Veroilmoituksen täyttö ja uutta osakelajia salkkuun

 

Viime kerran jälkeen minun omalla henkilökohtaisella sijoitusrintamallani on tapahtunut pari oleellista asiaa.

 

Ensinnäkin, maanantaina 25. maaliskuuta Suomi.fi-palvelusta tuli viesti, että verottajalla on asiaa. Esitäytetty veroilmoitus oli saapunut. Tämä on aina niin innostava tapahtuma. Kadehdin niitä muita, jotka saavat esitäytetyn veroilmoituksen niin kovin aikaisin minuun verrattuna, ja säästyvät piinalliselta odotukselta. Toivottavasti kovin monella tämä odotus ei ole venynyt pitkälle huhtikuun puolelle. 

 

Heti työpäivän jälkeen siis kirjauduin koneellani vero.fi-sivun kautta Omaveroon, ja näpyttelin kaikki vuoden 2023 pörssikauppojeni hankintahinnat kohdilleen.

 

Tämä on jotenkin hassu juttu, miten aina joka vuosi innostun veroilmoituksen täyttämisestä, mutta vastaus lienee siinä, että minulla on aina odottamassa jotain puuttuvia tietoja, jotka tarvitaan osakkeiden myyntivoittojen ja -tappioiden määrittämiseksi. Ei siis ole pelkkiä tylsiä palkkatuloja.

 

Toki pelkkä palkkatuloista määräytyvä veronpalautuskin olisi varmaan melko hauska saada selväksi, mutta kun on erilaisia myyntivoittoja ja -tappioita laskettavana yhteen, myös jopa jäännösverojen maksaminen on siinä tilanteessa ihan hieno tunne, tai vähintäänkin siedettävä. Jäännösverohan on tällöin seurausta siitä, että osakkeiden omistus on  tuottanut myyntivoittoa, ja verottaja on tässä kohtaa antanut perinteisesti varsin edullista maksuaikaa viime vuoden verotuksen osaltakin ihan tuonne tulevaan syksyyn saakka. 

 

(Siis nimenomaan perinteisesti ja paremmin sanoen ennen vanhaan tuo jälkiveron laskennallinen korko oli hyvin edullinen, nyt se on näköjään 6 % laskettuna jo 1.2.2024 alkaen, joten jatkossa pitänee harkita erikseen haettavaa lisäennakon maksamista vuoden vaihteessa, jos myyntivoittoa on vuoden aikana nettona useita tuhansia. Tuostahan kertyy nykysysteemillä potentiaalisesti aika isokin korko ihan sinne normaaliin eräpäivään mennessä.)

 

Toinen syy, miksi veroilmoituksen tekeminen on minulle niin kiva tapahtuma, on se, että osaan sen niin hyvin. Voin luottaa, ettei vastaan tule mitään yllättävää kompastuskiveä. Vaikka arvo-osuustilini on siirretty kertaalleen asuntolainan yhteydessä Nordnetista Nordeaan takaisin, ja tämän takia kaikki vuoden 2018 loppua ennen tehtyjen hankintojen hankintahinnat ovat arvo-osuustilin pitäjältä kadonneet, ne kaikki ovat paperimuistiinpanoissani ja Kauppalehden Oma Salkku -toiminnossa tallessa, ja olen selvittänyt ne aina jo ennakoivasti osakemyyntejä tehdessäni. Eli veroilmoitusta tehdessäni ne ovat näpyttelyä vaille valmiina selvitettyinä, niitä ei tarvitse kerralla kaivaa mistään paperimuistiinpanojen syövereistä enää siinä vaiheessa.

 

Kun veroilmoituksen on tehnyt niin monta kertaa, ja tulos on ollut aina odotusten mukainen, luottamus kasvaa siihen, että tämäkin kerta onnistuu.

 

Eli tälläkin kerralla, vaikka ne myyntitulot ovatkin olevinaan niin monimutkaisia, sain ne kaikki kuntoon heti samana iltapäivänä, kuin Suomi.fi asiasta ilmoitti.

 

 

Ensimmäinen ostos kevään osinkokauden alkamisen jälkeen ja salkunsiivousprojektin suunnittelua

 

Sitten huhtikuun lähestyessä puoliväliä päätin, että suunnittelemani ostokohde on nyt asiallisessa hankintahinnassa. 12.4. perjantaina alkuillasta ostin Tietoevryä 19,25 euron kappalehintaan. Lopputuloksena minulla on nyt Tietoervyä noin parisen prosenttia sijoitusvarallisuudestani. Mahdollista on, että ostan saman verran vielä lisääkin tätä ikävää ja luotaantyöntävää osinkokonetta tämän vuoden aikana.

 

Millä rahalla minä sitä ostan, kuulen kysymyksen sieluni korvilla. Tämän pörssikaupan tein kevään osinkojen ja kertyneiden säästöjen voimalla, mutta siinä olivatkin kaikki nyt irtoavat euroni. Muutamat osingot ovat vielä kevään ja alkukesän aikana tulossa, ja sitten minulla on noin kuusi myyntikohdetta suunniteltuna salkun siivoamiseksi. Eli myyn joitakin pieniä osake-eriä pois Nordnetin arvo-osuustililtäni, osin vähennän suuremmista osakenipuista niitä vanhimpia ostoeriä, osin luovun turhista osakeljeista. Sitten ostan osittain samojakin osakkeita sopivalla hinnalla Mandatum Trader-salkkuun, mutta painotukset muuttuvat maltillisesti järkevämpään suuntaan. Ja mahdollisesti Tietoevrynkin omistus lisääntyy.

 

Tämän jälkeen myös ne vanhimmat osake-erät, joiden hankintahintaa tai hankinta-aikaa ei näy Nordnetin tiedoissa, pikku hiljaa vähenevät salkustani. Tästä muuten tulee vuosikymmenten mittainen salkunsiivousprojekti...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023