Olenko indeksinvoittaja? Riippuu, mikä aikaväli valitaan

 

Kuten eilen jo kirjotin (täällä), haluan vaatimattomasti sujuneen vuoden 2023 jälkeen vielä osoittaa, että ei se nyt niin kovin vaatimatonta se osakesalkkuni menestys ole viime vuosina ollut.

 

Toki osakesäästötilini oli tänäkin vuonna plusmerkkisesti kehittyvä (+3,89 %), ja voitti OMXHGI-indeksin yli viidellä ja puolella prosenttiyksiköllä, ja uuden, pitkin vuotta 2023 täydentyneen arvo-osuustilini indeksoitu tuottohistoria oli jossain 15 % tuntumassa tältä menneeltä vuodelta, mutta kun se isoin arvo-osuustili Nordnetissa laski joka tapauksessa yli kymmenen prosenttia, sehän vie kokovaisuuden reippasti alle kotimaisenkin indeksin.

 

No, tässä kuitenkin toisenlaisena näkökulmana sen murheenkryynin eli Nordnet-arvo-osuustilini viimeisen kolmen vuoden tuottokäyrä:

Kolmen vuoden kurssikäyrä arvo-osuustilini kehityksestä. Koko ajan keltaisen indeksikäyrän yläpuolella. Vuodet 2021 2022 ja 2023 kuvassa.

 

Ja samaan syssyyn osakesäästötilini kolme viimeisintä vuotta, siis vuoden 2021 aivan alusta vuoden 2023 loppuun:

 


 Osakesäästötilin  komen vuoden kurssikäyrä sisältäen vuodet 2021, 2022 ja 2023.

 

Eli ehkäpä se osakesäästötilin asiallinen 2023 vuoden tulos ei mikään aivan onnenkantamoinen siis ollut.

 

Ja Mandatum Traderin uuden arvo-osuustilin kolmen vuoden tuottokäyrää en luonnollisestikaan voi tarjota, koska se on ollut olemassa vasta reilun vuoden. Ja sehän  myös menestyi tänä vuonna niin vakuuttavasti, ettei sen suhteen tarvitse sen enempää muutenkaan todistella.

 

Nyt toisaalta pitää todeta, että ensi vuonna minun olisi syytä voittaa kotimainen indeksi taas vaihteeksi oikein kunnolla, jos haluan ensi vuonna tähän aikaan näyttää kunnollista kolmen vuoden tuottokäyrää edellä mainituilta tileiltä. Tänä vuonna näkyvä hyvä kolmen vuoden tuotto perustuu vuoteen 2021, jolloin Boreo ja Nokia menestyivät pörssimarkkinoilla erinomaisesti, ja muutenkin salkkuni osakkeet kasvattivat arvoaan oikein mukavasti.

 

2022 ja 2023 ovat menneet salkkukehityksen osalta minulta hieman vieläkin heikommin kuin Suomen pörssin yleisindeksillä, joten jos 2024 ei ole selvästi indeksiä parempi, joudun välttelemään ensi vuoden lopulla kolmen vuoden kurssikäyrien tarkastelua. Tosin vähän vaatimattomammankin vuoden jälkeen viisivuotiskäyrä saattaa vielä näyttää indeksin voittamista, sillä vuosi 2021 oli niin selvästi huippuvuosi. Katsotaan mitä tapahtuu.

 

No, tämä oli leikkimielinen lopetus vuodelle, tarkoitettu kevennykseksi.

 

Vakavasti puhuen vähäkuluinen indeksirahasto voi olla ylipäätään se fiksuin sijoituskohde, mutta joillekin tyypeille osakesijoittaminen on harrasteena hauskempi. Pääasia, ettei sorru ylilyönteihin tai liialliseen kurssien seuraamisen.

 

Ensi vuoteen olen suunnitellut osakesäästötilin kasvattamista, ja Nordnetin kansainvälisten indeksirahastojen osuuden lisäystä. Omalla kohdallani juuri indeksit ovat jotenkin jääneet hyvin pieniksi sijoituksiksi. Jos myyn jotain pieniä osake-eriä salkkuni siivoamiseksi, osa myyntihinnasta voi mennä myös uusien kotimaisten osakkeiden ostoon Mandatum Trader-tilin entisten osakkeiden seuraksi.

 

En halua ennustaa, mitä vuosi 2024 tuo tullessaan, mutta sanotaanko nyt näin, että monenlaista voi olla luvassa. Osakemarkkinat ovat ehkä sitten kuitenkin sivuseikka näissä planeettamme historian pyörteissä.

 

Mutta joka tapauksessa...

 

Hyvää uutta vuotta 2024!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023