Uusi sijoitusvuosi käyntiin osakesäästötilin lisäilyillä

Kun nyt kerran tai kaksi vuodessa teen pörssikauppoja, niin onhan se riittävän iso tapaus aloittaa vuosi 2024 tälläkin foorumilla, kun kerran sijoitusblogisteja ollaan. On ollut sen verran vilkas sijoituviikko, että postaus on paikallaan.

 

Vuoden ensimmäisellä viikolla ostin osakesäästötililleni keskiviikkona 3.1. Cargotecia hinnalla 49 euroa per osake. Määrä oli noin prosentti sijoitusvarallisuudestani, eli aika merkittävä kauppa siis.

 

Eikä siinä vielä mitään. Samana päivänä ostin Constia hintaan 11,55 euroa osakkeelta. Määrä oli jopa lähes kaksi prosenttia sijoitusvarallisuuteni arvosta. En viitsi vieläkään mennä tarkkoihin euromääriin sijoitusten määrissä, mutta tähänhän olette tottuneet.

 

Heti vuoden ensimmäisenä pörssipäivänä en rientänyt ostoksille, sillä jotenkin oletin, että osakesäästötilin talletusrajan kasvu on aiheuttanut osalle porukkaa patoutunutta ostovoima, kun piensijoittajat ovat jättäneet 50 000 euroa odottamaan sitä päivää, kun ne voisi tallettaa osakesäästötilille.

 

Niin isona ja pitkäkestoisena ilmiönä en tätä pitänyt, että olisin jättäytynyt koko tammikuuksi pois ostolaidalta, sillä siinä tapauksessa se näkyisi vain ns. tammikuuilmiön voimistajana. Eli osakekurssit ehkä nousisivat tammikuussa, ja silloinhan tammikuun alkuvaiheessa ostaminen voisi olla ihan hyväkin peliliike.

 

Torstaina 4.1. myin siivoustoimenpiteenä osakesäästötililtäni ikkunalasitehdas Glastonin osakkeet pääosin hinnalla 0,74 euroa per osake. Sen osuus oli alle puoli prosenttia koko sijoitusvarallisuudesta, eli varsin vaatimaton nippu. Pidin sitä hieman turhana ja merkityksettömänä rivinä nykysalkussani, ja päätin, että se saisi tehdä tilaa paremmin osakesäästötilini tavoitteita toteuttavan firman osakkeille. Pienoinen myyntitappio syntyi, mutta kun osakesäästötilillä operoidaan, sillä ei ole verotuksen kannalta merkitystä. Tulevaisuudennäkymät (tai niiden puute) siis lopulta ratkaisivat, eivät mitkään verovähennykset tai niiden puuttuminen.

 

Perjantaina myin loput UPM:n osakkeet hintaan 34,51 euroa osakkeelta. Päälle puolitoista prosenttia sijoitusvarallisuudestani. (En avannut muita tietokone- tai viihde-elektroniikkalaitteita kuin puhelimeni koko päivän aikana, ettei Suomen sähköjärjestelmä olisi minun takiani romahtanut, mutta puhelimella sitten teinkin kauppaa. Oma sopimukseni on toki kiinteä alle 10 senttiä kWh:lta, mutta periaate on heikko, jos sitä ei voi noudattaa edes viihdelaitteiden käytäön ajoituksen osalta.)

 

Sitten ostin osakesäästötililleni Fortumia hintaan 13,63 euroa, ja määrä oli alle puolitoista prosenttia sijoitusvarallisuudestani, ja Oma säästöpankki -firman osakkeita päälle puolella prosentilla varallisuudestani. Sen verran sain siis Oma säästöpankkia hintaan 21,4 euroa per osake. Olisin ostanut vähän enemmänkin, mutta iltapäivän mittaan kurssi kohosi, enkä nostanut tarjoustani, joten vain osa tarjouksestani toteutui. Katsotaan, jos san loput pilkittyä jolain hinnalla ensi viikolla.

 

Omistukset-välilehdeltä voit tsekata, mikä on Nordnet-arvo-osuustilini ja osakesäästötilini nykytilanteena. Consti isoimpana OST:llä, Sampo edelleen AOT:llä.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023