Vuosi 2016 paketissa, osakesalkun kehitys, sisältö ja yksi pieni lisämyynti

Kun katsotaan vuotta 2016 sijoitussalkkuni kannalta, niin kaksi huomiota nousee ylitse muiden.

1. Osakkeideni arvo kehittyi tänä vuonna huonommin kuin indeksi.

2. Osakesalkkuni arvo on nyt kuitenkin korkeampi kuin koskaan (ns. ATH!).

Tämä ristiriita selittyy sillä, että olen sijoittanut tapani mukaan uutta pääomaa osakkeisiin tänäkin vuonna. Luonnollisesti olen sijoittanut osinkorahat ja palkasta yli jääneet varat, mutta tänä vuonna tavallista isompiin osakeostoihin oli vaikuttamassa jo aiemminkin tässä blogissa mainittu setävainaan perintö.

Tässä osakesalkkuni indeksoitu kehitys kaikessa karuudessaan:

Salkkuni indekstoitu tuottohistoria vuodelta 2016 (sininen käyrä) ei tänä vuonna pärjännyt OMX Helsingin punaiselle indeksikäyrälle.


Yllä siis on Kauppalehden virtuaalisalkun piirtämä käyrä, jossa on laskettu salkkuni indeksoitua tuottohistoriaa. Olen uskollisesti päivittänyt tähän virtuaalisalkkuun myös ulkomaisten osakkeitteni arvonmuutokset, ainakin silloin kun niiden muutos aiempaan arvoon on ollut riittävän merkittävä.

Siis Kauppalehden virtuaalisalkkutoiminnon laskema tuotto salkulleni ilman osinkoja on nelisen prosenttia negatiivinen ja Helsingin pörssin indeksi taas jokusen prosentin plussalla. Sinänsä molemmat käyrät kertovat kurssien elpyneen ihan kivasti kevään ja kesän alhoista. Suurimpana selityksenä salkkuni heikommalle kehitykselle varmasti on, että salkkuni suurimmat osuudet, Nokia ja Teleste, ovat vuoden aikana laskeneet. Vuoden 2015 aikanahan Teleste oli myötävaikuttamassa salkkuni todella reippaaseen nousuun. Saa nähdä, mitä ensi vuonna tapahtuu.

Tässä sitten taulukoituna salkkuni sisältö prosenttiosuuksittain:

Yläkoulunopen osakesalkku vuoden 2016 lopussa


Osake Hinta € Osuus %Kotimaiset

eQ 8,11 10,34
Nokia 4,588 15,01
Nordea Bank 10,6 3,47
Orion A 42,38 6,48
Sampo A 42,59 8,69
SSH Comm. Security 1,94 0,98
Stora Enso R 10,21 5,21
Technopolis 3,13 4,57
Teleste 8,86 23,05
UPM-Kymmene 23,34 4,76
Yleiselektroniikka E 6,17 4,72Ulkomaiset

AT & T 40,365 2,06
Berkshire Hathaway B 154,968 2,77
IBM 157,83 4,02
PYN Elite 262,575 3,87

100,00

Eli osakelajeja on nyt 15, jos erikoisrahasto Pyn Elite lasketaan osakelajiksi varsinaisten ulkomaisten osakkeiden jatkona. Vain yhtä osakelajia on yli viidesosa, joten hajautusta on taas alkuvuoden jälkeen tapahtunut. Miten tänä vuonna ostamani arvopaperit ovat kehittyneet ostopäivän jälkeen, se vaatii varmaan oman blogitekstinsä.

* * * * *

PS. Raportoidaanpa nyt täydellisyyden vuoksi, että myin Nokiaa pienen erän torstaina 29.12. hintaan 4,63 € ihan vain siksi, että osaisin helpommin laskea FIFO-periaatteella myyntitappiot ja voitot sekä tänä vuonna veroilmoitusta tehdessäni, että myös seuraavalla kerralla kun myyn osakkeita. Olisi liian hankalaa laskea hankintamenoa siten, että jonkin vanhan ostoerän välityspalkkio jakautuisi monen eri vuoden veroilmoitukseen jollain ihmeellisellä murtolukukertoimella. Syksyllä tuli epähuomiossa myytyä sellainen erä Nokiaa, joka ei kooltaan vastannut täydellisesti ostoeriä.

Jos ette saaneet tolkkua tästä myyntivoittojen verotukseen liittyvästä FIFO-höpötyksestä, niin ilmoittakaa kommenteissa. Lupaan selittää asian tarkemmin jossain seuraavista blogiteksteistä, jos asia kaipaa selvennystä. Se nimittäin on asia, joka on hyvä tietää, jos aikoo osakkeita joskus myydä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tämä A:lla alkava firma ostetaan ilmeisesti ulos pörssistä

Osakesalkun arvo pomppasi – miksi en stressaa ainakaan tästä?

Helmikuun katsaus: kuukausiosto kävi toteen