Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kun nyt on siis vuoden 2021 osinkokehitys käsitelty jo viime vuoden puolella, jatketaan sitten, jos mahdollista, vieläkin iloisemmilla asioilla. Siis katsauksella minun, eli nimimerkki Yläkoulunopen sijoitusvuoteen.


Aloitetaan salkkuni tämänhetkisellä koostumuksella:Osuudet

Muutos%


 

Arvo-osuustili:
 

Boreo

22,30 %

100,7


 

CapMan

2,26 %

4,2

*

 

Digia

1,90 %

1,4

*

 

eQ

11,12 %

53,7


 

Nokia

12,79 %

76,9


 

Nordea

2,01 %

61,7


 

Orion

1,46 %

-3,5


 

Sampo

5,95 %

27,5


 

Spinnova

0,13 %

76,5

*

 

Stora Enso

4,36 %

3,2


 

Teleste

8,10 %

16,7


 

UPM- Kymmene

4,52 %

9,8


 

AT&T

1,11 % 

Merck

1,36 % 

Pfizer

2,31 % 

 

Nordnet-indeksirahastot:Kehittyvät mark.

0,65 %

-3,4

*
Maailma

0,81 %

20,0

*
Suomi

0,75 %

11,0

*
Sverige

0,76 %

12,1

*Muu rahasto:Pyn Elite

6,90 %

42,0
Osakesäästötili:Aktia

0,83 %

25,8

*
Cargotec

0,92 %

-2,7

*
Glaston

0,86 %

-8,1

*
Nordea

0,58 %

60,6

*
Sampo

1,12 %

13,3

*
Sanoma

0,82 %

-0,9

Scanfil

1,41 %

14,4

Sievi Capital

1,94 %

33,9

*
Yhteensä

100,00 %Eli siinä. Jos verrataan viime vuoteen, olen lisännyt tähän ylimääräisen sarakkeen, jossa kerrotaan kunkin osakkeen vuosimuutos prosentteina, tai jos hankinta on uusi (merkitty *:llä), eli osaketta ei ole ollut omistuksessani koko vuotta, olen merkinnyt muutosprosentin omassa salkussani, eli hankintahetkestä lähtien siis.


Sisällön suhteen vuodessa on muuttunut eniten osakelajien ja rahastolajien määrä. Tilanne on nyt enemmän hajallaan kuin aiemmin. Hajautusta on siis tapahtunut, mikä on ollut tavoitteenakin, ja tehokkainta hajautusta on yleisesti ottaen hajautus indeksiin, mitä aloin myös tehdä.


Vuoden alkupuolella noudatin kuukausittaista osto-ohjelmaa, etten olisi innostuksissani ostanut heti kaikilla liikenevillä rahoillani mitä nyt sattuu pälkähtämään mieleen, vaan hajautin ostokseni koti ja ulkomaanosakkeisiin sekä Nordnetin indeksirahastoihin. Vuosi oli niin nousujohteinen, että olisi toki onnistunut yhtä hyvin, vaikka en olisikaan hajauttanut ajallisesti, mutta tulipahan nyt sekin varmistettua.


Alkusyksyllä toteutui Adapteon myynti pois Ruotsin pörssilistalta, joten ne suomalaiset erikoissäilytettävät Adapteo-osakkeetkin oli myytävä. Vuosi sitten Adapteo näytteli alle kolmen prosentin roolia osakesalkussani, ja siihen tuli sitten jonkinlainen preemio päälle. Eli Adapteo on se ainoa firma, joka on kadonnut omistuslistalta.


Toinen yhtiö, joka noin nimellisen näennäisesti on kadonnut listalta, jos viimevuotiseen vertaa, on Yleiselektroniikka, joka muutti nimensä Boreoksi, ja jatkaa siis uudella nimellä salkkuni kruununjalokivenä (toki hieman arvoaan menettäneenä syksyn hypehintoihin verrattuna, jos nyt välttämättä haluaa katsoa vähävaihtoisen yhtiön teoreettisluontoisia pörssinoteerauksia ihan tosissaan). Boreotakin myin hieman, rahallisesti noin samansuuruisen määrän kuin Adapteon myynti oli. Osakkeet menivät kahdessa erässä 88 eurolla ja 100 eurolla per kappale. Pian sen jälkeen noteerattuun hetkelliseen huippuhintaan en osunut, mutta en pidä sitä isona virheenä. Muita myyntejä ei vuoden aikana ollut.


Loppusyksyllä innostuin sitten ostamaan ilman minkään ”osto-ohjelman” antamia raja-aitoja pienet määrät Digiaa, Cargotecia, Glastonia, Merckiä ja Capmania, sekä pienet lisäykset jo aiempina vuosina omistamiini Telesten, Sievin ja Sammon osakkeisiin. Minkäs sille mahtoi, kun säästöjä oli kertynyt hieman palkasta ja etenkin myydyistä Adapteon ja Boreon osakkeista niin mukava määrä.

 

Yksi lisää sekoittava tai minulle mieluumminkin selkiyttävä asia on, että olen merkinnyt osakesäästötilin  sijoitukset erikseen, ja joitain osakkeita (Nordeaa ja Sampoa) on sekä arvo-osuustilillä että osakesäästötilillä. Niiden periaate on varsinkin verotuksessa sen verran erilainen, että on pakko pitää ne ajatuksissaan erillään, ja ovathan ne käytännössäkin eri tilit. Osakesäästötilini on nyt muuten täynnä, sinne ei  voi enää sijoittaa uutta pääomaa, jos valtio ei höllää tiliehtoja. Ostelen sille uutta sisältöä joskus taas, kun osinkoja kertyy sinne riittävästi.Äärimmäisen nousujohteinen pörssivuosi


Kaikista mahdollisista riskeistä huolimatta osakkeet ovat olleet tänä vuonna hyvin nousujohteisessa muutoksessa ja firmoilla on mennyt keskimäärin hyvin. Tätä muutosta havainnollistamaan minun oli laitettava tuo osakekohtainen vuosimuutos havainnollistamaan, miten kauttaaltaan plusmerkkistä tuo kehitys on ollut.


Ja asetettakoon nyt tähän näkyville myös koko Nordnet-salkkuni kehitys verrattuna osingot sisältävään OMXHGI-indeksiin yleiseen kehitykseen. No niin:


Osakesalkkuni huippuvuosi. Huikeana huippuna Boreon hype-piikki tuossa keskellä.Tämä kuvakaappaus on uudenvuoden aatolta, jolloin ne muutamat omistamani amerikkalaiset osakkeet eivät vielä olleet asettuneet altteiksi vuoden viimeisen pörssipäivän vaihtelulle, ja periaatteessa Nokiakin kuuluu tähän samaan joukkoon, vaikka emme suomalaisina yksityissijoittajina voikaan suomalaisyhtiöiden ulkomaalaisiin noteerauksiin puuttua. Lisäksi Pyn Eliten rahasto-osuus ei näy Nordnetin listassa, kun Pyn Elitellä ei ole mitään tekemistä Nordnet-tilini kanssa. Joka tapauksessa Pyn Elite kasvatti tänä vuonna arvoaan noin 42 prosenttia (tällä tietoa), joten sekin on riittävän paljon linjassa kuvassa olevan kurssikäyrän kanssa.

 

Jos nyt joku kysyy, miksi en ottanut tänään kuvakaappausta samasta tilistä, syy on se, että YTD-käyrä nättää 1.1. tyhjältä, ja "1 V" alkaa jo hiukan eri kohdasta kuin vuosimuutoksen käyrä, joten joku pieni kompromissi oli tehtävä.


Eli siis voin kertoa, että kaikista poikkeamistakin huolimatta koko salkkuni tuotti noin 51 % tai ainkin noin 50 % viime vuonna. Jotkut sanovat tähän perään ”plus osingot”, mutta koska Nordnetin tuottolaskelma kyllä minun havaintojeni perusteella sisältää osingot, en sano sitä tähän kohtaan. OMXHGI-indeksi nousi jotain vajaat 23 %, joten osakesalkkuni siis nousi enemmän kuin minään vuonna parinkymmenen sijoitusvuoden aikana ja samalla se voitti indeksinkin varsin reippaasti.


No toki vuosituhannen alussa oli kolmen vuoden sarja, jolloin vähät osakkeeni nousivat 30-40 prosenttia joka vuosi, mikä olisi tietenkin nykyisillä osakemäärilläni vielä huikeampi tulos kuin nyt yksittäisen vuoden 50 prosentin ylitys, mutta tosiaan tämä vuosi oli paras yksittäinen vuosi tähän mennessä nousuprosentilla mitattuna, ja tietenkin myös euroissa mitattuna, kun omistukset ovat menneistä ajoista kasvaneet.


Olkoon nyt muuten tässä vielä se pylväikkö, josta voi nähdä, miten sijoitussalkkuni on kasvanut vuosien varrella. Tänä vuonna kun tuli hiukan uuttakin rahaa laitettua sijoituksiin, tuo pylvään nousu on vielä vähän huikeamman näköinen kuin sijoitusten nousuprosentti antaa olettaa. Olen ollut salailulinjalla osakesäästöjeni rahamäärien avaamisessa, mutta sanotaan nyt sen verran, että puolen miljoonan pääoma on tämän vuoden aikana sijoitussalkussa jossain vaiheessa ylitetty. Kerron ensi vuonna tähän aikaan, jos miljoonan raja menee siihen mennessä rikki, mutta en oikein jaksa uskoa, että se tapahtuisi ihan vielä tänä vuonna. Tämä ei voi jatkua aivan näin hyvin, on oma oletukseni.

 

Salkkuni hurrrja harppaus uuteen kokoluokkaan. Ettei ny vaan mitään sattuis tänä vuonna...
 

Tavoitteita on piensijoittajan vähän paha asettaa maailmantaloudelle, mutta omat liikkeeni olen tehnyt sitä tavoitetta silmälläpitäen, että osinkotuloni kasvavat ensi vuonna selvästi, ja toiveena olisi, että salkun arvo ei laske. Niin, eihän se Boreokaan välttämättä tuosta laske, ja Nokia ja Teleste voivat elpyä taas lieviksi indeksinylittäjiksi. Osingoista taas Sampo lienee se isoin osingonparantaja, ja jos Nokia maksaa taas osinkoa, se lienee ihan merkittävä asia osinkorintamalla. Katsotaan, mitä tapahtuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023