Nokia ja SSH järjestelivät patenttipapereitaan

Kun tällainen tavallinen osakesäästäjä seuraa katseellaan osakesalkkunsa kulkua, jokin tapahtumasarja voi vangita hänen huomionsa. Jokin, kuten nyt vaikka aikoinaan uutta teknologiaa kehittäneiden teknologiayhtiöiden patenttispekuloinnit. Ja minä kun omistan Nokiaa ja valitettavasti myös ihan hiukan SSH:ta, niin tällaista pientä muutosta tapahtui hiljakkoin näiden firmojen patenttisalkkujen asemoinnissa. (Ei ole ihan pakko lukea jos ei nämä firmat kiinnosta, tai jos tässä on toisaalta liiankin tuttua asiaa!)

* * * * *

Männäviikolla nimittäin Nokia ilmoitti tehneensä Applen kanssa patenttisovun, johon liittyi myös sopimus tulevistsa yhteistyökuvioista. Taustalla oli monivuotinen erimielisyys siitä, mitä Applen olisi kuulunut maksaa Nokian patenteista. Nokia teki vuonna 2011 Applen kanssa lisensointisopimuksen osasta Nokia Technologiesin patenttisalkusta, mutta tämän jälkeen Apple on kieltäytynyt kaikista lisensiointitarjouksista.

Viime vuoden lopulla Nokia haastoi Applen oikeuteen näissä patenttiasioissa ihan laajalla rintamalla, ja nyt ilmeisesti tämä tuotti toivotun tuloksen, ja Apple suostui maksamaan jonkin Nokiaa tyydyttävän hinnan patenttien käytöstä.

Koska kyse on monivuotisesta kiistasta, jonka ilmenemismuotona jättimäinen Apple on jättänyt pitkään maksamatta lukuisista Nokian patenteista, jotka ovat käytössä sen useissa tuotteissa, niin sopimus on välttämättäkin rahallisesti suuri. Kuinka suuri, sitä osapuolet eivät ole valottaneet juuri lainkaan.

Nokia kuitenkin mainitsi tiedotteensa lopussa, että sopimukseen liittyvän ennakkomaksun perusteella Nokia päivittää pääomarakenteen optimointiohjelmansa kolmannen kvartaalin tuloksen julkistuksen yhteydessä. Tämä kertoo, että kyse on varsin merkittävästä muutoksesta Nokian kassaan. Sopimuksen vaikutukset alkavat näkyä heti tämän vuoden toisesta neljänneksestä lähtien, sisältäen aiempiin kausiin kohdistuvan osuuden. Siispä heinäkuun lopulla toiseen kvartaalin tulostietojen yhteydessä saamme tietää enemmän siitä, minkä kokoinen uutinen tämä patenttisopu olikaan.

Nokia nousi tämän uutisen perusteella kuutisen prosenttia, eli kovin suurta mullistusta tapahtunut, ja jonkinlainen rekyylikin tälle kurssimuutokselle on jo tapahtunut. Heinäkuussa nähdään, oliko patenttisovun syntyminen jo valmiiksi hinnoiteltu kurssiin, vai onko sitä hinnoiteltu vieläkään riittävästi. Mielenkiintoista nähdä tulos, sillä jonkinlaisia patoutuneita patenttituloja olen juuri Applen takia arvaillut Nokialle olevan tulossa. Tähän mennessä mitään suurta kurssiin vaikuttavaa yllätystä ei ole Nokian patenttien tiimoilta syntynyt. Nyt siihenkin olisi vielä mahdollisuus.

* * * * *

Toinen patenttiasia oli se, että kovia kokenut SSH sai läpi patenttihakemuksensa Yhdysvalloissa, mistä 15.5. annettu tiedote nosti SSH:N kurssia ensimmäisenä päivänä yli 25 %, eikä ole vieläkään laskenut täysin ennalleen. Tämän patentin hyväksynnän merkitys näyttäytyy tavalliselle osakkeenomistajalle ainakin tässä vaiheessa suhteellisen ambivalenttina tapauksena, sillä patentti koskee tiedotteen mukaan samaa toiminnallisuutta, jonka patentista SSH on jo kärsinyt tappion yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa.

Patentin myöntäjä on ottanut tämän tiedon päätöksessään huomioon, joten on pakko olettaa, ettei tämä patentti ole myönnettäessä mitätön, vaikka se aiempi vastaava patentti onkin (syystä tai toisesta) mitättömäksi tuomittu. Parantaako tämä SSH:n mahdollisuuksia menestyä valituksessaan ylemmälle oikeusasteelle, vai antaako vain yhtiölle mahdollisuuden jatkossa lisensoida tuotteitaan? Tätä on vaikea arvailla, joten siksi kai päätöksestä aiheutunut kurssireaktio oli valtaosin väliaikainen. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen valonpilkahdus SSH:n patenttirintamalta. Katsotaan, jääkö viimeiseksi.

SSH edustaa sijoitussalkussani vain reilua prosenttia, Nokia lähes viidesosaa koko salkusta. Ja SSH on yhtiönä pieni, Nokia suuri. Mielenkiintoista joka tapauksessa seurata, miten nämä patenttispekuloinnit ehkä muuttuvat ajan myötä todelliseksi liiketoiminnaksi ja rahavirroiksi, tai sitten haihtuvat kuin asetoniläikät Saharan autiomaassa olevan kemistin suojatakista.

Tällä hetkellä ainakin tuntuu fiksulta, että SSH on se yhtiö, jota omistan erityisen vähän, ja Nokia se, jota omistan varsin paljon.

Kommentit

  1. Nämä patenttikiista-asiat ovat kyllä kiinnostavia. Itse olen sijoittamisessa vielä aikalailla keltanokka, mutta minullakin on Nokian osakkeita. Miten nuo patentteihin liittyvät asiat sitten käytännössä vaikuttavat hintojen kehitykseen?

    https://www.patentia.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä