Cramon kummalliset kommervenkit

Kirjoitanpa nyt samana päivänä toisenkin blogitekstin, kun kerran tapahtui uusia käänteitä sijoitusasioissa.

Tänään 17.6. Cramo sinetöi jakautumisensa Cramoksi ja Adapteoksi. Kuten jo hyvissä ajoin on tiedotettu, Cramo jakautuu Suomen pörssissä listattuna jatkavaan Cramoon ja siirrettäviin tiloihin keskittyvään, Ruotsissa listattuun Adapteoon. Vaikutti hyvältä idealta meikäläisen korviin.

Olisin edelleen innokas Ruotsissa listattavan suomalaisfirma Adapteon tuleva osakas, jos en olisi tänään saanut lukea Nordnetin tiedottamia seurannaisvaikutuksia palvelumaksuihin. Suomen lain mukaan suomalainen sijoittaja ei voi omistaa suomalaisfirmojen osakkeita ulkomaisista pörsseistä. Siis esim. Nokiaa ei kuulu ostaa New Yorkista vaan Helsingistä. No, tämä sääntö koskee myös niitä suomalaisia firmoja, jotka on listattu vain ja ainoastaan ulkomailla, eli tätä sovelletaan myös Adapteoon.

Nyt tuleekin hiukan vaikeaselkoisempi seuraus. Nimittäin tämä pakottaa säilyttämään suomalaisille yksityissijoittajille tulevat Adapteo-osakkeet listaamattomina osakkeina, ja jos sijoittaja myy Adapteon osakkeita pois, ne tulee konvertoida Ruotsin pörssin osakkeiksi, ja myydä vasta sitten. Eli Adapteon osakkeiden omistaminen on tällä kommervenkillä saatu jotenkin lain kirjaimen mukaiseksi, mutta tämä on aikamoista käsipeliä arvo-osuustilien hoitajapankeille (myyntitoimeksiannon toteuttaminen siis kestää pari kolme viikoa), ja hirmustuttavan kallista piensijoittajille.

En nyt jaksa miettiä sitä, olisiko Suomen valtion pitänyt muotoilla pörssikaupankäyntiämme säätelevä laki eri tavalla, olisiko Cramon pitänyt jakautuessaan listata Adapteo Suomeen tai vaihtoehtoisesti muuttaa saman tien sen kotipaikkakin Ruotsiin, ettei oltaisi jouduttu näin epäselvään tilaan vain ulkomailla listatun suomalaisyhtiön osakkeiden käsittelyn kanssa. Cramo ei ainakaan hirveästi ole huolehtinut siitä, mihin tilanteeseen se piensijoittajat tässä johtaa.


Nordnetin tiedote


Nordnet antoi tiedotteen, jonka mukaan tuo osakepotin myyntitilanteeseen pakollisesti liittyvä konversio maksaa 100 euroa, ja toimeksianto onnistuu vain puhelinpalvelussa, eli 10 euroa puhelintoimeksiannosta plus listan mukainen välityspalkkio siitä koituu kustannuksia. Listaamattomista osakkeista pitää vielä Nordnetissa maksaa 2,5 euroa kuussa eli 30 euroa vuodessa per osakelaji, joten iso osa tuotoista menee palvelumaksuihin. (Tämä listaamattomien kuukausimaksu ei koskene Osakesäästäjien keskusliiton jäseniä, mutta se jäsenyyskin kyllä maksaa).

Luin uutisen iltapäivällä Twitteristä, ja päätin, että tämä on tulevasta, arviolta muutaman tuhannen arvoisesta Adapteo-salkusta liian suuri kustannus. Sitten rupesin miettimään, että onhan tuon systeeminkin vielä pakko muuttua, ei se voi näin mennä. Uutisessa myös kerrottiin, että 28.6. asti on aikaa myydä Cramon osakkeet kokonaisina, saamatta hankalia Adapteo-osakkeita vaivoikseen. Mietin myös, että jos tämä hinta tästä tämän uutisen takia merkittävästi laskee, kannattaisikin ehkä ostaa lisää, niin yksikköhinta halpenenisi tuolle 100 euron konversiolle.


Oma päätös


Joka tapauksessa tulin siihen tulokseen, että piensijoittajat ovat yleensä keskimäärin myöhässä, ja sitten kun tämä uutinen iskeytyy tavallisen työssä käyvän Cramo-sijoittajan tajuntaan, myyntipaine kasvaa sellaiseksi, että hinta laskee useamman päivän. Nordet ei yleensä ole se kallein pulju, joten muissa pankeissa yllätys voi olla jopa raumpikin. Päätin kerätä voitot kotiin nyt heti. Silloin päivän hinta osoitti pörssissä parin prosentin laskua, ja myyntihinta oli 19,32 euroa osakkeelta, siis reippaasti yli kolme ja puoli euroa osakkeelta voittoa puolen vuoden sijoituksesta, eli ihan OK hinta.

Toisaalta, päivän viimeinen kurssi oli 19,63, ja onnistuin myymään siihen verrattuna harmittavankin lähellä päivän pohjahintaa, joka oli 19,27, eli päivän sisällä katsottuna ei käynyt edes tuuri. Jos kurssi ei tästä viikon aikana yhtään laske, ja jos mitään piensijoittajille parempia ehtoja ei muutenkaan julkaista, niin sitten olen arvioinut tämän asian merkityksen aivan kunnolla väärin.

Mutta jos Adapteo myydään joskus tulevaisuudessa pois Tukholman pörssistä hyvään hintaan, alan jossain määrin uskoa sellaiseen salaliittoteoriaan, että jako toteutettiin tismalleen tällä suomalaisille piensijoittajille soveltumattomalla tavalla juuri siksi, että suuret omistajat saavat tällä keinoin lypsettyä pieniltä omistajilta noita halpoja Cramon osakkeita tässä vaiheessa aika paljon. Nekin vielä hiukan halvemmalla, kuin olisivat muuten saaneet. Toivottavasti epäilen turhaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Vuoden 2024 puolivälin tilannetarkastus

Osinkoja tiedossa taas neljätä firmalta plus yksi hankinta