Elokuun lopun sijoitukset

Nyt seuraa raportti sijoitusliikkeistäni elokuun lopulla. Kerroinhan jo aiemmin blogissani, miten ostin IBM:n ja Storan osakkeita elokuun puolivälin kieppeillä.

Sijoitin ensinnäkin PYN Elite -rahastoon minimisumman 10 000 euroa, siten että arvo määräytyi kuun viimeisen päivän eli 31.8. kurssin mukaan. Rahasto on Aasiaan sijoittava erikoissijoitusrahasto, joka sijoittaa tällä hetkellä pääosin Vietnamin markkinoille. Tämä sijoituspäätös oli varmaankin yksi seuraus siitä, että salkun kasvaessa olen yrittänyt kuikuilla myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Riskit ovat tällaisessa rahastossa lähtökohtaisesti korkeat, joten en suosittele kenellekään ainoaksi sijoituskohteeksi.

Toinen sijoitukseni tapahtui viime perjantaina, ja sen historia on tällaiselle vakaalle kansankynttilälle ehkä vähän nolo kertoa. Luin kirjastossa Arvopaperi-lehteä, ja viimeisen aukeaman sepitteellisessä pakinassa (se ei enää ole Tallimestari, vaan velvoitetyöllistetty Vety, joka tarinoi) kerrottiin jostain spekulantista, joka oli ostanut SSH:n osaketta. Syynä oli firman muunkin hyvyyden lisäksi se, että ehkä jopa parin kolmen viikon sisään on odotettavissa tuomioistuimen päätös SSH patenttikiistassa Sonya vastaan. Jos patenttia ei mitätöidä, niin SSH alkaa saada lisää patenttituloja luultavasti hyvin monesta muustakin lähteestä, oli pakinan sanoma.

Tarina upposi minuun sen verran hyvin, että kotiin tultuani tarkistin Kauppalehden sivuston kautta SSH:n viimeisimmän osavuosikatsauksen (hyvin ei ole mennyt, mutta loppuvuoden näkymät ovat hyvät). Sitten vielä mm. googlaamalla selvitin, että tosiaan SSH on alkanut aggressiivisesti puolustaa patenttejaan, ja toden totta, SSH:lla on Sonyn kanssa meneillään kiista, jossa SSH mahdollisesti voittaa, mahdollisesti häviää. Muillakin rintamilla on patenttitaisteluita käynnissä. Alkuvuoden heikko tuloskin selittyy osittain tällä hurjalla patenttioikeudenkäynteihin panostamisella. Yhtiö itse odottaa ensimmäistä tulosta patenttikiistoissa tämän vuoden puolella.

Ostin siis heti samana päivänä pienen siivun SSH:ta hintaan 3,74 €/osake, ja osake edustaa nyt reilua paria prosenttia sijoitussalkustani. Impulsiivinen liike, täytyy myöntää. Tänään torstaina 1.9. illansuussa hinta näyttää asettuneen 4,11 euroon, joten ehkäpä muutkin ovat lukeneet Arvopaperia ja innostuneet potentiaalisista patenttituloista. Aion joka tapauksessa katsoa, miten viimeisimmässä osavuosikatsauksessa ennakoidut loppuvuoden isot myyntisopimukset vaikuttavat tulokseen ihan riippumatta siitä, tuleeko patenttiriidassa toivottua tulosta. Yleensä kun firma jotain osavuosikatsauksessaan odottaa, niin sillä on taipumus toteutua, joten parannusta on odotettavissa. Mutta oma syy, jos erehtyy! Katsotaan, mitä tapahtuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023