Veroilmoituksen ja osakesalkun uudemmat kuulumiset

Koska verohallinto ja posti saivat veroilmoituslomakkeeni paria päivää ennen huhtikuun loppua perille, niin pitihän minunkin saada valmiiksi vähintään paria päivää ennen määräaikaa tuo veroilmoitus. Ja tämä jos mikä kertoo, että yläkoulunopen kevät on kiireinen: minä jos kuka olisin tarttunut innolla veroilmoituksen kimppuun koska tahansa, jos vain olisi ollut joutilasta aikaa. Nyt oli aikaa jopa blogitekstille. Toivottavasti tämä ei kostaudu myöhemmin ajankäytöllisesti...

Veroilmoituksen nettipalveluun kirjauduttuani väsäilin ensiksi tulonhankkimiskulut vanhaan malliin, ja sen osan olinkin jo viime viikonloppuna luonnostellut paperille. (Eipä tullut vuonna 2016 tilailtua ammattikirjallisuutta, mutta oman tietokoneen hankintameno ja verkkoyhteydet ovat aina kelvanneet.) Toisena kohtana olikin hirmuinen määrä osakekauppoja, joiden myyntivoittoja ja tappioita piti setviä vähän pitemmänkin aikaa.

Olen kirjoittanut ”hyvät” muistiinpanot vuosien varrella vihkoon, ja Kauppalehden (toivottavasti) ikuinen virtuaalisalkku kertoo myös kaikki osakekauppani aikajärjestyksessä. Silti kävi taas selväksi, että jos myyntihetkellä tyytyy vähänkin puutteellisiin merkintöihin siitä, mitä eriä on FIFO-periaatteen mukaan myyty, niin tässä vaiheessa (yli vuoden päästä myynnin jälkeen) on hiukan hankalampaa etsiä, että missä kohtaa 2000-lukua ostettuja osakkeita sitä nyt tällä kertaa onkaan myyty. Jos siis kyse on sellaisesta kestosuosikista kuin Nokia, jota olen sekä ostanut erittäin monta kertaa, mutta myös myynyt muutamaan otteeseen.

Osa kaupoista oli jo valmiiksi täydellisen oikein merkitty verottajan järjestelmään, mutta koska kotimainen osakesalkkuni siirtyi kokonaisedullisen koplauksen yhteydessä asuntolainan noston takia Nordeaan, niin pankin omat muistiinpanot ostohinnoista ym. historiatiedot jäivät siinä vaiheessa pois matkasta. Eli suurin osa kauppojen myyntihinnoista piti nyt ilmoittaa itse ilman pankin apua.

Teknisistä syistä nuo automaattisesti lähetetyt myyntitiedot ovat sähköisessä veroilmoituksessa pieninä palasina, eli jos vaikka olen myynyt 500 osaketta yhdellä kertaa sentilleen samalla kappalehinnalla, se on kuitenkin esitetty eri riveillä olevina kolmena myyntinä, joiden koot ovat esimerkiksi 355, 100 ja 45 osaketta. Katsoin järkevimmäksi korjata nuo kohdat siten, että yksi kauppa oli kokonaan yhdellä rivillä, ja poistaa muut rivit selitysten kera. Erilaisten FIFO-periaatteen mukaan järjestettyjen hankintaerien soveltaminen tällaisiin isompiin myyntieriin oli jo riittävän monimutkaista, en halunnut sotkea itseäni ja verovirkailijoita vielä pienemmillä kauppaerillä, ja hankintakulujen murto-osilla yhtään enempää kuin oli tarpeellista.

Hyvin se veroilmoituksen käyttöympäristö tällaiseenkin taipui, mutta onpa kerran vuosia sitten käynyt niinkin, että verottaja ei löytänyt sähköisestä veroilmoituksestani hieman hankalaan paikkaan tallentunutta selitystäni siitä, miten vanhat Larox-osakkeeni vaihdettiin Outoteciin, ja lähetti lisäselvityspyynnön. Asia kuitenkin selvisi pelkällä soitolla, kun virkailija ryhtyi hieman klikkailemaan käyttöliittymäänsä. Nyttemmin nuo veroilmoituksen täyttäjän tekemät selitykset on kaiketi suunniteltu näkymään hieman paremmin ja juuri siellä, missä ne numerotiedotkin ovat.

Eli älkää te muutkaan unohtako veroilmoitusta, vaikka teilläkin olisi se myöhäinen palautuspäivä 16.5.

* * * * *

Sitten muita osakekuulumisia. Lopulta eli 2.5. päätin myydä puolet Orion A -sarjan osakkeistani hintaan 54 euroa/kpl. Luulisin, että Orionin hinta on liiankin hyvä sen potentiaaliin nähden, vaikka firma onkin sinänsä erinomainen. Orionin hinta on toukokuun aikana kasvanut vielä tästäkin, mutta en tiedä, myynkö loppuja Orionin osakkeitani, vaikka hinta kasvaisi yhä lisää.

Osakesalkkuni on muutoin kehittynyt ihan kivasti. Sampo julkaisi ihan kivan osavuosikatsauksen ja Yleiselektroniikka kertoi omassa osavuosikatsauksessaan tuloksensa parantumisesta, ja nousi varsin mukavasti. (Tosin YE on melko pienenä palasena salkussani.)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023