Edelleenkään yläkoulunope ei pysynyt erossa myyntinäppäimeltä ja jättivoitoista

Palatakseni meikämaisterin vanhuuden turvaan eli keski-ikäisen yläkoulunopettajan sijoitussalkun hoitoon. Tällä viikolla jatkoin eQ:n vähennystä vielä saman verran kuin aiemmin tässä kuussa. Hinta oli maanantaina 27.3. illalla 8,52 € osakkeelta, ja nyt myymäni osakkeet olivat ne loput vuonna 2005 hintaan 2,16 € hankkimistani, silloin vielä Amanda Capital -nimellä tunnetuista osakkeista. Eli samaa osake-erää myin, kuin viimeksikin. Voittoprosentin saa kukin laskea vapaaehtoisena kotitehtävänä, kunhan ei lähetä minulle tarkistettavaksi...

Myöhemmin tällä viikolla osaketta vaihdettiin pieniä eriä jopa parikymmentä senttiä kalliimmalla, mutta myös myymääni halvemmalla tehtiin paljon kauppoja, joten myynnin ajoitus ei osunut parhaimpaan eikä huonoimpaan mahdolliseen minuuttiin, jos lyhyen tähtäimen arpapeliä halutaan arvioida. Ja jos katsotaan sitä, että eQ:n kurssi on nyt loppuviikkoon mennessä laskenut hintaan 8,05 € asti, niin se johtuu siitä, että 50 sentin osinko irtosi, joten jotakuinkin sen verran sen kuuluikin laskea.

eQ:ta on salkustani edelleen n. 7,6 %, enkä tule todennäköisesti enää lähiaikoina eQ:ta myymään. Koska taskuni ovat nyt täynnä myyntivoittoja (hankintameno-olettaman soveltamisesta huolimatta), olisi tässä tilanteessa ainakin loogista myydä jouluun mennessä pieni määrä vanhimpia Nokian osakkeitani ja koko pienen pottini SSH:ta, tuota murheenkryyniä, niin saisin edes hiukan pääomaveroa kuitattua noiden pienten tappioiden realisoinnilla.

Muuten omaa salkkuani katsellessa tulee mieleen, että Orion voi mahdollisesti olla hieman liian optimistisesti hinnoiteltu, ehkäpä hyvien osinkojen ja tasaisen tuloksen takia ymmärrettävästikin. Se toisaalta on kehittynyt hinnaltaan viime vuosina yllättävänkin nousujohteisesti, ja omat 5-6 vuotta sitten ostamani Orion A-osakkeet ovat ehtineet triplautua hinnaltaan. Mikä taas aiheuttaa myynnin jälkeen sellaiset myyntivoiton verot, että siihen nähden olisi varmaan aika välttämätöntä löytää Orionia reilusti parempi sijoituskohde, jos aikoisin Orion-osakkeita myymällä saada jotain hyötyä. Toki, jos Orionin hinta laskeekin vain vaivaiset parikymmentä prosenttia, niin rahat pankkitilillä miinus verot myyntivoitoista on parempi sijoituspäätös kuin Orionin omistaminen. Myynti vai pito, kumpi on varmempaa yleisen laskun tullessa, se on harvinaisen epäselvää tässä tilanteessa.

Viime syksyllä tekemäni Orionin B-osakkeideni myynti 34,58 eurolla per osake ei ollut kovin tuottoisa tempaus, sillä siitä lähtien Orion on noussut huikealla tahdilla, eikä tilalle ostamani UPM ole hyvästä kehityksestään huolimatta pysynyt perässä. Mutta Orionin hinta on nyt myyjälle viime syksyn hintaa selvästi parempi, joten virhe ei ole ainakaan yhtä paha kuin syksyllä. Innostuessani voi käydä niin, etten voi olla myymättä esim. puolta Orion-potistani pois. Katsotaan mitä tapahtuu.

Maksimissaankin pankkitilillä lojuvan rahan määrä olisi kuitenkin noin kymmenen prosentin kieppeillä sijoitusvarallisuudesta, joten en tee niin kuin ruotsalainen suurpohatta osakkeiden korkean hintatason takia provosoitui tekemään. Osakeostoksillekaan en lähde tänä vuonna, jos hintataso ei alene, ja tasokorjauksenkin tapahtuessa ostan vain maltilla ja valikoiden.

Toivoisin voivani sanoa, että olen tehnyt äärimäisen hyvät analyysit näiden päätelmien tueksi, mutta ainoaksi puolustukseksi näille hajanaisille suunnitelmille nousee se, että olen pitkän ajan kuluessa näitä valistuneita arvauksia haudutellut. Ja ottanut ainakin verotuksen huomioon siinä, että tiedostan tällä hetkellä joutuvani maksamaan myyntivoittoveroa melkein mistä myynnistä tahansa, mikä kannustaa pikemminkin pitämään osakkeet ikuisesti, kuin vaihtamaan niitä. Myynti ei silti muutu edullisemmaksi silläkään, että odottaa halpoja hintoja välttyäkseen myyntiverolta. Se myös kannattaa pitää mielessä. No, jatketaan tältä pohjalta. Ehkä tilanne selkiytyy jossain vaiheessa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

S-junasta on jäljellä muistot, pääoma plus vuosittainen tuntipalkka, vaan kuukausittainen osinkojuna sen kun puksuttaa

Puolivuotiskatsaus säästöihin 2023

Marraskuun tarinoita vuosimalli 2023