Yläkoulunopen suosituksia kesälukemiseksi

Olen jo pitkään suunnitellut kesän kunniaksi vinkata muutaman nimekkeen pituisen listan mahdollisesta kesälukemisesta, sisältäen sekä kaunokirjallisuutta että tietoa. Kirjaston käyttöä suosittelen lämpimästi, mutta kirjoitushetken säätilasta johtuen pitää todeta, että vain normilämpimästi, en mitenkään hikisen enkä tukalan lämpimästi.

Kirjasto on yksi niistä laitoksista, joiden ansioista meillä on ehkä jatkossakin mahdollisesti lukutaitoisia veronmaksajia. Ja kaikkia näistä teoksista ei ehkä kirjakaupoista edes löydä.

Lämpötilan tukaluudessa lienee se hyvä puoli, että osin senkin takia pystynen pitämään tekstin lyhyenä.


1. Yyteet

Matti Röngän uusin romaani (2017) kertoo tarinan pienen tai keskisuuren IT-firman työyhteisön vaiheista Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan tilanteita mukaillen. Taattua Rönkää, eikä tarvitse olla kaikkia Tuntemattoman detaljeja muistissa. Sopivan pituinen, jos ei luota jaksavansa kahlata mitään tiiliskiveä.


2. Vanhus ja meri

Ernest Hemingwayn merkkiteos (1952) on myös pituudeltaan sopiva lituska, ettei ala tuntua isolta urakalta, oli kuinka lämmin kesä tahansa. Luin muutama kesä sitten, ja suosittelen. Bonuksena tietenkin sivistyslisä, sillä kyseessä on ilman muuta klassikko.


3. Homo Generosus

Tor Nörretrandersin teoksen suomennettu laitos (Art House 2004) on jo ajat sitten loppunut kustantajan varastosta, mutta kirjastoista löytynee. Nörretranders esittää kainostelematta näkemyksensä siitä, miten evoluutioon on vaikuttanut ns. darwinistisen luonnonvalinnan ohella (myös Darwinin itsensä esittelemä) mekanismi, joka selittää riikinkukon epäkäytännöllistäkin epäkäytännöllisemmät pyrstösulat, ihmisen anteliaisuuden, ja sen, miksi ultimaatumipelissä ihminen ei käyttäydy ”homo economicuksen” tavoin.

Kirja on viihdyttävä, ja vaikka ei olisi samaa mieltä kirjoittajan kanssa, on hyvä lukea kirja ajatuksella loppuun, ja selvittää itselleen, mitä asiaa siinä vastustaa, ja missä kirja on oikeassa. Riskinä on, että kirja saattaa muokata maailmankuvaasi.


4. Tykit, taudit ja teräs

Tässä toinen useamman vuoden takainen ajattelua muokkaava kirja, joka teidän on kyllä oikeastaan pakko lukea. Kirjoittajana monen muunkin merkittävään asemaan nousseen kirjan tekijä Jared Diamond (Terra Cognita, 2005).

Kirja antaa selvän selitysmallin, miksi eurooppalaisilla oli välineet nousta teknologisesti ylivoimaiseen asemaan ihmiskunnan historian aikana. Miksi esimerkiksi espanjalaiset valloittivat inkojen valtion eivätkä inkat Espanjaa? Vihje: Kysymys ei ollut siitä, että espanjalaiset olisivat olleet sinänsä ihmisinä inkoja älykkäämpiä ja vahvempia, vaan muista asioista.

Kirjassa selitetään järkeenkäyvästi, mitä asioita vaaditaan ihmispopulaation ympäristöltä, jalostettavista viljelyskasveista ja kesytettäväksi kelpaavista villieläinlajeista lähtien siihen, että ihminen voi alkaa monipuolisen maanviljelyksen ja keksiä pyörän tai kehittää vastustuskyvyn tartuntatauteja vastaan. Ja sen, miten kattavasti nämä seikat selittävät eurooppalaisten menestyksen muiden mantereiden kilpailijoita vastaan.


5. Asfalttihippi

Heikki Harman alias Hectorin muistelmat ilmestyivät jo viime vuonna, mutta tänä kesänä Elisa tarjosi minulle tutustumistarjousta sähköisen kirjakauppansa antimiin. Muutaman kirjan valinnanvarasta kuuntelukelpoiseksi valitsin Asfalttihipin, jossa Hector kertoilee (kustannustoimittajan avustuksella, käsittääkseni) muistelmansa lapsuudesta keski-iän kriiseihin. Kerrottavaa jää vielä toiseenkin osaan.

Kirja oli mukava kuunnella, kun Hectorin tyyliin on tottunut jo muutama vuosi sitten loppuneen radio-ohjelman juontamisen yhteydessä. Hector on jossain määrin särmikäs persoona, ja sen verran inhimillinen, että hän myös joskus loukkaantuu joistain asioista, kuten hänen ohjelmansa kuuntelijat saivat huomata, kun hänen ohjelmansa lopetettiin. Hän ei särmiänsä kuitenkaan peittele, ja syntyy kuva, että hän kertoo aika avoimesti myös itselleen epäedullisista asioista. Ja aika legendaarisesta laulaja-lauluntekijästä ja merkittävästä musiikkitoimittajasta on ilman muuta kyse, ja sen ajan populäärimusiikin historiasta. 

Kuuntelukirja latautui wi-fi-yhteyden päällä ollessa mukavasti kännykän muistiin, joten jos esim. edullinen ja nopea MOI-liittymä rajoittaa 4G-yhteyden käyttöä vain oleelliseen, niin tätä tämän kirja kuuntelu ei ainakaan syönyt kallista dataa samalla tavalla kuin nettiradion kuuntelu lenkillä.

Nyt kun en pysty mitään affiliate-linkkiä esittämään Elisan kirjakaupasta (tai MOI-liittymästäkään sen puoleen) niin todetaan, että ihan pyyteettömästi suosittelen arvioimaan itse, onko niissä mitään itua. Tai onko joku tarjous vielä jossain voimassa. Kun Elisa tarjosi sitten muutamia muita edullisia, mutta nyt maksullisa kirjoja, niin huomasin, että nämä Hectorin jälkeen seuranneet tarjouskirjat eivät olleet niinkään kiinnostavia. Alexaner Stubb tai Cheekki ja muut vastaavat eivät vain houkutelleet kuuntelemaan uutta muistelmakirjaa, sori siitä. Joten vielä en ole kuunnellut ensimmäistäkään maksullista äänikirjaa Elisan valikoimasta tai lukenut elektronista versiota mistään valikoimassa olevasta kirjasta. Mutta ehdottomasti varteenotettava tapa ainakin joidenkin kirjojen lukemiseen tai kuunteluun. 

Ja olihan tämä  melko onnistunut yritys Elisan taholta saada pihi lukija asiakkaaksi, maksavana asiakkaana olo jää vielä nähtäväksi...

Kesäisin terveisin
Yläkoulun opettaja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023