Adapteo ulos pörssistä, Boreo ja Sievi yhteen

Taas sijoitusalan blogiaiheena ovat ajankohtaiset pörssiasiat, vaikka joskus olisi taas mukava vaikkapa valaista omaa sijoitusfilosofiaani tai esitellä joku kirjavinkki. Jotain vaihtelua on syksyn aikana tulossa tähänkin pikku blogiin, katsotaan, mitä saan aikaan.

 

* * * * * 

 

Suomalaisyhtiö Adapteo, joka jostain käsittämättömästä syystä listattiin ainoastaan Tukholman pörssin, kun Cramo pari vuotta sitten hajosi kahdeksi yhtiöksi… niin...  siis tämä suomalaisyhtiö Adapteo ostettiin nyt ulos Tukholman pörssistä.


Tarjousaika meni umpeen maanantaina 16.8., lopulta torstaina illansuussa 19.8. tuli tiedote, että tarjouksen tehneen firman omistusosuus on kohonnut 94 prosenttiin. Eli tarjous on niin sanotusti mennyt läpi. Ostotarjouksen markkinointiesitteen mukaan ensi viikolla joskus torstaina 26.8. on odotettavissa rahat tilille, 165 kruunua osakkeelta, eli euroina alle kymmenesosa tästä, jotain 16 € / kpl. Vaihtokurssihan on nyt sellainen, että euro vastaa vähän yli kymmentä kruunua.


Hinta oli ihan OK, preemiota oli, ja laskennallista voittoa tuli selvästi enemmän kuin varsinaisen Cramon lähtiessä 2020 alussa tuoreeltaan jakautumisen jälkeen Suomen pörssistä. Enemmän olisin arvostanut silti Adapteon listautumista Helsingin pörssin. Ja se listautuminen kyllä oli firman ns. ”to do -listalla” lähes koko sen itsenäisen taivalluksen ajan, mutta sitten tuli jokin yrityskauppa, jonka perusteella listautumista oli johdon mielestä järkevintä lykätä, ja sitten tulikin jo johdon suosittelema ostotarjous koko firmasta, ja listautuminen tietenkin peruttiin.


Suomalaisen firman oleminen listattuna pelkästään ulkomailla aiheuttaa kotimaisille omistajille aika ison byrokratiaongelman, sillä suomalaisten omistajien omistuksiin liittyvät säännökset on tehty sillä oletuksella, että kotimaiset firmat omistetaan kotimaisen pörssin kautta. Käytännössä osakkeita pitää säilyttää kuin listaamattomia osakkeita, ja esimerkiksi Nordnetissa tämä aiheuttaa kuukausimaksun, jos asiakas toimii ihan normaalin hinnaston mukaan. Ja vaikka tuon arvopaperisäilytyksen saisikin maksutta, ainakin osakkeiden myynti tai ostaminen on kallista, sillä esim. myydessä osakkeet pitää ensin siirtää kyseiseen pörssiin, ja ns. konvertointimaksu on suhteessa yllättävän kallis.


Itseäni Adapteon lähtö pörssistä ei niin hirveästi harmita, koska kotimaisen listautumisen lykkääminen alkoi jo hiukan rasittaa mielen pohjalla, ja edes jonkun ratkaisun löytyminen oli jo jonkinlainen helpotus. Lisäksi myyntihinta oli ok, ja firma edustaa muutenkin vain paria prosenttia omistussalkustani, joten turha tehdä tästä muutenkaan mitään numeroa.


Toki pitkäaikaissijoittajalle on turhauttavaa, että juuri ne firmat, joilla on tulevina vuosina paras mahdollisuus moninkertaistaa arvonsa, ja ainakin tuottaa kasvavaa osinkoa, ostetaan pois pörssistä, ja lohdutuspalkintona annetaan jonkinlainen pikavoitto muutaman kymmenen prosentin preemion muodossa. Suomalisten omaisuus vain valuu ulkomaille kasvottomille rahanhaltijoille.


Sinänsä ymmärrettävää, että jotkut piensijoittajat oikein odottavat tällaisia ulos ostamisia juuri sen pikavoiton takia. Tämähän on itselleen kohtalaista osakesalkkua keräävälle tavan tallaajalle ehkäpä se paras mahdollisuus päästä sille loppusyksyn verolistalle, jolla yli 100 000 euroa tienaavien tulomäärät listataan. Ensin siis piensijoittaja omistaa omasta näkökulmasta isolla summalla jotain firmaa, vaikkapa niin että omistus on kasvanut vähintään moniin kymmeniin tuhansiin, lähelle sataa tonnia. Sitten jokin suursijoittaja ostaa tämän firman pois pörssistä hyvällä preemiolla eli ylihinnalla pörssiarvoon verrattuna, ja nyt piensijoittajan osakepotti onkin jo pitkälle yli sata tonnia. Ja siitä taas myyntivoitto on hankintameno-olettaman mukaan kuusikymmentä prosenttia, joten muiden tulojen kanssa yhdessä siitä syntyy yli sata tonnia verotettavaa ansio- ja pääomatuloa. Ja piensijoittaja on yhtenä vuonna verottajan kunniataulukossa.


