Yläkoulunopen kirjavinkki: Infosota

Jotta tämän blogin nimi tulisi taas jotenkin täytettyä, niin esitelläänpä tänäkin vuonna jokin kirja. Tämä on nyt vasta viides kirja, jonka esittelen, joten sitä puolta on varmaan
varaa lisätäkin. Joulun tienoilla luin Saara Jantusen kirjan Infosota, joka toki on jo yli vuoden vanha, mutta sen kuvaama ilmiö on yhä erittäin ajankohtainen, eikä ole menossa pois muodista.

Saara Jantunen: Infosota
Kirja kertoo ilmiöstä nimeltä informaatiosodankäynti, joka on muokannut nykyajan valtioiden välistä vuorovaikutusta perusteellisesti. Venäjän palkkaamat trollijoukot, jotka pyrkivät muokkaamaan länsimaiden kansalaiskeskustelua Venäjän valheellisen narratiivin mukaiseksi ovat hämmentäneet Suomessakin viime vuosina. Toiminta on omiaan hämärtämään sodan ja rauhan rajaa.

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja ottanut haltuunsa Krimin ilman että sen on tarvinnut missään vaiheessa julistaa sotaa. Tämä kaikki pitää tietenkin perustella Venäjän omille kansalaisille, jotka joutuvat elämään varsin rajoitetun vapauden ja näennäisdemokratian olosuhteissa. Syy pitää löytää ulkovaltojen toiminnasra. 

Toisaalta Venäjän tavoitteena on ohjata myös muiden maiden kansalaiskeskustelua siihen suuntaan, ettei Venäjän toimintaa arvostella. Mitä keinoja tähän käytetään, ja mitä keinoja Suomen kaltaisessa demokratiassa on pitää informaatiosodankäynnin vaikutukset mahdollisimman minimaalisina? Tähän kokonaisuuteen kirja Infosota pureutuu, ja ottaa siihen kantaa.

Kirja ei liity mitenkään kiinteästi sijoittamiseen, joten tämän kirjaesittelyn pidän siksikin tavallista lyhyempänä. Kirjan aihe liittyy kuitenkin siihen, millaisessa ympäristössä me suomalaiset asumme, mitkä ovat meidän tärkeimmät arvomme, ja mitä varsinaisia riskejä elämässämme on. Eli siinä vaiheessa kun mitkään satunnaiset pörssiromahdukset tai kuplan puhkeamiset muutaman vuoden laskukausineen eivät tunnu miltään varsinaisilta riskeiltä omalle taloudelle, niin ehkä sitten tämä kirja auttaa hahmottamaan yhden sortin riskien lähteen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Sijoitussalkkuni paras vuosi koko historiassa

Kevät tuo taas osingot, pieni siirto sijoittamisen strategiapelissä