Katse syksyn sijoituksiin, mm. Technopolis-merkintä

Jostain syystä minulla on ollut niin kiire tehdä uusia osakesijoituksia, että jotain on pitänyt myydäkin. Noin viikko sitten 1.9. myin loput DBX S&P ETF-paperini (XSPX) hintaan 320,35 Ruotsin kruunua. Tilalle ostin Berkshire Hathawayn B-sarjan osakkeita melko lailla saman määrän.

Tarkoitukseni on seuraavassa kuun vaihteessa ostaa pienen siivun lisää PYN Elite -rahastoa. Ehkä jo sitäkin ennen myyn Orionin B-osakkeeni, ja ostan niillä rahoilla ja vielä tilin pohjalla säästössä olevilla rahoilla UPM-yhtiötä. Orionista minulla ei ole mitään tarkoitusta luopua, sillä A-osakkeita minulla on tuplamäärä, ja ne aion pitää hamaan tulevaisuuteen.

Yksi sijoitus, johon olen vähän niin kuin pakotettu, on Technopolis-yhtiön osakeanti. Toisaalta hieman harmittaa, sillä Technopolis on yhtiö, joka maksaa osinkoa, mutta järjestää melko tiheään myös osakeanteja. Viimeksi merkintäoikeusanti on järjestetty kolme vuotta sitten 2013, ja siihen olen itsekin osallistunut, sillä ostin Technopolis-osakkeeni vuoden 2012 lopulla ja vuonna 2013, ja viimeiset osakkeeeni tuossa 2013 annissa. Sitä aiemmin merkintäoikeusanteja oli pidetty 2008 ja 2012, joten ymmärrettävää, että pitkäaikaisimmat pienomistajat alkavat kyllästyä ainaisiin anteihin. Verotuksellisesti tämä tapa on epäedullinen tavallisille sijoittajille, sillä niillä osinkorahoilla olisi voitu jättää tekemättä jokin tarvituista osakeantirahastuksista, ja osingoista ei olisi mennyt veroja.

Ja onhan pörssiyhtiölle toivottavampi tilanne, että rahaa virtaa enimmäkseen yhtiöltä omistajille, kuin omistajilta yhtiölle. Joka tapauksessa päätin sijoittaa tähän antiin, sillä onhan Technopolis hyvä ja voitollinen yhtiö, joka hakee kasvua. Sehän omistaa Suomessa ja lähimaissa paljon yrityskiinteistöjä ja kampuksia ja vuokraa niitä eteenpäin. Merkitsin saamieni merkintäoikeuksien oikeuttaman määrän lisäksi vielä pienen määrän osakkeita ilman merkintäoikeuksiakin, sillä muutama kappale ylimääräisiä alennushintaisia osakkeita tuntuu merkintäoikeusanneissa olevan se lähes ilmainen lounas, joka on tarjolla.

Näiden toimenpiteiden jälkeen luulisin, että osakeostoihin ja myynteihin minulla ei olekaan asiaa ennen ensi kevään osinkosadetta. Helppojen blogiaiheiden vähenemisenkin uhalla aion jättää myynnit tekemättä jopa muutamaksi vuodeksi, ja antaa mainioiden osakkeideni kehittyä omaa tahtiaan. Poikkeuksena voi toki olla SSH:n osakkeet, jotka ostin hiukan spekulatiivisella mielellä. Niiden tilanteen katson keväällä uudestaan. 

Samoin ”Global Ship Lease” -omistukseni voi mennä uuteen tarkasteluun, kun hinta mahdollisesti kohoaa voitollisen kauden ehkä jatkuessa vielä jonkin aikaa ja firman mahdollisesti palatessa osinkofirmaksi. Toisaalta osinkofirmaa olisi mukava myös omistaa pitkäänkin. Eli kovin paljoa ei myyntejä kuitenkaan ole tämän syksyn jälkeen tarkoitus tehdä, ja ostotkin määräytyvät aika paljolti osinkojen mukaan. Saa nähdä onnistuuko!

Kommentit

  1. Itsekin kovasti ihmettelen tuota Technopoliksen intoa järjestää anteja, mutta se taitaa perustua juurikin suurimpien omistajien verovapaisiin osinkoihin. Ostin pienen potin Technoa yhtiökokouspäivänä ihan vain päästäkseni antiin mukaan ja ymmärtämään mistä on kyse.

    Veroeduista huolimatta en siltikään ihan ymmärrä tätä anti-intoa.. enkä blogikirjoitusten mukaan ole ainoa, mutta kuulemma on jokseenkin yleinen tapa kiinteistöalalla :)

    VastaaPoista
  2. Technopolis haluaa nostaa yhtiön markkina-arvoa, joka sitten auttaa toimintaa lainamarkkinoilla ja saa mahdollisesti reittauksen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023