia hintaan 4,7 euroa, ja Wulffia hintaan 3,00 euroa. Kaikki tarjoukset oli asetettu sillä tavoin toiveikkaasti, että päivän aikana saattaisi tulla kauppoja noilla hinnoilla, mutta välttämättä myyjät eivät innostuisi tai edes suostuisi.

 

Oma Sp on minulle uusi osakelaji. Se vaikuttaa tunnusluvuiltaan oikein asialliselta pankilta, ja meininki on ollut kasvusuuntainen. Hintakaan ei ole noussut liian huikeaksi. Tamtron on tamperelainen punnintasysteemejä tekevä First North -listan pikkufirma, ja Wulff on toimistoalan pieni ja perinteikäs toimija. Myös näillä on ihan asialliset tunnusluvut ja voitollinen tulos.

 

 

Tapaus Wulff piensijoitajan selviytyminen tuuriurpona

 

Maanantain aikana mikään näistä ostotarjouksista ei toteutunut. En ollut kovin pettynyt, sillä aikaa ostotarjousten tekemiselle olisi kyllä jatkossakin. Maanantain alkuillasta sitten olinkin erittäin helpottunut, ettei toiveikkaasti asetettu Wulffin 3,00 euron tarjoukseni toteutunut, sillä Wulff julkaisi pörssin sulkeuduttua varsin merkittävän tulosvaroituksen, jonka vaikutus osakkeen hintaan olisi jyrkkä. Vertailukelpoisen liikevoiton piti aiemman ohjeistuksen mukaan kasvaa tänä vuonna, mutta nyt todettiinkin sen laskevan ja vieläpä selvästi.

 

Melko "läheltä piti" -tilanne tässä on ollut, sillä sinä samaisena päivänä kolmen euron kauppoja oli kyllä tehty, ja päätöskurssiksi jäi 3,04 euroa. En osaa jälkikäteen tarkistaa, oliko tuona iltapäivänä oman tarjoukseni ollessa voimassa tehty esim. 3,01 euron kauppoja, mutta melko pienestä kiinni tuon tarjouksen toteutuminen oli, tosin näinkin vähävaihtoisen firman kyseessä ollessa aktiivisia laitaan myyjiä ei helposti riitä joka tunnille.

 

Tässä kohtaa sain sen opetuksen, että on hyvin järkevää ja tasapuolista antaa tulosvaroitukset sellaiseen kellonaikaan, että pörssi ei ole auki, sillä pörssin aukioloaikana kaikki markkinoille jätetyt ostotarjoukset olisivat menneet läpi heti, ja ne, jotka olisivat olleet odottamassa koneidensa äärellä tulosvaroituksia, olisivat saaneet myytyä osakkeensa lähes aiemmalla markkinahinnalla. Positiivisen tulosvaroituksen tapauksessa epäsymmetrinen tiedon kulkeutuminen olisi vastaavasti toiminut myyntitarjouksen jättäneitä vastaan.

 

Toinen, ja enemmän sijoittajan omaan toimintaan vaikuttava opetus (tai oikeastaan vanhan opin kertaus) oli se, kuinka hieman ennen osavuositulosten julkistuksia tehdyt kaupat ovat aina riskialttiimpia kuin osavuosituloksen jälkeen tehdyt. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että osavuosituloksen sisältö voi olla yllättävä, vaan ohjeistuksen muutoksiin on myös isompi riski osavuosituloksen alla.

 

Varsinkin pienemmillä firmoilla tulosvaroitukset kasautuvat enemmänkin sinne osavuosikatsausta edeltävään aikaan, kun osavuositulokseen tarvittavat laskelmat on jo melko pitkälle tehty. Siinä sitten kun huomataan, että eihän tätä vanhaa ohjeistusta voi likimainkaan enää toistaa, tuleekin kiire antaa tulosvaroitus, ettei syytetä viivyttelystä. Mutta mieluiten siis päivän lopuksi, kuten nyt tapahtui, että kaikilla on kohtuudella aikaa siivota epäajankohtaiset osto- ja myyntitarjouksensa pois. Vaikka siis joitakin kauppoja väistämättä syntyy puutteellisin tiedoin koko ajan siihen asti, kunnes uusi tieto on annettu ulos, näin vältetään epäsymmetrisin tiedoin tapahtuva uusien kauppojen isompi ryöppy.

 

Wulffin hinta laski tulosvaroituksen seurauksena ensin sinne kahden euron tuntumaan ja sitten sen alle. Siis jotain 50 – 60 % ylihintaa olisin ollut valmis maksamaan, kun kaikki tieto ei ollut vielä markkinoilla.

 

 

Mitä sitten sain ostettua?

 

Tiistaina sitten Oma Sp -tarjoukseni meni läpi siis hinnalla 20,70 euroa osakkeelta. Hinta oli sen päivän kauppoihin verrattuna hyvä eli ostajalle edullinen, mutta seuraavina päivinä olisi toki hieman halvemmallakin saanut.

 

Loppuviikosta torstaina ja perjantaina sain hintaan 4,70 euroa Tamtron-toimeksiantoni suurimmaksi osaksi toteutettua, eikä tulosvaroituksia ole tähän mennessä tullut. Toki Tamtronin hinta ei ole pysynyt siinä 4,7 euron hinnassa.

 

Tällä viikolla olen tehnyt kokeiluluontoisen tarjouksen Wulffin osakkeista hintaan 1,85 euroa, millä olisi saanut huomattavasti enemmän osakkeita, ei mennyt 25.10 iltapäivän aikana läpi. Ajatus oli, että reaktio tulosvaroitukseen olisi mahdollisesti ylilyönti, ja Wulff säilyisi kuitenkin selvästi voitollisena yhtiönä.

 

Tamtronia kokeilin ostaa vielä hiukan hinnalla 4,5 euroa, mutta sekään tarjous ei mennyt siinä kohtaa läpi.

 

Loppuviikon tai loppuvuoden aikana pitää mietiskellä, toistanko yritykseni ns. pilkkiä Wulffia ja Tamtronia alehintaan. Toinen suunta, mitä olen katsellut, on Konecranes ja Cargotec, jotka ovat isompia firmoja, ja näillä näkymin saattaisivat ehkä onnistua maksamaan osinkoa myös ensi vuonna. Ehkä jopa tasaisesti. Mutta älkää ottako näitä pohdintoja varsinkaan minkäänlaisina sijoitusvinkkeinä, sillä äskenhän juuri kävi ilmi, miten hatarin tiedoin ja ilman maksimaalista varmuutta minä näitä sijoituspäätöksiäni ylipäätään teen.

 

Vuodenvaihteen jälkeiseen aikaan jätän myös jonkin verran euroja sijoitettavaksi osakesäästötilille, kun sinne ilmeisesti vuodenvaihteesta alkaen tai pian sen jälkeen taas ”mahtuu” uutta sijoitettavaa pääomaa. Pieni ajatus olisi hankkia hiukan jotain korkorahastoa nykyisessä korkotilanteessa, mutta sitä en ole vielä aivan vakuuttunut, osakkeet tuntuvat itselle niin paljon tutummalta instrumentilta, mikä tietenkin voi johtaa harhaan. Näennäisesti tuttu, todellisuudessa riskialtis.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023