Adapteo viimein taputeltu, laiskaa ennakonpidätysten säätäjää verotetaan aaltoina

Taas löytyy tällekin viikolle ajankohtaisasioita sijoitussalkkuni puolelta. Ensinnäkin tällä viikolla ropisi tilille Adapteon pakkomyynnistä tulleet eurot. Voittoa tuli vähän yli hankintahinnan verran, eli ihan ok sijoitus, kun kuitenkin oli kyseessä vasta pari vuotta sitten tehty hankinta, eikä se toinenkaan puolisko ”Cramo-Adapteosta” mitään tappiota tuonut.


* * * * *


Toinen omistamaan euromäärää lisäävä tapaus on veronpalautusten maksu viikon päästä 3.9. perjantaina. Tämä on minulla hieman myöhemmin kuin suurimmalla osalla veronmaksajia, sillä minun piti tehdä välttämättömät lisäselvitykset veroilmoitukseen, ja se tietenkin vei proseduuri enemmän aikaa verrattuna siihen, että mitään ei olisi tarvinnut muuttaa.


Syy siihen, että tällä kertaa palautusten puolelle mentiin jokusen tonnin verran, on tietenkin viime vuoden virkavapaa, ja siis se, että olin töissä vain elokuun alusta viisi kuukautta tavallisen kahdentoista sijaan. Verokortin mukaan palkastani perittiin koko tuon viisi kuukautta kohtalaista ennakonpidätystä, kun oikeasti noilla vuosituloilla ei prosentin olisi kuulunut olla kuin ihan minimaalinen. Enkä tietenkään viitsinyt tilata uutta verokorttia viiden kuukauden ansioiden mukaan. Veronpalautustahan olisi tiedossa.

 

Tarkkoja jos ollaan, menihän se viime vuoden osakemyyntien myyntivoitto yhteensä hiukan tappion puolelle, joten osa veronpalautuksesta selittyy SSH:n pikkuosuudesta luopumisella.


* * * * *


Muuten, eräs verotukseen liittyvä asia, jota iltapäivälehdistön taloustoimittajisto on nyt ajankohtaispoimintana muistuttanut ihmisille kiitettävästi, on verokortin tulorajojen olemassaolo. Eli kun se raja tulee vastaan kesken vuotta, on loppuvuoden ajan maksettava isompaa ennakonpidätystä, eli käytännössä verokortin lisäprosenttia, jotta vuosittain määrättävän veroprosentin veroprogressio tulisi ennakonpidätyksissä otettua huomioon. Suosittelen aivan itsestäänselvyytenä kaikille sitä, että verotuksen ennakonpidätysprosentti ja lisäprosentin raja määrätään etukäteen, mahdollisimman hyvissä ajoin pitkin vuotta sen mukaan, miten suuri ansiotulo on vuodelle odotettavissa.


Vaan mitä itse tein nyt tänä vuonna? Huomasin heti vuoden alussa, että verottaja on haksahtanut määräämään minulle edeltävän vuoden virkavapauden kutistamien vuositulojen perusteella aivan mitättömän pienen tulorajan ja perusprosentin ennakonpidätykseen. Ja aivan varmaan siihen olisi kuulunut tilata muutoskortti, jotta verotus olisi pysynyt tasaisena.


Mutta minua houkutteli tuo matala ennakkovero, joka sitten loppuvuonna muuttuisi isommaksi. Alkuvuodesta siis saisin isoja rahasummia säästöön ja sijoitettavaksi. Koska kuitenkin velattomana ihmisenä minulla rahanmeno on varsin maltillista, loppuvuodesta palkastani jäisi edelleen käteen mukavasti yli oman kulutukseni. Siis säästöön ja sijoitukseen jäävä raha ei loppuisi, vaikka painotus olisikin alkuvuodessa. Ja jos jostain syystä tuo lisäprosenttikin olisi niin löysästi asetettu, että jälkiveroa tulisi tämän takia koko verovuodesta, sekin toimisi oikein hyvin, sillä näinhän olisin vain saanut minimaalisen pienen mutta halpakorkoisen sijoituslainan tämän vuoden alkupuolen sijoituksia varten.


Takaisinmaksu tulisi vasta hyvän aikaa ensi vuoden veroilmoituksen teon jälkeen, jolloin varautumisaikaa siihen maksuun on runsaasti. Joten pidin tuon vinoutuneen verokortin voimassa, vaikka verottajalta tuli uusi ehdotus verokortiksi joskus alkuvuonna. Eikä tästä varmaankaan mitään kamalaa seuraa.


Eli jos raha ei ole aivan äärimmilleen säännöstelty luonnonvara, ja kuitenkin tietää tarkalleen, mitä on tekemässä, on ihan makuasia, pitääkö sen ansiotuloveron ennakonpidätyksen aivan tasaisena, vai antaako sen tilaisuuden tullen vähän vaihdella vuodenajan mukaan. Ensi vuodeksi verottaja saa taas takuuvarmasti ehdottamansa ennakonpidätysprosentin ja lisäprosentin tulorajan taas kohdilleen, mutta tänä vuonna oli kiva vähän kikkailla. Lopullinen verotushan menee aina tulojen mukaan, eikä tässä ole mitään vilppiä ilmassa, koska jos en näillä verottajan antamilla ennakonpidätysprosenteilla saa kokoon oikeaa veroprosenttia, maksan loput ensi vuonna kyllä ilomielin, korkojen kera.


Mutta keskimääräiselle kansalaiselle tämä saattaisi kyllä aiheuttaa yllätyksiä ja maksuvaikeuksia, jotka olisivat ihan oma vika, ja joista syytettäisiin tietenkin verottajaa. Joten en tietenkään suosittele tällaista kenellekään.


* * * * *


Vaan nyt on Adapteon ja niiden parin Boreo-kaupan jälkeen sen verran saldoa sijoitustilillä, että jotenkin taas alkaisi syyhyttää ostosormea. Pitäisi muka aloittaa taas kuukausittaiset sijoitukset. Tai sijoittaa kaikki heti, ja unohtaa kuukausittaisuus kokonaan. Mutta aloitan ne kuukausisijoitukset vasta vuoden vaihtumisen tienoilla, kuten suunnitelma on. Tällä ehkä onnistun hajauttamaan ostojani ajallisesti taas hiukan. Voihan olla, että tässä välissä pörssikurssit laskevat, ja saan sitten enemmän vastaavia osakkeita samalla rahalla, ken tietää.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023