Ja sen takia tämä on järkevälle piensijoittajalle se todennäköisin tapa päätyä listalle, että eihän järkevä piensijoittaja muuten myisi koko osakepottia koskaan kerralla yhden vuoden aikana, ja mahdollisilla pienillä myyntierillä tulee korkeintaan pieniä kymppitonnien myyntivoittoja, joilla ei listoille nousta. No, tietenkin jos joku aikoo pörssimiljonääriksi, niin sitten jo pieni salkun justeeraus yhdessä osinkotulojen kanssa aiheuttaa huipputulot, mutta sellaisia omistajia ei ehkä voikaan kutsua enää tavan tallaajiksi tai piensijoittajaksi.



Boreo ja Sievi ne yhteen soppii… vai miten onkaan?


Toisena ajankohtaisnostona olkoon Boreon ja Sievi Capitalin tuleva yhdistyminen. Omistan itse sekä Boreota että Sievi Capitalia, ja Boreon kurssi kun nyt on lähtenyt joskus viime vuoden puolella isoon lentoon, myös koko osakesalkkuni indeksin ylittävä arvonnousu on siivittynyt varsin mallikkaasti näinä aikoina.


Alkuviikosta Boreon kurssi jatkoi raketointiaan kohti maata kiertävää rataa, mutta sitten kun Sievin ja Boreon tuleva yhdistyminen tai ainakin sen yhdistymisen valmistelu tiedotettiin julkisuuteen, se Boreon rakettimainen hintakehitys alkoi nikotella. Inderesin analyytikot ja muutkin laskukonetta käyttävät asiasta kiinnostuneet ihmiset laskivat, että Sievin kurssissa on tässä kohtaa alihintaa, mutta senkin hintakehitys alkoi viikon aikana hieman nikotella.


Keskustelupalstojen tekstien perusteella vähän niin kuin molemmat, sekä Sievin että Boreon omistajat tulivat tästä jo aiemmin spekulointia herättäneestä yhdistymisestä jonkinlaiseen krapulanomaiseen tilaan. Sievin omistajat eivät ilahtuneet kunnollisesta preemiostaan, kun heidän mielestään oikea yhdistymissuhde olisi sellainen, jossa Sievi edustaisi suurinta osaa koko yhdistyneestä firmasta, eikä vain 40 prosenttia. Toisaalta Boreon huikeat nousukulmat eivät enää Sieviin takertumisen jälkeen houkuttaneet ostajia niin kovin suurissa määrin, ja kurssi alkoi ropista kohti viime viikon hintoja, eli alkoi saada taas palindromihintoihin, siis alle satasella.


Sievi Capitaliin ihastuneet kauhistelivat sitä, että he joutuvat nyt omistamaan velkaista Boreota. Heiltä saattoi jäädä huomaamatta, että Sievin ideana on hankkia parannettavia firmoja ja luultavasti myydä ne joskus myöhemmin paremmassa kunnossa voitolla. Boreo taas on hankkinut jo valmiiksi yllättävän erinomaisesti voittoa tuottavia pienempiä firmoja, jotka ovat olleet myynnissä kohtalaisen edullisesti, koska firmoille ei ole ollut noilla aloilla aina helppoa löytää ostajaa. Tältä pohjalta velkaantumisen on ollut varmasti jonkin verran helpompi perustella.


Joka tapauksessa kummankin firman pienomistajat ovat olleet ihastuneet oman firmansa tarinaan ja strategiaan, ja pettymys yhdistymiseen on ollut jossain osassa omistajakuntaa molemminpuolista. Joka tapauksessa molemmissa firmoissa valtaa käyttävä suuromistaja on yhdistymisen takana, joten mennee tämä yhdistyminen todennäköisesti melko läpihuutojuttuna läpi.


Katsotaan nyt ensin parit osavuositulokset, miltä Sievin kanssa yhdistyneen Boreon tase- ja tuloslaskelmat näyttävät. Itse omistan suhteellisesti Boreota paljon ja Sieviä vähäsen. Siitä näkökulmasta tuli ajatus, että voi tästä tulla hyväkin lopputulos. Tämän hetken hinnoittelu näyttää siltä, että tätä firmaa ei ihan heti osteta isolla preemiolla ulos pörssistä, joten onhan se mukava firma omistettavaksi. Ostamisesta en ole tällä hetkellä varma, enkä muutenkaan muille ihmisille osto- tai myyntisuosituksia anna. Sehän on selvä


* * * * *


Ainoa mitä suosittelen kaikille suomalaisille, vähän tietysti oman tilanteen ja kiinnostuksen mukaan, on säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen. Vähäkuluiset indeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto, ellei ole kiinnostusta perehtyä osakkeisiin. Perustelu, miksi tätä suosittelen, on oman talouden parempi hallinta, stressin vähentäminen, kun toimeentulo ei ole täysin riippuvainen siitä, pitääkö yhtäkkiä ostaa 500 euron kodinkone, tai siirtyykö palkkapäivä viikonlopun yli vai onko se jo perjantaina. 

 

Lyhyen tähtäimen toimeentulostressi on sellainen asia, jota ei työssä käyvän suomalaisen yleensä tarvitse ottaa huolekseen, se hoituu pois pienellä säästämisellä. Useimmissa tapauksissa on hoidettavissa. Lopulta voi olla tuloksena varhainen eläköityminen tai ns. downshiftaus, mutta niitä asioita en sinänsä suosittele kenellekään. Ne olkoot kunkin yksilön omia makuasioita. Kuka mistäkin elämäntavasta tykkää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023