Kuka olen...

Olen tähän mennessä jo lähes 15 vuoden ajan, siis jo opiskeluajoista lähtien, harrastanut  piensijoittamista kotimaisiin pörssiosakkeisiin. Ammattini on yläkoulun matematiikan opettaja, ja sitäkin puuhaa on tullut tehtyä jo reippaasti yli kymmenen vuotta. (No joo, osa ajasta sentään jollain muullakin kouluasteella.) Yritän säilyttää jonkinlaisen nimettömyyden, etten paljasta tutuille enkä vieraille ihmisille yksityisiä raha-asioitani enempää, kuin tekisin ilman tätä blogiakin.

Verrattuna ahkeriin ja nuoriin bloggareihin, jotka aloittavat bloggauksen tyhjällä osakesalkulla ja huikealla suunnitelmalla (kuten esimerkiksi miljonääriksi alle kolmekymppisenä, tai eläkkeelle alle kolmevitosena) minä joudun tyytymään tylsempään tavoitteenasetteluun. Vapaus eläköityä haluamaani aikaan, ja vapaus tehdä jotain yllättäviä uraratkaisuja jo tätä ennen on vaatimaton tavoitteeni sijoitustoiminnan tulokseksi. Tämä varmaan aiheuttaa haasteen lukijoiden houkuttelussa ja pitämisessä, kun lukijalle ei tätä  blogia lukiessa tule tarvetta tarkistaa parin päivän välein, onko se huimapää bloggari jo saanut sen muutaman tonnin arvoisen salkkunsa lähelle miljoonaa, kun se tavoiteikäkin eli 30 lähestyy jo kovaa vauhtia...

Olen nimittäin jo vakiinnuttanut osakesäästämisen osaksi elämääni, ja korkoa korolle -ilmiö on paisuttanut osakesalkkuani jo sellaiseksi, että se alkaa tuoda mielenrauhaa näinkin rauhattomalle luonteelle. Ei läheskään miljonääriksi, mutta sadan tuhannen rajapyykki ylittyi jo vuosia sitten. En kuitenkaan paljasta tarkaan, kuinka monta euroa ja osaketta osakesalkkuni sisältää, sillä tietyissä tilanteissa se jo antaisi keinot yhdistää nimeni omistuksiini.


Miksi bloggaan juuri sijottamisesta?


Joskus viime vuosikymmenen lopulla huomasin, että palkkani, joka oli noin 3000 €/kk jakautui kolmeen osaan. Tonni veroihin, tonni elämiseen ym. kulutukseen, ja tonni säästöön. Ja se säästöön jäänyt tonni ei tässä jakaumassa ollut se tavallisesti vajaaksi jäävä tonni. Samaan aikaan eräs kauemmin virassa ollut kollega (sinkku) valitti, että työnantajan järjestämä koulutusristeily järjestetään loppukuussa, milloin rahaa ei ole enää käytettäväksi.

Huomasin, että suhtautumistapoja rahaan on myös koulutetun väen piirissä monenlaisia, jos tosiaan jopa vakinainen viranhaltija kehtaa myöntää rahankäyttönsä aaltoilevan kuukausittain ilman mitään ennakkosuunnittelun mahdollisuutta sen mukaan, milloin on palkkapäivä. En silti suinkaan paheksu niitä, jotka ajattelevat vakavaraisuudesta eri tavalla, kuin itse ajattelen. Haluan silti suositella sopivaa säästämisastetta ja säästöjen sijoittamista kaikille, oikeastaan tulotasosta riippumatta.

Ruotsalaistyylisestä kansankapitalismista saisivat meidänkin kotoiset sosiaalidemokraattimme ottaa enemmän mallia. Tässä asiassa ei ole mitään kovin oikeistohenkistä, sillä rikkaat rikastuvat muutenkin osakkeilla, mutta pienituloisten etu on ottaa samat keinot omassa mittakaavassaan käyttöön.

Itselläni aina muutaman kuukauden välein rahaa on kertynyt sen verran, että uuden osakesijoituksen tekeminen on ajankohtaista. Myyntejä olen tehnyt suhteellisen harvoin, lähinnä jos haluan eroon jostain osakkeesta, jonka ominaisuudet eivät enää vastaa likimainkaan niitä syitä, joiden takia sen olen salkkuni valinnut.

Tähän mennessä olen mielestäni pärjännnyt ihan hyvin kotimaisiin pörssiosakkeisiin sijoittamisessa. Ehkä nyt on aika monipuolistaa valikoimaa ulkomaiden suuntaan. Warrantit ja muut arpaliput aion silti jättää vastaisuudessakin rauhaan.


Lukuvinkit?


Kirjat ovat mielenkiintoisia, ja siksi yritän sisällyttää tähän blogiin niin mielekiintoisia lukuvinkkejä, kuin osaan. Eikä pelkkiä sijoituskirjoja, sillä ne ovat yllättävän harvoin mielenkiintoisia...


Vastuuvapaus erinäisistä asioista


Mitkään tässä blogissa olevista lauseista ja niiden muodostamista suuremmista kokonaisuuksista eivät ole osto- eivätkä myyntikehotuksia, eivätkä minkäänlaisia sijoitussuosituksia. Vastuu on lukijalla, jos hän johonkin tällä sivulla esitettyyn arvioon erehtyy uskomaan.

Kommentit

  1. Hieno aloitus blogillasi. Lueskelin kaikki jutut yhdeltä istumalta lävitse. Hieno sijoitusmenestys.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Kiva lukea tällaista palautetta työviikon päätteeksi.

    VastaaPoista
  3. Nyt vasta törmäsin blogiisi. Oikein mielenkiintoiselta vaikuttaa ja aion ehdottomasti seurata!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tässä vähän mainoksia ja muuta mielenkiintoista:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kauppalehden salkkutoiminto on jo melkein hyvä...

Kuulumiset virkavapaalta

Katsaus yläkoulunopen sijoitusvuoteen 2019