Kuka olen...

Olen tähän mennessä jo pari vuosikymmentä, siis jo opiskeluajoista lähtien, harrastanut sijoittamista kotimaisiin pörssiosakkeisiin. Alku pienimuotoisesti, mutta itselleni merkittävillä summilla, ja jatko hitaasti mutta varmasti ja nousujohteisesti. Ammattini on yläkoulun matematiikan opettaja, ja sitäkin puuhaa on tullut tehtyä vuosituhannen alkuvuosilta lähtien. Yritän säilyttää jonkinlaisen nimettömyyden, etten paljasta tutuille enkä vieraille ihmisille yksityisiä raha-asioitani enempää, kuin tekisin ilman tätä blogiakin.

Verrattuna ahkeriin ja nuoriin bloggareihin, jotka aloittavat bloggauksen tyhjällä osakesalkulla ja huikealla suunnitelmalla (kuten esimerkiksi miljonääriksi alle kolmekymppisenä tai eläkkeelle alle kolmevitosena) minä joudun tyytymään tylsempään tavoitteenasetteluun. Vapaus eläköityä haluamaani aikaan, ja vapaus tehdä jotain yllättäviä uraratkaisuja jo tätä ennen on vaatimaton tavoitteeni sijoitustoiminnan tulokseksi. Tämä varmaan aiheuttaa haasteen lukijoiden houkuttelussa ja pitämisessä, kun lukijalle ei tätä  blogia lukiessa tule tarvetta tarkistaa parin päivän välein, onko se huimapää bloggari jo saanut sen muutaman tonnin arvoisen salkkunsa lähelle miljoonaa, kun se tavoiteikäkin eli 30 lähestyy jo kovaa vauhtia...

Olen nimittäin jo vakiinnuttanut osakesäästämisen osaksi elämääni, ja korkoa korolle -ilmiö on kasvattanut osakesalkkuani jo sellaiseksi, että se alkaa tuoda mielenrauhaa näinkin rauhattomalle luonteelle. En kuitenkaan paljasta tarkkaan, kuinka monta euroa ja osaketta osakesalkkuni sisältää, sillä tietyissä tilanteissa se voisi antaa keinot yhdistää nimeni omistuksiini.


Miksi bloggaan juuri sijoittamisesta?


Joskus 2000- luvun alkuvuosikymmenen lopulla huomasin, että palkkani, joka oli noin 3000 €/kk jakautui kolmeen osaan. Tonni veroihin, tonni elämiseen ym. kulutukseen, ja tonni säästöön. Ja se säästöön jäänyt tonni ei tässä jakaumassa ollut se tavallisesti vajaaksi jäävä tonni. Samaan aikaan eräs kauemmin virassa ollut kollega (sinkku) valitti, että työnantajan järjestämä koulutusristeily järjestetään loppukuussa, milloin rahaa ei ole enää käytettäväksi.

Huomasin, että suhtautumistapoja rahaan on myös koulutetun väen piirissä monenlaisia, jos tosiaan jopa vakinainen viranhaltija kehtaa myöntää rahankäyttönsä aaltoilevan kuukausittain ilman mitään ennakkosuunnittelun mahdollisuutta sen mukaan, milloin on palkkapäivä. Siis en paheksunut tätä, olisin vain itse suhtautunut omaan rahatilanteeseeni toisin. En muutenkaan ikinä ole mitenkään ärsyyntynyt niistä ihmisistä, jotka ajattelevat vakavaraisuudesta eri tavalla, kuin itse ajattelen. Haluan ainoastaan suositella sopivaa säästämisastetta ja säästöjen sijoittamista kaikille, oikeastaan tulotasosta riippumatta. Luulen, että plusmerkkinen omaisuus tekee työn raskaan raatajankin hermoille hyvää.

Ruotsalaistyylisestä kansankapitalismista saisivat meidänkin kotoiset sosiaalidemokraattimme ottaa enemmänkin mallia. Tässä asiassa ei ole mitään kovin oikeistohenkistä, sillä rikkaat rikastuvat muutenkin osakkeilla, mutta pienituloisten etu on ottaa samat keinot omassa mittakaavassaan käyttöön. Korkoa korolle toimii pienessäkin mittakaavassa, kunhan pitkäjänteisyyttä löytyy.

Harrastukseni vaatii, että joka vuosi vähän vaihtelevin välein niitä säästöön kertyneitä euroja pitää sijoittaa viisaasti. Tähän mennessä sijoitussalkkuni on pörssipainotteinen. Alussa ainoana sijoituskohteena olivat suorat osakesijoitukset suomalaisiin pörssiyhtiöihin, mutta uusia sijoituksia teen myös ainakin yhdysvaltalaisiin osakkeisiin ja indeksirahastoihin, joiden kohteena voi olla kohteena koko maailma.

Lukuvinkit?


Kirjat ovat mielenkiintoisia, ja siksi yritän sisällyttää tähän blogiin niin mielenkiintoisia lukuvinkkejä, kuin osaan. Eikä pelkkiä sijoituskirjoja, sillä ne ovat yllättävän harvoin niitä kaikkein mielenkiintoisimpia...


Vastuuvapaus erinäisistä asioista


Mitkään tässä blogissa olevista lauseista ja niiden muodostamista suuremmista kokonaisuuksista eivät ole osto- eivätkä myyntikehotuksia, eivätkä minkäänlaisia sijoitussuosituksia. Vastuu on lukijalla, jos hän johonkin tällä sivulla esitettyyn arvioon erehtyy uskomaan.

* * * * *

(Tämä teksti on muokattu pieniltä ajan saatossa muuttuvilta yksityiskohdiltaan ajankohtaisesti paikkansapitävään muotoon viimeksi helmikuussa 2023.)


Kommentit

  1. Hieno aloitus blogillasi. Lueskelin kaikki jutut yhdeltä istumalta lävitse. Hieno sijoitusmenestys.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kiva lukea tällaista palautetta työviikon päätteeksi.

    VastaaPoista
  3. Nyt vasta törmäsin blogiisi. Oikein mielenkiintoiselta vaikuttaa ja aion ehdottomasti seurata!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023