Elokuun päivittelyt. Muun muassa rokotukset ja pahenteisen huikea kurssikäyrä...

 Kiitos kysymästä, tämä kesä meni perhepiirin vanhustenhoitoasioita hoidellessa eikä niinkään lepotilassa, mutta nyt taitaa kyllä niissä asioissa olla vastuut siirretty sopivassa mitassa luotettavan tuntuisille ammatti-ihmisille ja organisaatioille, että uskaltaa taas miettiä muitakin juttuja.

* * * * *

Tällä viikolla muuten sain jonottaa oppilaiden kanssa koronapiikkiä. Kaupunkini yläkoulujen oppilaat, tai siis 12-15–ikäiset siis saivat mahdollisuuden ottaa ensimmäisen koronapiikkinsä, ja koulujen henkilökunnalle oli varattu mahdollisuus aikaistaa samassa Walk-in-tilaisuudessa toista rokotettaan.

 Olin koko ajan ollutkin sitä mieltä, että meille opettajille ja muulle kouluhenkilökunnalle tuo toinen rokote kannattaa yhteiskunnan pyörimisen varmistamiseksi antaa mieluiten jo ennen lukukauden alkua, ja koska reilussa yhdeksässä viikossa ensimmäisen rokotteen aiheuttama immuunivaste on asiantuntijoiden arvion mukaan kypsynyt jo aivan tarpeeksi, menin siis tuon rokotteen ottamaan. Tuli muuten vaihteeksi Modernan rokote tuoksi tehostepiikiksi, kun ensimmäinen oli Pfizerin rokote. Ihan kiva juttu.

Ainakin siltä osin tuli yhteiskunnan varoja säästettyä, että aiemmin varattu ja nyt peruttu myöhempi rokotusaikani olisi vaatinut sijaisen palkkaamista kahdeksi oppitunniksi, mikä olisi sivukuluineen ollut mittava lasku. Puhumattakaan oppimisvajeesta, kun en olisi osannut antaa riittävän hyviä ohjeita sijaiselle. Tai rekrytointivaikeuksien aiheuttamista harmaista hiuksista, jotka tämä sijaisen palkkaaminen olisi aikeuttanut vastuulliselle viranhaltijalle jne.

* * * * *

Eli palataan sijoitusaiheeseen. Tämän säntillisen eläkesäästäjän osakesalkussa on kaikki kotimaiset osakkeet Sievi Capitalia lukuun ottamatta julkaisseet puolivuotiskatsauksen ja ihan OK taisi olla jokaisen firman väliaikatieto. Toisille se OK-tulos hiukan nosti kurssia ja toisille hiukan laski. Ei mitään hirmu pomppuja mihinkään suuntaan, vaan ihan kivaa loivaa arvonnousua. Paitsi sitten tämä yksi erikoisuus. Boreo se vaan jaksaa raketoida pitkin vuotta, ja hinta alkoi nyt loppuviikosta huidella jopa sataa euroa. Boreon (entisen Yleiselektroniikan) hinta on kolminkertaistunut vuoden alusta, ja omasta hankintahetkestäni ne yli kymmenen vuotta sitten ostamani osake-erät ovat muuttuneet hinnaltaan pari-kolmekymmentä kertaa ostohintaa tyyriimmiksi.


Boreon hintaralli ei ehkä ihan kokonaan selitä tätä osakesalkkuni alla näkyvää indeksin voittamista, mutta melkein kokonaan kyllä. Eihän tämä vain voi jatkua tällaisena koko loppuvuotta? Ei mitenkään. Mutta katsokaa nyt tätä pahaenteisen huikeaa käyrää:


Sininen käyrä siis kuvaa indeksiltä karannutta oman salkkuni arvonkehitystä vuoden 2021 alusta elokuun puoliväliin.Viime vuonna myin omasta mielestäni yllättävän äkillisesti raketoinutta silloista Yleiselektroniikkaa pienen nipun hintaan 33,6 euroa kappale. Sitä ei ehkä nyt ajatellen olisi tarvinnut tehdä, mutta se toisaalta oli alle prosentti omistuksestani.


Nyt tämän viikon lopulla myynti alkoi taas houkuttaa. Myin hieman viime vuotta reilummat erät eilen torstaina ja tänään perjantaina. Eilinen oli hintaan 88 euroa/kpl, tänään pyöreästi 100 euroa kipale.


Omistan edelleen 93,33... prosenttia kaikista koskaan omistamistani Boreon/Yleiselektroniikan osakkeista, mutta olen nyt saanut jo näillä myynneillä verotkin huomioon ottaen koko hankintahintani takaisin, vaikka osingot jätettäisiin kokonaan huomiotta. (No on niillä osingoillakin suurin osa hankintahinnasta tullut kuitattua, ei siinä mitään.)


Tämä on ollut siis harvinaisen onnistunut sijoitus, mutta kun en vielä oikein pysty hahmottamaan tämän firman uutta osakekohtaista tulosta ja sitä, mikä osuus tästä on vähävaihtoisen firman jonkinlaisen pienen lehdistöjulkisuuden ylikiihdyttämän hypen ansiota, olen varovaisesti siis pieniä siivuja myynyt, ettei jää sitten hintojen taas laskiessa kovin pahasti harmittamaan.


Yleensä ei kannata myydessä ns. hötkyillä, mutta joskus osakepinon päällä ei kannata istua loputtomiin. Kun vain etukäteen tietäisi, missä raja menee.


(En jaksa nyt näiltä kurssipäivittelyiltäni alkaa kertoa Boreon liiketoimintamallista, jonka muutos osaltaan voi selittää tätä hintakehitystä, mutta siitä voi etsiä kukin halukas tietoa vaikkapa firman omilta sivuilta, esimerkiksi vuosikertomuksesta.)


* * * * *


Seuraava osakkeiden avulla itselleen omaehtoista varhennettua eläkettä säästävän yläkoulunopettajan muistiin merkitty päivä on 16.8. eli ensi maanantai. Tuolloin Adapteosta tehdyn ostotarjouksen määräaika menee umpeen, ja niillä tienoilla ilmoitetaan, meneekö tarjottu hinta eli 165 kruunua per osake läpi. Onko siis tarjoukseen tartuttu tarpeeksi? Itse päätin tarrata koukkuun, ja irtaudun tuolla hinnalla Adapteosta mielelläni, mutta saa nähdä, mitä muut ihmiset ja yhteisöt tekevät. Firman suuromistajat suosittelivat tätä kauppaa muillekin omistajille, joten näppituntuma on, että läpi menee, mutta ensi viikolla ollaan viisaampia.

 

(Korjaus tiedoksi:14.8. korjattu yksi ihan ite huomattu nyrjähtänyt prosenttiluku oikeaksi eli valtava 95 pienemmäksi luvuksi 93,33...)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä